Tot ce trebuie să știi despre cultura sfeclei roșii în grădină
Cine nu preferă la masă o salată de sfeclă roșie cu hrean. Este una dintre delicatesele gastronomiei românești. Când sfecla vine direct din grădina gospodarului parcă are și gust mai bun. În acest articol discutăm care sunt pașii pe care trebuie să-i urmați pentru cultura sfeclei roșii în grădină.
Pregătirea terenului pentru cultura de sfeclă
Sfecla este o plantă cu pretenții medii față de factorii de mediu. Culturile premergătoare favorabile sunt roșiile, ardeii, castraveții și vinetele. Pentru cultura de toamnă, sfecla se poate planta după ce au fost recoltate ceapa și verdețurile. Terenul se pregătește din toamnă prin fertilizarea terenului cu îngrășăminte minerale cu fosfor și potasiu. Primăvara se adaugă și îngrășămintele cu azot. Înainte de plantare se erbicidează.
Plantarea sfeclei în grădină
- Semănatul se face la începutul lunii aprilie, când solul are temperatura de 8℃
- Semănarea se face la adâncimea de 2-4 cm
- Lucrările de întreținere sunt prășitul mecanic
- Se va practica o rărire la 12-14 cm între plante pe rând
- Se irigă de aproximativ 5 ori până la recoltare
- Se recomandă două fertilizări, la câteva zile de la răsăritul plantelor, cu azot și fosfor; a doua după o lună în care primează potasiul
- Combaterea bolilor și a dăunătorilor se face punctual, în funcție de problemele apărute
- Recoltarea se face eșalonat
Cultura de toamnă a sfeclei
Pentru păstrarea pe timpul iernii. Semănatul se face în luna iunie , după aceleași norme ale culturii din primăvară. Îngrijirea, de asemenea, se realizează similar, doar că se crește numărul de udări dacă este nevoie. recoltarea se face înainte de primul îngheț.