Tratamente de prevenție obligatorii pentru piersic și migdal
Prevenția ajută pomii fructiferi din familia sâmburoaselor, cum sunt și piersicul și migdalul, să aibă o evoluție bună și o producție favorabilă pe parcursul anului. Odată instalată o boală sau un dăunător sunt mai greu de stârpit. În plus, tratamentele preventive nu sunt agresive și sunt extrem de eficiente. Agroland vă propune o serie de tratamente preventive pentru piersic și migdal pe care le găsiți în Fitofarmaciile Agroland Mega din țară și pe platforma online. În plus, avem recomandări și pentru
Tratamentul în perioada de repaus vegetativ apiersivului și migdalului
Tratamentul scoarței. Se recomandă 3 tratamente de acest fel pe perioada de iarnă, în perioada noiembrie – februarie. Se aplică atunci când temperatura este mai mare de 7℃. Scoarța trebuie să fie uscată, să nu fie acoperită cu gheață. După aplicarea fiecărui tratament se păstrează 3 zile pauză. Tratamentul se aplică prin stropire și include următoarele substanțe:
- Ulei mineral (Ovipron Top, Oleomin, Toil, Meritus Oil) 150 ml / 10 l apă. Combate afide, acarieni, și păduchii țestoși ce au hibernat peste iarnă
- Champ, Al Cupral, Zeama Bordeleză 150 gr/10 l apă
- Mospilan 3 gr/10 l apă
Tratamentul în perioada de dezmugurire pentru piersic și migdal
Tratamentul se aplică în perioada 10-25 martie. Dacă livada se aflăm într-o zonă mai călduroasă, de câmpie, alegeți începutul lunii martie. Pentru livezile din zonele mai reci, este de preferat sfârșitul lunii martie. Bineînțeles, se iau în considerare condițiile meteo: să fie vreme senină și caldă pentru a permite tratamentului să își facă efectul. După aplicarea fiecărui tratament se păstrează 7 zile pauză. Tratamentul se aplică prin stropire și include următoarele substanțe:
- Produse pe bază de cupru Champ, AlCupral sau Zeamă Bordeleză 30-50 gr la 10 l apă. Se folosește preventiv pentru ciuruirea bacteriană, monilioze, deformarea, frunzelor și făinare la piersic
- Nissorun 5 g/ 10 l apă, folositoare împotriva paianjenului roșu comun – ouă
Tratamentul la apariția butonilor florali la piersic și migdal
Și acest tratament trebuie să se aplice cu atenție, nici prea devreme și nici mai târziu decât momentul apariției butonilor florali. De obicei momentul aplicării este între 25 martie și 10 aprilie, în funcție de zona geografică în care vă aflați. Pentru a proteja polenizatorii în această fenofază nu se recomandă folosirea insecticidelor. Se adaugă un biostimulator adjuvant pentru a crește eficiența tratamentului.
Tratamentul se aplică ca un cocktail, prin stropire, și include următoarele substanțe:
- Chorus sau Signum 4.5g/ 10 l apa eficiente împotriva ciuruirii bacteriene și micotice, deformarea frunzelor la piersic, antracnoza la cais,
- Captan sau Merpan 15 gr/10 l apă. Eficientă împotriva moniliozei sâmburoaselor și bășicarea frunzelor
- Nissorun 5g /10 l apa împotriva ouălor de acarieni
- Break Thru 2 ml/10 l apa
- Cropmax 20 ml/10 l apa
Tratamentul la apariția primelor flori la piersic și migdal
În timpul apariției florilor, se aplică în tratament preventiv împotriva ciuruirii bacteriene și micotice, monilioza, deformarea frunzelor și făinare la piersic. Se aplică în perioadele 10 – 25 aprilie sau 5 martie – 10 aprilie, în funcție de zona geografică.
- Score 250 EC 2.5 ml/10 l apă + Merpan sau Captan 15 g/10 l apa
- Syllit 20 ml/10 l apă pentru deformarea frunzelor la piersic
- BreakThru 2 ml/10 l apă
- Cropmax 20 ml/10 l apă
- Fertimax Verde 100 ml/10 l apă
Cele mai frecvente boli și dăunători la piersic și migdal
Bășicarea frunzelor de piersic – Taphrina deformans. Ciuperca atacă foarte frecvent frunzele, lăstarii și mai puțin florile și fructele, la începutul lunii mai. Se manifestă sub
forma unor umflături neregulate, sub forma unor bășicării. Porțiunile atacate sunt mult hipertrofiate, casante, de culoare verde-gălbuie. În final frunzele cad timpuriu, încă din luna iulie. Ciuperca se transmite, de la un an, la altul, sub forma de miceliu, care trăiește pe scoarța ramurilor sau între solzii mugurilor.
Prevenirea și combaterea bășicării frunzelor de piersic
Un tratament important îl reprezintă în repausul vegetativ tratamentul cu un produs pe bază de cupru. Fungicide omologate pentru tratamentele piersicilor și nectarinilor începând cu fenofaza dezmugurit: Airone, Zeama Bordeleza, Kupferol, Merpan, Captan, Score, Dafne, Syllit.
Ciuruirea frunzelor – Stigmina Carpophila. Boala se manifestă pe frunze, lăstarii tineri și fructe, imediat după dezmugurire. Se formează pete mici, circulare, roz – violacee, de 1-5 mm, înconjurate de o bordură roșie, care în timp se necrozează, cade, frunzele căpătând un aspect ciuruit. Pe lăstarii verzi, în perioadele ploioase, apar pete frecvent grupate în jurul mugurilor. În dreptul acestora, tesutul se necrozează, se închide la culoare și se brunifică.
Prevenire și combatere ciuruirii frunzelor la piersic și migdal
Se recomandă aplicarea măsurilor de igienă în livezi, prin tăierea și arderea ramurilor atacate. Rănile rezultate, se vor trata cu o soluție pe baza de cupru și se va aplica mastic. Produse omologate pentru tratarea ciuruirii frunzelor: Airone, Zeama Bordeleza, Score.
Monilioza – Monilia Laxa și Monilia Fructigena. Atacul de primăvară pe florile și lăstarii tineri de piersic și migdal este mai puțin periculos. Totuși, în unii ani cu primăveri ploioase și răcoroase, monilioza poate provoca uscarea florilor, lăstarilor și ulcerații pe ramuri.
Pe flori, boala se manifesta prin ofilire bruscă. Lăstarii atacați se usucă de la vârf spre bază, cu tot cu frunze. Atacul pe fructe este însă cel mai păgubitor la aceste două specii și se produce ca urmare a rănilor cauzate de unii dăunatori, grindina si ploi puternice.
Prevenire și combaterea moniliozei la piersic și migdal
Deoarece la piersic, pe fructe, boala se instalează în foarte multe cazuri din cauza galeriilor provocate de larvele unor dăunători se va acorda atenție deosebită combaterii acestora.
Fungicide recomandate și omologate: Airone, Champ 77 WG, Funguran, Zeama Bordeleza, Kupferol, Captan, Chorus, Merpan, Luna Experience, Scala, Score, Dafne, Sextan, Signum, Teldor.
Cancerul bacterian al pomilor fructiferi – Agrobacterium radiobacter pv. Tumefaciens. Din speciile samburoase cele mai afectate sunt piersicul si migdalul, urmate de cireș și corcoduș. Boala apare mai ales la pomii din pepiniere. Simptomele principale sunt apariția unor tumori de mărimi, forme și consistențe diferite, la început albicioase, mai târziu brune și lemnoase, asemănătoare ca formă cu inflorescențele de conopidă. Mărimea acestor tumori variază mult.
Prevenirea și combaterea cancerului bacterian
Împotriva acestei boli, se iau măsuri preventive de combatere. Pentru piersic și cais se va evită folosirea corcodușului ca portaltoi deoarece este cel mai sensibil la aceasta boală. Dezinfecția solului cu Basamid, folosirea unor fungicide preventive pe bază de cupru, pentru că bacteriile dăunătoare rezistă mult timp în sol.
Păduchele verde al piersicului – Myzus periscae. Iernează în stadiul de ou, pe ramurile de piersic și măr, depun ouă sub solzii mugurilor sau la baza lor. Primăvara devreme, din oul de iarna, apar larvele care migrează pe lastarii tineri, unde se hrănesc cu sucul celular. Este o specie polifagă. În ultimii ani poate produce pagube mari la piersic și alte specii de pomi.
Combaterea paduchelui verde al piersicului Closer, Faster, Cyperguard, Karate Zeon, Mospilan, Movento, Sivanto Prime, Teppeki.
Păduchele din San Jose – Quadraspidiotus perniciosus Are până la 3 generații pe an. La începutul lunii aprilie, după o perioada de hranire, larvele năpârlesc și trec în stadiul adult, care în 40-45 de zile vor produce alte larve. Acestea se hrănesc cu seva plantelor. Insecta colonizează părțile lemnoase (tulpini, ramuri) precum și frunzele și fructele pomilor. Paduchele din San Jose este o specie polifagă, ataca peste 200 de specii de arbori, arbusti și chiar plante ierboase. Pomii atacati au frunze îngălbenite și dezvoltarea întârziată.
Metodele curative sunt deosebit de importante în combaterea acestui dăunător periculos. Sunt necesare tratamente de iarnă și de vară. Tratamentele împotriva paduchelui din San Jose se vor aplica complex, pentru combaterea mai multor agenți patogeni si dăunători: rapan, fainare, monilioza, viermele merelor, afide, acarieni. La alegerea produselor de combatere se va tine seama si de faza fenologica a pomilor.
Metode chimice de combatere: Decis, Deltagri, Movento, Mospilan iar în repaus vegetativ se vor folosi următoarele produse: Yagos, Estiuoil, Ovipron.