24 ianuarie 2023

Tratamentele pentru bolile și dăunătorii prunului

În fiecare toamnă avem speranța să culegem din livadă prune mari, zemoase și dulci, perfecte pentru pregătirea dulcețurilor sau pentru distilare. Prunii din livadă vor produce așa cum ne dorim și vor rămâne sănătoși doar dacă pe parcursul anului se aplică tratamentele de prevenție. La nevoie, se aplică tratamentele împotriva bolilor și dăunătorilor. 

Tratamentul preventiv în perioada de repaus vegetativ a prunului

Tratamentul scoarței pentru prunii din gospodărie. Se recomandă 3 tratamente de acest fel pe perioada de iarnă, în perioada noiembrie – februarie. Se aplică atunci când temperatura este mai mare de 7℃. Scoarța trebuie să fie uscată, să nu fie acoperită cu gheață. După aplicarea fiecărui tratament se păstrează 3 zile pauză. La tratamentul de iarnă se recomandă produsele pe baza de cupru și ulei horticol. Tratamentul se aplică prin stropire și include următoarele substanțe: 

  • După tăieri, produsul Arbokol, atunci când dimensiunea secționării depășește în diametru 2 cm.
  • Ulei mineral (Ovipron Top, Oleomin, Toil, Meritus Oil) 100-150 ml / 10 l apă. Combate afide, acarieni, forme ce au hibernat peste iarnă, păduchii țestoși, ouă și afide ori acarieni.
  • Champ 77 WG 30 gr/10 l apă, Airone . Se folosește 150 gr. la Zeama Bordeleză pentru ca are concentrație mai mică de cupru.
  • Mospilan 3 gr/10 l apă.

Tratamentul preventiv în perioada de dezmugurire a prunului

Tratamentul se aplică în perioada 10-25 martie. Dacă livada se aflăm într-o zonă mai călduroasă, de câmpie, alegeți începutul lunii martie. Pentru livezile din zonele mai reci, este de preferat sfârșitul lunii martie. Bineînțeles, se iau în considerare condițiile meteo: să fie vreme senină și caldă pentru a permite tratamentului să își facă efectul. După aplicarea fiecărui tratament se păstrează 7 zile pauză. Tratamentul se aplică prin stropire și include următoarele substanțe: 

  • Se folosește preventiv pentru pătarea roșie a frunzelor, monilioza, antracnoza, ciuruirea frunzelor
  • Se recomanda un tratament cu o substanta pe bază de cupru:
  • Champ 77 WG 20g/10l apa, Coopermax 30 g /10 l apa; Funguran 30 g/10 l apă; Zeama Bordeleză 50 g/ 10 l apă.
  • Prevenție pentru afecțiunile: ciuruirea bacteriană, monilioze, deformarea frunzelor și făinare la piersic și prun.
  • La faza de Buton Verde se recomandă un tratament cu o substanță pe baza de cupru: Champ 77 WG 20g/10l apa; Coppermax 30g/10 l apa; Funguran 30g/10 l apa; Zeama Bordeleză 50g/ 10 l apa.
    • La faza Buton Floral, se aplică tratamentele împotriva Ciuruirii bacteriene și micotice, ouă  de acarieni, cu Chorus/  sau Signum + Captan/ sau Merpan + Nissorun plus BreakThru + Cropmax.

Tratamentul preventiv la apariția butonilor florali la prun

Tratamentul trebuie să se aplice cu atenție, nici prea devreme și nici mai târziu decât momentul apariției butonilor florali. De obicei momentul aplicării este între 25 martie și 10 aprilie, în funcție de zona geografică în care vă aflați. Se adaugă un biostimulator adjuvant pentru a crește eficiența tratamentului.

 Tratamentul se aplică prin stropire și include următoarele substanțe:

  • Score 250 EC+ 2.5 ml/10 l apă  Merpan 15 gr/10 l apă sau Captan. Eficientă împotriva moniliozei sâmburoaselor și bășicarea frunzelor, ciuruirea bacteriană și monilioză.
  • BreakThru 2 ml/10 l apă.
  • Cropmax 20 ml/10 l apă.
  • Fertimax Verde 100 ml/10 l apă.

Boli și dăunători care afectează prunul

Dăunătorii prunului sunt mulți la număr, din acest motiv este foarte bine să se aplice la timp tratamentele de prevenție, pentru a evita infestarea. Pentru bolile și dăunătorii prunului există tratamente pe piață, iar dacă depistați una dintre probleme, recurgeți cu încredere la recomandările noastre de tratament, recomandate de specialiști în domeniu. Tratamentele se pot comanda online sau în Fitofarmaciile din magazinele Agroland Mega.

1.Ciuruirea bacteriană a frunzelor. Atacă ramurile, fructele și frunzele prunului și se manifestă prin pete mici, de culoare verzui deschis, care ulterior se transformă în culoare brun-roșcată. Petele se usucă și frunza rămâne ciuruită, de aici numele bolii. Atacul se poate manifestă și la nivelul fructelor dar și a ramurilor.

Prevenirea și combaterea ciuruirii bacteriene la prun: Se recomandă tăierea și arderea ramurilor bolnave. Tăierea se va realiza vara, când activitatea bacteriilor este redusă.  Primavara la dezmugurire se vor executa tratamente cu produse cuprice cum ar fi: Airone 100 ml/10 l apă, Zeamă Bordeleză 50 g/10 l apă, Champ 77 WG 20-30 g/ 10 l apă, Coppermax 30 g/ 10 l  apă, cu repetare la 7 zile.

2. Hurlupii prunelor, este ciupercă care  afectează fructele tinere, la scurt timp după fecundare. Fructele capătă o culoare galben-verzuie și sunt mult mai mari decât cele sănătoase. Pe fructele atacate apare un strat, fin albicios – cenușiu, care treptat devine brun – violaceu. În primă fază, fructele atacate au un gust dulce – acrișor, mai plăcut decât cele neatacate, dar după aproximativ o lună de la atac, se zbârcesc, se brunifică și cad. 

Prevenire și combaterea hurlupilor la prun: Se recomandă efectuarea tratamentelor pe bază de cupru atât în repaus vegetativ cât și în vegetație și tăierea ramurilor care poartă fructe atacate și arderea acestora. Produsele ce se folosesc împotriva combaterii moniliozei dau foarte bun randament și în combaterea Taphrinei. Airone 100 ml/10 l apă, Zeamă Bordeleză 50 g/10 l apă, Champ 77 WG 20-30 g/10 l apă, Coppermax 30 g/ 10 l apă, cu repetare la 7 zile. 

3. Fainarea prunului– Podosphaera oxyacanthae var, tridactyla, este o boală care nu produce pagube mari în livezile de prun, dar poate pune probleme dacă infecția nu este stopată. Boala atacă frunzele și lăstarii în timpul verii. Pe frunzele atacate, se observă o pâslă fină, albicioasă cu aspect prăfos. Treptat, frunzele atacate se colorează în galben – brun după care se ofilesc și cad. Pe lăstarii verzi, mai ales la vârf, apar pete asemănătoare. Puieții bolnavi se recunosc ușor de cei sănătoși, datorită faptului ca frunzele acestora se îngălbenesc și se scutura ușor. 

Prevenirea și combaterea făinării la prun: în timpul vegetației se pot executa tratamente, la apariția primelor simptome cu produse fungicide, cu acțiune specifică asupra ciupercilor ce produc făinări. O schema de tratament pentru fainare unde vom folosi și produse de contact și sistemice este următoarea: Kumulus 30 g sau Microthiol Special 30 g + Topas 3 ml/ 10 l apă sau următoarele produse: Score 250 EC, Cidely Top, Bellis, Luna Experience, Sercadis, Sextant.

4. Putregaiul brun sau monilioza sâmburoaselor. Este una dintre cele mai grave boli pentru că în timp poate duce la uscarea pomului cu totul. Un semn evident este ofilirea florilor de pe ramurile tinere, care se usucă dar nu cad. Și frunzele se usucă și se răsucesc, iar ramurile se usucă, începând cu vârful prunului. Pe fructe apare putregaiul, se desprind și cad.

Prevenirea și  combaterea putregaiului brun la prun: toate organele afectate de această afecțiune trebuie îndepărtate. Se taie toate ramurile bolnave și se vor aduna fructele mumificate, atât cele de pe sol, cât și cele prinse în ramuri. În timpul repausului vegetativ sunt recomandate cel puțin două tratamente pe baza de cupru, iar în vegetație în fenofaza de „Buton Alb” se vor executa tratamente cu fungicide sistemice și de contact, la un interval cuprins între 14 și 21 de zile cu fungicidul de contact Merpan sau Captan, împreună cu fungicidul sistemic Signum.

5. Pătarea roșie a frunzelor. Boala apare la începutul lunii mai, prin apariția de pete galbene pe frunze, apoi devin portocalii apoi roșii. Spre sfârșitul verii se închid la culoare. Se continuă cu îngroșarea și bombarea petei. Prunul rodește mai slab, iar producția scade de la an la an dacă nu se intervine la timp.

Prevenirea și combaterea pătării roșii la prun: Se recomandă ca frunzele căzute pe sol să se strângă și să se sigileze în pungi de plastic, care se aruncă la gunoi sau se ard. În livezile mari se pot efectua arături adânci pentru îngroparea frunzelor infectate. În general, dacă se execută corect tratamentele pentru monilioză (monilia laxa), acestea sunt eficiente și pentru pătarea roșie a frunzelor de prun. Dacă apar izolat cazuri de infecție se pot combate cu următoarele produse: Captan sau Merpan 15g/10l apa; Zeamă Bordeleză 50 g/10 l apă; Luna Experience 10 ml/10 l apă; Signum 15g/ 10 l apă; Syllit 20 ml/10 l apă.

6. Viespea fierăstrău. Distrug prunele, iar larvele tinere atacă sâmburii cruzi, cărora în timp le rod pulpa. O lavă poate distruge până la 6 fructe. Se înmulțește o singură dată pe an, dar o femelă depune până la 60 de ouă. 

Măsuri de prevenire și combaterea viespii semințelor de prun: În livezile mici se recomandă strângerea și distrugerea fructelor atacate. Împotriva viespii semintelor de prun sunt necesare 2-3 tratamente, primul începând cu fenofaza Buton Alb, când mugurii înfloresc, urmând fenofaza Înflorit, cu insecticide de contact și sistemice cum ar fi: Movento 7.5 ml/10 l apă, Mospilan 3g/10 l apă, Laser 4 ml/ 10l apă, Karate Zeon 2 ml /10 l apă, Coragen 1.5 ml/ 10 l apă.

7. Viespea neagră a prunului: adultul are 4-5 mm lungime și corpul este de culoare brună, aproape neagră, lucioasa. Se înmulțește o dată pe an. Iernează în stadiul de larva matură, în coconi de mătase sub coroana pomilor, la 2-10 cm adâncime în sol. Primăvara devreme, în luna martie, larvele se transformă în pupe. Adulții apar de la îmbobocirea prunilor până la căderea petalelor acestora. După apariție, adulții încep să se hrănească cu nectarul și polenul diferitelor flori. De regula într-o floare femela depune 1-2 ouă. 

Măsuri de prevenire și combaterea viespei negre a prunului: momentul optim pentru aplicarea tratamentului este fenofaza 90% din flori s-au scuturat. Produse ce se pot aplica: Coragen, Movento, Sivanto Prime, Faster, Decis.

8. Păduchele cenușiu al prunului sau afidele atacă în prima jumătate a verii frunzele și lăstarii prunului  care se chircesc, iar frunzele capătă o culoare cenușie. Are 3-4 generații pe an.

Combaterea păduchelui cenușiu al prunului începe din perioada cu fenofaza Dezmugurit se vor aplica tratamente cu insecticide o dată la 14 zile, având în vedere ca Păduchele Cenușiu poate avea până la 15 generații pe an. Produse omologate ce pot combate paduchele cenusiu în cultura de prun sunt: Movento, Mavrik, Closer, Teppeki, Decis, Faster, Karate Zeon. 

9. Viermele prunelor atacă fructele, care nu se dezvoltă cum ar trebui. Pe fructe apar pete violacee și un lichid lipicios. Prunele se coc mai repede și cad înainte de a fi recoltate.

Metode de prevenire și combatere a viermelui prunelor: Ca măsuri agrotehnice se recomandă: instalarea de braie – capcană în jurul trunchiului pomilor, pentru capturarea larvelor în timpul deplasării acestora. Metode chimice de combatere: Affirm Opti; Coragen; Decis; Delegate; Deltagri; Faster; Karate Zeon; Laser.

buton Adrese magazine agroland

Tratamentele pentru bolile și dăunătorii prunului

În fiecare toamnă avem speranța să culegem din livadă prune mari, zemoase și dulci, perfecte pentru pregătirea dulcețurilor sau pentru distilare. Prunii din livadă vor produce așa cum ne dorim și vor rămâne sănătoși doar dacă pe parcursul anului se aplică tratamentele de prevenție. La nevoie, se aplică tratamentele împotriva bolilor și dăunătorilor. 

Tratamentul preventiv în perioada de repaus vegetativ a prunului

Tratamentul scoarței pentru prunii din gospodărie. Se recomandă 3 tratamente de acest fel pe perioada de iarnă, în perioada noiembrie – februarie. Se aplică atunci când temperatura este mai mare de 7℃. Scoarța trebuie să fie uscată, să nu fie acoperită cu gheață. După aplicarea fiecărui tratament se păstrează 3 zile pauză. La tratamentul de iarnă se recomandă produsele pe baza de cupru și ulei horticol. Tratamentul se aplică prin stropire și include următoarele substanțe: 

  • După tăieri, produsul Arbokol, atunci când dimensiunea secționării depășește în diametru 2 cm.
  • Ulei mineral (Ovipron Top, Oleomin, Toil, Meritus Oil) 100-150 ml / 10 l apă. Combate afide, acarieni, forme ce au hibernat peste iarnă, păduchii țestoși, ouă și afide ori acarieni.
  • Champ 77 WG 30 gr/10 l apă, Airone . Se folosește 150 gr. la Zeama Bordeleză pentru ca are concentrație mai mică de cupru.
  • Mospilan 3 gr/10 l apă.

Tratamentul preventiv în perioada de dezmugurire a prunului

Tratamentul se aplică în perioada 10-25 martie. Dacă livada se aflăm într-o zonă mai călduroasă, de câmpie, alegeți începutul lunii martie. Pentru livezile din zonele mai reci, este de preferat sfârșitul lunii martie. Bineînțeles, se iau în considerare condițiile meteo: să fie vreme senină și caldă pentru a permite tratamentului să își facă efectul. După aplicarea fiecărui tratament se păstrează 7 zile pauză. Tratamentul se aplică prin stropire și include următoarele substanțe: 

  • Se folosește preventiv pentru pătarea roșie a frunzelor, monilioza, antracnoza, ciuruirea frunzelor
  • Se recomanda un tratament cu o substanta pe bază de cupru:
  • Champ 77 WG 20g/10l apa, Coopermax 30 g /10 l apa; Funguran 30 g/10 l apă; Zeama Bordeleză 50 g/ 10 l apă.
  • Prevenție pentru afecțiunile: ciuruirea bacteriană, monilioze, deformarea frunzelor și făinare la piersic și prun.
  • La faza de Buton Verde se recomandă un tratament cu o substanță pe baza de cupru: Champ 77 WG 20g/10l apa; Coppermax 30g/10 l apa; Funguran 30g/10 l apa; Zeama Bordeleză 50g/ 10 l apa.
    • La faza Buton Floral, se aplică tratamentele împotriva Ciuruirii bacteriene și micotice, ouă  de acarieni, cu Chorus/  sau Signum + Captan/ sau Merpan + Nissorun plus BreakThru + Cropmax.

Tratamentul preventiv la apariția butonilor florali la prun

Tratamentul trebuie să se aplice cu atenție, nici prea devreme și nici mai târziu decât momentul apariției butonilor florali. De obicei momentul aplicării este între 25 martie și 10 aprilie, în funcție de zona geografică în care vă aflați. Se adaugă un biostimulator adjuvant pentru a crește eficiența tratamentului.

 Tratamentul se aplică prin stropire și include următoarele substanțe:

  • Score 250 EC+ 2.5 ml/10 l apă  Merpan 15 gr/10 l apă sau Captan. Eficientă împotriva moniliozei sâmburoaselor și bășicarea frunzelor, ciuruirea bacteriană și monilioză.
  • BreakThru 2 ml/10 l apă.
  • Cropmax 20 ml/10 l apă.
  • Fertimax Verde 100 ml/10 l apă.

Boli și dăunători care afectează prunul

Dăunătorii prunului sunt mulți la număr, din acest motiv este foarte bine să se aplice la timp tratamentele de prevenție, pentru a evita infestarea. Pentru bolile și dăunătorii prunului există tratamente pe piață, iar dacă depistați una dintre probleme, recurgeți cu încredere la recomandările noastre de tratament, recomandate de specialiști în domeniu. Tratamentele se pot comanda online sau în Fitofarmaciile din magazinele Agroland Mega.

1.Ciuruirea bacteriană a frunzelor. Atacă ramurile, fructele și frunzele prunului și se manifestă prin pete mici, de culoare verzui deschis, care ulterior se transformă în culoare brun-roșcată. Petele se usucă și frunza rămâne ciuruită, de aici numele bolii. Atacul se poate manifestă și la nivelul fructelor dar și a ramurilor.

Prevenirea și combaterea ciuruirii bacteriene la prun: Se recomandă tăierea și arderea ramurilor bolnave. Tăierea se va realiza vara, când activitatea bacteriilor este redusă.  Primavara la dezmugurire se vor executa tratamente cu produse cuprice cum ar fi: Airone 100 ml/10 l apă, Zeamă Bordeleză 50 g/10 l apă, Champ 77 WG 20-30 g/ 10 l apă, Coppermax 30 g/ 10 l  apă, cu repetare la 7 zile.

2. Hurlupii prunelor, este ciupercă care  afectează fructele tinere, la scurt timp după fecundare. Fructele capătă o culoare galben-verzuie și sunt mult mai mari decât cele sănătoase. Pe fructele atacate apare un strat, fin albicios – cenușiu, care treptat devine brun – violaceu. În primă fază, fructele atacate au un gust dulce – acrișor, mai plăcut decât cele neatacate, dar după aproximativ o lună de la atac, se zbârcesc, se brunifică și cad. 

Prevenire și combaterea hurlupilor la prun: Se recomandă efectuarea tratamentelor pe bază de cupru atât în repaus vegetativ cât și în vegetație și tăierea ramurilor care poartă fructe atacate și arderea acestora. Produsele ce se folosesc împotriva combaterii moniliozei dau foarte bun randament și în combaterea Taphrinei. Airone 100 ml/10 l apă, Zeamă Bordeleză 50 g/10 l apă, Champ 77 WG 20-30 g/10 l apă, Coppermax 30 g/ 10 l apă, cu repetare la 7 zile. 

3. Fainarea prunului– Podosphaera oxyacanthae var, tridactyla, este o boală care nu produce pagube mari în livezile de prun, dar poate pune probleme dacă infecția nu este stopată. Boala atacă frunzele și lăstarii în timpul verii. Pe frunzele atacate, se observă o pâslă fină, albicioasă cu aspect prăfos. Treptat, frunzele atacate se colorează în galben – brun după care se ofilesc și cad. Pe lăstarii verzi, mai ales la vârf, apar pete asemănătoare. Puieții bolnavi se recunosc ușor de cei sănătoși, datorită faptului ca frunzele acestora se îngălbenesc și se scutura ușor. 

Prevenirea și combaterea făinării la prun: în timpul vegetației se pot executa tratamente, la apariția primelor simptome cu produse fungicide, cu acțiune specifică asupra ciupercilor ce produc făinări. O schema de tratament pentru fainare unde vom folosi și produse de contact și sistemice este următoarea: Kumulus 30 g sau Microthiol Special 30 g + Topas 3 ml/ 10 l apă sau următoarele produse: Score 250 EC, Cidely Top, Bellis, Luna Experience, Sercadis, Sextant.

4. Putregaiul brun sau monilioza sâmburoaselor. Este una dintre cele mai grave boli pentru că în timp poate duce la uscarea pomului cu totul. Un semn evident este ofilirea florilor de pe ramurile tinere, care se usucă dar nu cad. Și frunzele se usucă și se răsucesc, iar ramurile se usucă, începând cu vârful prunului. Pe fructe apare putregaiul, se desprind și cad.

Prevenirea și  combaterea putregaiului brun la prun: toate organele afectate de această afecțiune trebuie îndepărtate. Se taie toate ramurile bolnave și se vor aduna fructele mumificate, atât cele de pe sol, cât și cele prinse în ramuri. În timpul repausului vegetativ sunt recomandate cel puțin două tratamente pe baza de cupru, iar în vegetație în fenofaza de „Buton Alb” se vor executa tratamente cu fungicide sistemice și de contact, la un interval cuprins între 14 și 21 de zile cu fungicidul de contact Merpan sau Captan, împreună cu fungicidul sistemic Signum.

5. Pătarea roșie a frunzelor. Boala apare la începutul lunii mai, prin apariția de pete galbene pe frunze, apoi devin portocalii apoi roșii. Spre sfârșitul verii se închid la culoare. Se continuă cu îngroșarea și bombarea petei. Prunul rodește mai slab, iar producția scade de la an la an dacă nu se intervine la timp.

Prevenirea și combaterea pătării roșii la prun: Se recomandă ca frunzele căzute pe sol să se strângă și să se sigileze în pungi de plastic, care se aruncă la gunoi sau se ard. În livezile mari se pot efectua arături adânci pentru îngroparea frunzelor infectate. În general, dacă se execută corect tratamentele pentru monilioză (monilia laxa), acestea sunt eficiente și pentru pătarea roșie a frunzelor de prun. Dacă apar izolat cazuri de infecție se pot combate cu următoarele produse: Captan sau Merpan 15g/10l apa; Zeamă Bordeleză 50 g/10 l apă; Luna Experience 10 ml/10 l apă; Signum 15g/ 10 l apă; Syllit 20 ml/10 l apă.

6. Viespea fierăstrău. Distrug prunele, iar larvele tinere atacă sâmburii cruzi, cărora în timp le rod pulpa. O lavă poate distruge până la 6 fructe. Se înmulțește o singură dată pe an, dar o femelă depune până la 60 de ouă. 

Măsuri de prevenire și combaterea viespii semințelor de prun: În livezile mici se recomandă strângerea și distrugerea fructelor atacate. Împotriva viespii semintelor de prun sunt necesare 2-3 tratamente, primul începând cu fenofaza Buton Alb, când mugurii înfloresc, urmând fenofaza Înflorit, cu insecticide de contact și sistemice cum ar fi: Movento 7.5 ml/10 l apă, Mospilan 3g/10 l apă, Laser 4 ml/ 10l apă, Karate Zeon 2 ml /10 l apă, Coragen 1.5 ml/ 10 l apă.

7. Viespea neagră a prunului: adultul are 4-5 mm lungime și corpul este de culoare brună, aproape neagră, lucioasa. Se înmulțește o dată pe an. Iernează în stadiul de larva matură, în coconi de mătase sub coroana pomilor, la 2-10 cm adâncime în sol. Primăvara devreme, în luna martie, larvele se transformă în pupe. Adulții apar de la îmbobocirea prunilor până la căderea petalelor acestora. După apariție, adulții încep să se hrănească cu nectarul și polenul diferitelor flori. De regula într-o floare femela depune 1-2 ouă. 

Măsuri de prevenire și combaterea viespei negre a prunului: momentul optim pentru aplicarea tratamentului este fenofaza 90% din flori s-au scuturat. Produse ce se pot aplica: Coragen, Movento, Sivanto Prime, Faster, Decis.

8. Păduchele cenușiu al prunului sau afidele atacă în prima jumătate a verii frunzele și lăstarii prunului  care se chircesc, iar frunzele capătă o culoare cenușie. Are 3-4 generații pe an.

Combaterea păduchelui cenușiu al prunului începe din perioada cu fenofaza Dezmugurit se vor aplica tratamente cu insecticide o dată la 14 zile, având în vedere ca Păduchele Cenușiu poate avea până la 15 generații pe an. Produse omologate ce pot combate paduchele cenusiu în cultura de prun sunt: Movento, Mavrik, Closer, Teppeki, Decis, Faster, Karate Zeon. 

9. Viermele prunelor atacă fructele, care nu se dezvoltă cum ar trebui. Pe fructe apar pete violacee și un lichid lipicios. Prunele se coc mai repede și cad înainte de a fi recoltate.

Metode de prevenire și combatere a viermelui prunelor: Ca măsuri agrotehnice se recomandă: instalarea de braie – capcană în jurul trunchiului pomilor, pentru capturarea larvelor în timpul deplasării acestora. Metode chimice de combatere: Affirm Opti; Coragen; Decis; Delegate; Deltagri; Faster; Karate Zeon; Laser.

buton Adrese magazine agroland