Tratamentul pomilor fructiferi și al viței de vie pentru perioada de iarnă
Pomii fructiferi și vița de vie intră în stare vegetativă pe perioada iernii, însă dăunătorii nu. Popular acest tip de tratament se numește tratamentul lemnului, pentru că acest tratament se poate aplica la orice plantă: arbusti, vița de vie, trandafiri, orice arbor ce rămâne fără frunze și intră în repaus vegetativ. Uleiul horticol este cel mai bun tratament al lemnului în perioada vegetativă.
Importanța protejării livezii și a viei pe perioada de iarnă
Tratamentul de iarnă este unul dintre cele mai importante tratamente ale anului. De ce? Pentru că cei mai mulți dintre dăunători iernează în crăpăturile scoarței sau sub scoarță, sub formă de ou, larve chiar și adulți. Acționând cu tratament în timpul iernii, dăunătorii sunt exterminați rapid și arborele nu are de suferit.
Specialistul horticol Agroland, Andrei Alexandru, recomandă această selecție de produse pe care o găsești sub formă de Kit pentru tratamentul de iarnă al lemnului. Pachetul se poate achiziționa online sau din Fitofarmaciile Agroland. Vezi ce conține pachetul sau optează pentru produsele alternative recomandate în articol.
Din ce este compus tratamentul de iarnă?
Tratamentul de iarna este compus din:
- Un ulei horticol omologat pentru agricultura ecologică
- Un fungicid pe bază de cupru și el omologat pentru agricultura ecologică
- Un insecticid sistemic nerecomandat celor ce își doresc culturi ecologice
Uleiul horticol
Uleiul horticol este o substanță pe bază de ulei de parafină, ulei de rapiță sau ulei mineral. Indiferent de denumire sau de compoziție, toate uleiurile au același spectru de combatere. Agroland comercializează câteva tipuri de uleiuri, cele mai titrate de pe piață, având ca substanță activă ulei de parafină și ulei de rapiță.
Cumpără de aici! | Acțiune/Beneficii |
🛒 Ovipron Top | Ulei mineral parafinic, înalt rafinat, bio, cu acțiune insecticidă și excelent adjuvant pentru alte produse în vederea protecției plantelor. |
🛒 EstiuOil | Cel mai eficient tratament de iarnă în pomicultură, cu substanța activă: 790 g/l ulei de parafină. |
🛒 Yagos Oil | Tratament cu o concentrație mare de ulei de parafină, cu putere mare în combaterea insectelor și acarienilor. |
🛒 Meritus Oil | Ulei horticol realizat din 95% de ulei de rapiță metilat, destinat combaterii insectelor și acarienilor: afide, Paduchele din San Jose, acarianul roșu al pomilor, paianjenul rosu comun, etc. |
Cum acționează?
Uleiul horticol formează o peliculă peste suprafața pe care este aplicat, care are acțiune insecticidă, deoarece acea peliculă asfixiază dăunătorii și larvele acestora. Se aplică doar în starea vegetativă a plantei, tocmai pentru a nu asfixia mugurii pomilor, a viței de vie sau a arbuștilor. Nu conține insecticid în compozite. Stropirea se face de jos, de la baza tulpinii până sus, pe toate ramificațiile, din abundență. Se face ca o îmbăiere a plantei, așa încât să curgă soluția.
Doza de aplicare a uleiului horticol
Doza în care se aplică uleiul horticol este cuprinsă între 100 și 150 ml pentru 10 litri de apă, indiferent de tipul uleiului. Fiecare produs are menționat pe etichetă doza de aplicate, alături de instrucțiuni de folosire. În perimetrele în care sunt crescute albine, acestea se vor închide seara, se va aplica tratamentul și vor fi deschiși stupii abia dimineața.
Când aplicăm?
Uleiul horticol se aplică începând cu sfârșitul lunii septembrie, când peste 50% din frunze au început să cadă, și până primăvara la dezmugurit, având grijă să nu se aplice pe mugure. Se recomandă efectuarea a 3 tratamente, în ferestrele iernii, atunci când temperatura depășește 6-7 grade, este uscat, nu plouă și pe scoarță nu este gheață sau apă.
Dăunătorii combătuți
Tratamentele cu uleiurile horticole combat cei mai des întâlniți și persistenți dăunători:
- Păduchele din San Jose: atacă peste 200 de specii de plante printre care și mărul, părul, piersicul, cireșul, vișinul, dar și vița de vie. Afectează tulpinile, ramurile, frunzele și fructele. Pe plantă apar pete roșii, inclusiv pe fructe, iar în timp planta se usucă de la vârf.
- Păianjenul Roșu Comun: atacă în general pomii fructiferi. Prezența lui afectează mai ales dezvoltarea fructelor, care nu cresc în greutate. Larvele se hrănesc cu seva mugurilor, a frunzelor și florilor. Iarna ouăle sunt depuse pe partea inferioară a ramurilor, în jurul ramificațiilor și în crăpături.
- Păduchele țestos al dudului: atacă și perii, merii, prunii dar și arborii ornamentali. Se depun în colonii pe ramurile tinere pe care le acoperă cu cruste. Dezvoltarea pomilor este inhibată.
Fungicid pe bază de cupru
Fungicidele pe bază de cupru au mai multe denumiri comerciale, dar efectul este similar și sunt omologate pentru agricultura ecologică. De la un produs la altul diferă conținutul de cupru din produs. Rolul fungicidelor pe baza de cupru este de cicatrizare și dezinfectare a lemnului, de aceea sunt recomandate după tăieri. Contribuie la diminuarea rezervei de fungi și spori ce pot declanșa diverse boli în sezonul următor. Se aplică în repausul vegetativ la tratamentul scoarței sau la tratamentul lemnului:
Cumpără de aici! | Acțiune/Beneficii | Conținut de cupru |
🛒 Champ 77 | Fungicid cu spectru larg de acțiune, recomandat pentru cartofi, castraveți, tomate, vița de vie, pomi fructiferi. | 50% cupru metalic din hidroxid de cupru |
🛒 Coppermax | Fungicid de contact, pentru combaterea bolilor la cartof, castraveți, roșii (tomate), măr și viță de vie. | 50% cupru metalic din hidroxid de cupru |
🛒 Funguran | Fungicid de contact, utilizat pentru combaterea bolilor la viță de vie, măr, păr, cartof, roșii, castraveți, fasole, sfeclă de zahăr, hamei | 50% cupru metalic din hidroxid de cupru |
🛒 Zeamă Bordeleză | Neutralizată, micronizată, are o eficacitate îndelungată, un spectru larg de acțiune în culturile de pomi, vie, legume. Compatibilă cu majoritatea insecto-fungicidelor. | 20% cupru metalic din hidroxid de cupru |
🛒 Airone | Fungicid de contact pe bază de cupru, pentru combaterea bolilor la cartof, pomi fructiferi, viță de vie, plante ornamentale. | 27.2% cupru metalic din hidroxid de cupru |
🛒 Kupferol | Fungicid de contact cu efect multilateral în combaterea unui număr mare de boli la cais, piersic, cireș, vișin, prun, roșii, măr, vinete, hamei. | 19% cupru metalic din hidroxid de cupru |
Doza de aplicare a fungicidului
Pentru că este aplicată pe timp de iarnă, în repaus vegetativ și se tratează scoarța doza de aplicare pentru Zeama Bordeleza va crește la 150 g/ 10 l apă, iar la Champ, Coppermax, Funguran, se poate folosi o doză cuprinsă între 20 și 80 g pentru 10 l de apă. Stropirea se face de jos, de la baza tulpinii, până sus, pe toate ramificațiile, din abundență, se face practic o îmbăiere. În cazul cuprului, scoarța trebuie să rămână albastră.
Dăunătorii combătuți
Aplicarea fungicidului pentru tratamentul lemnului în perioada vegetativă împiedică dezvoltarea următoarelor bolilor care apar în perioada de primăvară:
- Moniliozei la sâmburoase: atacă ramurile cu frunze, flori și fructe în diferite faze de creștere. Apare mai ales dacă primăvara este rece și ploioasă. Atacă ramurile cu frunze care ajung să se veștejească. Florile afectate devin maronii, iar dacă fructele sunt afectate pulpa putrezește iar pe suprafața fructelor apar mici umflături galben-cenușii.
- Rapănului la semințoase: Este cea mai răspândită boală la măr, dar atac și celelalte semințoase. Atacă ramurile tinere, florile, frunzele și fructele. Pe frunze apar pete circulare, cenușii, care în timp se închid la culoare. Aceleași pete apar și pe fructe, iar în timp petele sunt crustoase în centru. În timp se umezesc iar țesuturile atacate crapă.
- Bășicarea frunzelor la piersic: apare atunci când primăvara sau vara sunt răcoroase. Atacă frunzele, florile și fructele. Culoarea frunzelor este roșiatică, pe suprafața lor apar umflături pe partea superioară și adâncituri pe cea inferioară. Frunzele devin galbene, mai apoi brune. Fructele atacate au zone bășicate, de culoare brună, iar coaja are crăpături ale pieliței.
Insecticidul sistemic
Insecticidul sistemic se aplică pentru că uleiul horticol nu mai conține imidacloprid, substanță interzisă din 2021. Acum uleiul horticol este realizat doar din parafină sau rapiță. Din acest motiv se vând și pachete alături de un insecticid sistemic, de regula Mospilan sau Apis.
Cum se aplică?
Insecticid sistemic se aplică împreună cu uleiul horticol în aceeași doză ca în vegetație. Dozajul este precizat pe eticheta produsului alături de instrucțiuni stricte de folosire. Bineînțeles, aplicând insecticid împreună cu uleiul horticol, tratamentul nu mai este omologat pentru agricultura ecologică.
Când se aplică tratamentul cu ulei și produse pe baza de cupru?
Tratamentul trebuie aplicat de cel puțin 3 ori, în timpul repausului vegetativ, la sfârșit de septembrie, când mai mult de 50% din frunze au căzut, la începutul lui octombrie și până primăvara devreme, mai ales după tăieri. Este foarte important să se țină cont de temperatura ce nu trebuie să scadă sub 6-7 grade, să nu plouă, sau să fie gheață pe scoarță sau umiditate în exces. Tratamentul alături de uleiul horticol nu se recomandă primăvara, la intrarea în vegetație pentru că poate asfixia mugurii de rod.
Cum se aplică?
Prima stropire se efectuează cu un produs pe baza de cupru în doză mărită față de tratamentul în vegetație, din abundență, apoi la un interval de câteva zile urmează o stropire cu ulei horticol amestecat sau cu un insecticid sistemic. De regulă, produsele pe baza de ulei și cupru nu sunt compatibile, de aceea se recomandă două treceri, prima cu produsul pe baza de cupru și a doua cu uleiul horticol. Nu pot fi aplicate împreună pentru că nu sunt compatibile.
Singurele produse compatibile pentru ca au același producător sunt: Ovipron Top și Bouillie Bordelaise (Atenție, Zeama Bordeleză trebuie să fie produsă de producătorul UPL). Acestea două se pot amesteca în concentrație de 150 ml ulei horticol și 150 g de Zeamă Bordeleză la 10 l de apă.
Păduchele din San Jose
➡️ Prezintă 1-3 generații pe an, frecvent 2 generații. Iernează în stadiul de larvă de vârsta întâi, sub scut, pe scoarța pomilor. Primăvara la începutul lunii aprilie, după o perioadă de hrănire, trec în cel de-al doilea stadiu. Adulții celor două sexe apar spre sfârșitul lunii aprilie.
Tratament recomandat
🛍️ Mavrik
🛍️ Movento
🛍️ Mospilan
Păianjenul roșu comun
➡️ Primăvara când se înregistrează o temperatură mai mare de 10 grade, femelele părăsesc locurile de hibernare și încep să se hrănească pe diferite plante spontane sau cultivate. Femelele depun ouăle pe partea inferioară a frunzelor, o femelă poate depune între 80 și 150 ouă, incubația durează între 10 și 15 zile. Durata dezvoltării unei generații variază în funcție de temperatură, între 15 și 28 de zile.
Tratament recomandat
🛍️Sanmite
🛍️Floramite
🛍️Milbecknock
🛍️Nissorun
În trecut gospodării foloseau Piatra Vânătă, un fungicid pe baza de cupru, pe care îl neutralizau cu var. În ziua de azi Zeama Bordeleză este gata preparată. Un fungicid bio, de contact, folosit cu succes atât în tratamentele din timpul vegetației cât și în tratamentele de iarnă, un foarte bun cicatrizant. Se amestecă cu alte fungicide doar în cazul în care s-a făcut în prealabil un test de compatibilitate, iar fungicidele pe baza de cupru nu se aplica în floare.