25 iunie 2018

Verdețuri și oțet de mere – benefice pentru găini

Unul dintre avantajele creșterii păsărilor de curte este că avem la dispoziție, în special primăvara și vara, o gamă variată de hrană pentru prietenele noastre înaripate. În gospodărie, sunt multe buruieni comestibile pentru găini, pe care le putem introduce în alimentația acestora, precum păpădia, pătlagina sau trifoiul. Folosirea păpădiei într-o salată de buruieni este benefică atât pentru găini, cât și pentru oameni.

Păpădia este doar un exemplu de plantă benefică pentru mulțimea de păsări, precum și pentru portofelul nostru. Nu este deloc costisitoare, în plus găinile vor avea parte de câteva gustări care să le diversifice alimentația.

Este recomandat să ținem cont de ce alimente nu sunt bune pentru găini, dar cele mai multe buruieni din curte nu doar că sunt sigure pentru păsări, ci și foarte hrănitoare.

SALATĂ DE VERDEȚURI

Un castron plin cu salată de verdețuri, în care includem păpădia precum și alte ierburi proaspete precum busuiocul, pătrunjelul și mărarul, este o sursă foarte bună de hrană pentru păsări. Veți observa că găinile vor ciuguli buruienile instant. De asemenea, puteți adăuga în salată semințe de floarea soarelui, nuci sau fructe de pădure. Atât timp cât folosiți ingrediente proaspete, găinile vor fi fericite și sănătoase.

Salată de vederțuri pentru găini
Găinile adoră salata de verdețuri / Foto: countrysidenetwork.com

Și mai hrănitoare și benefică pentru sănătatea găinilor devine salata peste care turnăm puțin oțet de mere. Acesta este benefic în cazul problemelor digestive și respiratorii, întărește sistemul imunitar și ajută la o mai bună absorbție a nutrienților în organism.

CUM PREPARĂM OȚETUL DE MERE ACASĂ?

Este destul de simplu să preparăm oțetul de mere acasă. Durează puțin mai mult până este gata, dar scăpăm de o vizită la magazin unde, evident, plătim mai mult. Putem folosi coaja și miezul tare pe care de regulă le aruncăm. Gândiți-vă că pregătiți o plăcintă cu mere. Resturile pe care nu le folosiți pot fi păstrate pentru oțetul de mere.

Așadar, spălați câteva mere (10-12), îndepărtați pielița și feliați-le. Așezați cojile și mierzul într-un bol mare și acoperiți-le cu apă. Adăugați ¼ cană de zahăr și amestecați bine. (Zahărul este opțional, dar grăbește fermentarea)

Bucățile de mere trebuie să fie complet acoperite de apă. Veți avea nevoie astfel de un suport mai greu pe care să îl puteți peste bol și care să și preseze merele în același timp. Apoi, acoperiți bolul cu un prosop de bucătărie și așezați-l vreme de o săptămână într-o încăpere întunecată, în care temperatura este între 18 și 25 grade.

Amestecul va începe să facă bule și spumă. Este normal. După o săptămână, îndepărtați miezul și pielițele de măr și turnați lichidul în borcane sterilizate. Acoperiți borcanele cu tifon și înfiletați capacele. Depozitați borcanele pentru aproximativ șase săptămâni. Veți observa că pe partea superioară se va forma un înveliș subțire. Învârtiți borcanul periodic până ce învelișul se așează pe fundul borcanului. După șase săptămâni, oțetul de mere ar trebui să poată fi utilizat. În acest moment, puteți renunța la tifon și să lăsați doar capacele circulare. Oțetul de mere trebuie să fie depozitat într-o încăpere răcoroasă și întunecoasă.

Folosiți oțet de mere și în apa de băut, și în sala de verdețuri pe care o preparați pentru găini.


Citiți și: Hrănirea găinilor. Ce alimente NU sunt recomandate?


VERDEȚURI COMESTIBILE PENTRU GĂINI

  • Busuioc
  • Păpădie
  • Trifoi
  • Mărar
  • Pătrunjel
  • Pătlagină
  • Iarbă grasă

Voi cum diversificați alimentația găinilor? Trimiteți-ne poze sau scrieți-ne ce rețete inedite ați găsit pentru păsările de curte, care să suplimenteze doza zilnică de furaje.

Sursă foto 1

Verdețuri și oțet de mere – benefice pentru găini

Unul dintre avantajele creșterii păsărilor de curte este că avem la dispoziție, în special primăvara și vara, o gamă variată de hrană pentru prietenele noastre înaripate. În gospodărie, sunt multe buruieni comestibile pentru găini, pe care le putem introduce în alimentația acestora, precum păpădia, pătlagina sau trifoiul. Folosirea păpădiei într-o salată de buruieni este benefică atât pentru găini, cât și pentru oameni.

Păpădia este doar un exemplu de plantă benefică pentru mulțimea de păsări, precum și pentru portofelul nostru. Nu este deloc costisitoare, în plus găinile vor avea parte de câteva gustări care să le diversifice alimentația.

Este recomandat să ținem cont de ce alimente nu sunt bune pentru găini, dar cele mai multe buruieni din curte nu doar că sunt sigure pentru păsări, ci și foarte hrănitoare.

SALATĂ DE VERDEȚURI

Un castron plin cu salată de verdețuri, în care includem păpădia precum și alte ierburi proaspete precum busuiocul, pătrunjelul și mărarul, este o sursă foarte bună de hrană pentru păsări. Veți observa că găinile vor ciuguli buruienile instant. De asemenea, puteți adăuga în salată semințe de floarea soarelui, nuci sau fructe de pădure. Atât timp cât folosiți ingrediente proaspete, găinile vor fi fericite și sănătoase.

Salată de vederțuri pentru găini
Găinile adoră salata de verdețuri / Foto: countrysidenetwork.com

Și mai hrănitoare și benefică pentru sănătatea găinilor devine salata peste care turnăm puțin oțet de mere. Acesta este benefic în cazul problemelor digestive și respiratorii, întărește sistemul imunitar și ajută la o mai bună absorbție a nutrienților în organism.

CUM PREPARĂM OȚETUL DE MERE ACASĂ?

Este destul de simplu să preparăm oțetul de mere acasă. Durează puțin mai mult până este gata, dar scăpăm de o vizită la magazin unde, evident, plătim mai mult. Putem folosi coaja și miezul tare pe care de regulă le aruncăm. Gândiți-vă că pregătiți o plăcintă cu mere. Resturile pe care nu le folosiți pot fi păstrate pentru oțetul de mere.

Așadar, spălați câteva mere (10-12), îndepărtați pielița și feliați-le. Așezați cojile și mierzul într-un bol mare și acoperiți-le cu apă. Adăugați ¼ cană de zahăr și amestecați bine. (Zahărul este opțional, dar grăbește fermentarea)

Bucățile de mere trebuie să fie complet acoperite de apă. Veți avea nevoie astfel de un suport mai greu pe care să îl puteți peste bol și care să și preseze merele în același timp. Apoi, acoperiți bolul cu un prosop de bucătărie și așezați-l vreme de o săptămână într-o încăpere întunecată, în care temperatura este între 18 și 25 grade.

Amestecul va începe să facă bule și spumă. Este normal. După o săptămână, îndepărtați miezul și pielițele de măr și turnați lichidul în borcane sterilizate. Acoperiți borcanele cu tifon și înfiletați capacele. Depozitați borcanele pentru aproximativ șase săptămâni. Veți observa că pe partea superioară se va forma un înveliș subțire. Învârtiți borcanul periodic până ce învelișul se așează pe fundul borcanului. După șase săptămâni, oțetul de mere ar trebui să poată fi utilizat. În acest moment, puteți renunța la tifon și să lăsați doar capacele circulare. Oțetul de mere trebuie să fie depozitat într-o încăpere răcoroasă și întunecoasă.

Folosiți oțet de mere și în apa de băut, și în sala de verdețuri pe care o preparați pentru găini.


Citiți și: Hrănirea găinilor. Ce alimente NU sunt recomandate?


VERDEȚURI COMESTIBILE PENTRU GĂINI

  • Busuioc
  • Păpădie
  • Trifoi
  • Mărar
  • Pătrunjel
  • Pătlagină
  • Iarbă grasă

Voi cum diversificați alimentația găinilor? Trimiteți-ne poze sau scrieți-ne ce rețete inedite ați găsit pentru păsările de curte, care să suplimenteze doza zilnică de furaje.

Sursă foto 1