Cum scăpăm de amoniac în adăpostul găinilor?
Adăpostul găinilor emană un miros suspect de amoniac? Poate fi din cauza igienei precare sau a venit momentul unei dezinfecții temeinice, pentru a asigura un mediu propice pentru oricare dintre păsările tale. Avem câteva sfaturi simple care te scapă de mirosul neplăcut.
Amoniacul reprezintă o amenințare directă pentru sănătatea găinilor, și nu este ușor de tolerat nici de simțurile noastre olfactive. Din fericire, există soluții pentru atenuarea și eliminarea amoniacului din adăpostul păsărilor de curte.
Cum apare mirosul de amoniac?
Excrementele găinilor sunt bogate în nitrogen, în special acidul uric, care este echivalentul urinei la găini. Când găinațul devine ud, nitrogenul se descompune, iar prin prin volatilizare produce gazul numit amoniac. Amoniacul care creează un miros puternic și neplăcut. Dacă în coteț există o cantitate mare de amoniac, găinile pot suferi probleme respiratorii.
Cum prevenim eliberarea amoniacului?
Menținerea așternutului uscat și curat va stopa apariția și volatilizarea amoniacului. În special în cazul păsărilor care cutreieră prin curte pe timp de zi, este bine ca adăpătorile să fie mutate în aer liber, pentru a preveni scurgerea apei.
Dacă nu poate fi mutat sistemul de adăpare din adăpost, poți improviza. Mai ales în perioada verii, instalează câteva adăpători pentru păsări, direct în curte. De asemenea, verifică geamurile și acoperișul adăpostului. Dacă sunt scurgeri de apă în interior, remediază rapid problema. În timpul ploilor masive, adăpostul se poate umezi rapid, și devine mediul propice pentru dezvoltarea bacteriilor. Bacteriile sunt sursele pentru apariția bolilor respiratorii și digestive la păsările de curte.
Citește și: Pregătirea adăpostului pentru pui sănătoși
Ce este absolut necesar într-un adăpost?
Ventilația este cel mai important lucru, după curățarea adăpostului. Ventilația este cu atât mai importantă, dacă se folosește talaș de pin pentru așternut. Talașul de pin este considerat ca fiind cel mai bun așternut. Trebuie să asiguri ventilația în zona tavanului, astfel încât atunci când umezeala se ridică să poată fi eliminată din adăpost, împreună cu aerul cald care o poartă.
- Pentru curățarea și dezinfecția adăpostului folosește soluția lichidă Procid Forte, disponibilă în magazinele Agroland.
- Referitor la așternut, paiele și fânul nu absorb umezeala, în schimb sunt un bun mediu pentru creșterea și răspândirea bacteriilor.
- Stratulul așternutului ar trebui să aibă 30 de centimetri, pentru a avea capacitatea de absorbție și de reținere a umidității.
- În cazul în care sunt scurgeri de apă prin acoperiș, se repară apoi se curăță adăpostul și se schimbă așternutul păsărilor.
Cum se elimină mirosul de amoniac?
Dacă ai încercat deja să reduceți nivelul de umezeală fără rezultat, soluția poate fi varul. Oxidul de calciu, cunoscut sub numele de var ars, ori hidroxidul de calciu, cunoscut drept var stins sunt două forme comune de var, disponibile în comerț. Utilizarea unui alcalin uscat, așa cum este varul, accelerează volatilizarea nitrogenului din excremente. Astfel, amoniacul va fi eliberat mai rapid. Odată ce gazul a fost eliberat, condițiile din adăpost vor fi mai bune atât timp cât există aerisire optimă.
Totuși, pe termen lung, varul poate avea și efecte negative. Varul are și proprietăți caustice, chiar dacă este uscat, și trebuie folosit doar cu echipament de protecție: mască, mănuși și ochelari. Folosirea în exces a varului în adăpost poate provoca iritații și arsuri ale picioarelor la găini. Așadar, se recomandă folosirea cu moderație.
Perioada de eliminarea a gazului va duce la creșterea concentrației de amoniac, aspect dăunător pentru păsări și oameni. Pe scurt, folosirea varului pentru controlarea amoniacului este o abordare mai puțin favorabilă pe termen lung. După curățarea adăpostului se poate aplica puțin var pe fundul cotețului, înainte împrăștierii unui nou strat de așternut, pentru a usca podeaua mai repede.