Găina ta își mănâncă ouăle? Uite ce trebuie să faci – partea 1
Ciugulirea ouălor în rândul găinilor pornește în cele mai multe cazuri dintr-o greșeală – o găină sparge un ou, iar când investighează boacăna, descoperă un conținut delicios pe care îl înfulecă pe nevăzute. Acest comportament se poate răspândi rapid și este greu de stopat în cazul în care nu luăm măsuri prompt. În rândurile următoare, vă prezentăm soluții de prevenire și stopare a acestui comportament în rândul găinilor.
1. Creați un mediu adecvat pentru găini
Reduceți spargerea ouălor prin prevenirea supraaglomerării din cuibar. De regulă, este recomandat să existe câte un cuibar de 30cm x 30cm la fiecare cinci găini. Atunci când cuibarele sunt prea mici sau prea puține putem asista la strivirea sau spargerea ouălor. De asemenea, găinile pot deveni stresate sau agitate, lucru care va accentua procesul ciugulitului. Suntem siguri că doriți să reduceți spargerea ouălor și totodată șansele ca găinile să le prindă gustul. Astfel:
- Cuibarele trebuie să fie amplasate la cel puțin 60 de centimetri de podea și la cel puțin 1 metru de stinghiile pe care stau găinile.
- Mutați orice cloșcă (găină care insistă să stea pe ouă pentru a le cloci) din zona de cuibărire, pentru a obține mai mult spațiu.
- Luați în calcul un cuibar care să permite ouălor să se rostogolească într-o tavă sau cutie în momentul în care găinile se ridică. Astfel, diminuați riscul ca ouăle să fie strivite sau sparte.
2. Amenajați zona de cuibărire într-un loc liniștit și întuncos. Lumina excesivă este deranjantă pentru găini și intensifică procesul de ciugulire. Acoperiți orice fereastră pentru a le crea un mediu cât mai confortabil.
- Mutați orice obiect care generează zgomote puternice, deoarece găinile se pot speria, caz în care există riscul ca acestea să spargă ouăle.
- Reducerea intensității luminii ajută și la păstrarea unei temperaturi optime. Dacă este prea cald, găinile pot deveni agitate și să înceapă să ciugulească mai mult.
3. Asigurați-vă că există suficient material pentru amortizare. În fiecare culcuș ar trebui să existe un strat gros de paie, de câțiva centimetri. Dacă prevenim ciocnirea accidentală a ouălor, găinile nu vor avea șansa să le prindă gustul.
- În cazul în care observați un ou spart, curățați rapid întreaga suprafața care s-a murdărit.
4. Oferiți-le găinilor surse de divertisment. Vă spuneam într-un articol precedent că și găinile se pot plictisi, caz în care există șanse mari să înceapă să ciugulească. Atârnați pe o sfoară câteva căpățâni de varză, pentru a le menține „în priză”. Totodată, asigurați-vă că au suficient spațiu în care se pot plimba.
- Încercați să amenajați un spațiu în care găinile să hoinărească sau să sară peste obstacole cum ar fi trunchiul unui copac. Dacă nu dispuneți în gospodărie de așa ceva, amenajați o scară sau un leagăn.
- Așezați o grămadă de fân în spațiul găinilor. Prietenele noastre înaripate vor fi ocupate să aranjeze și să se joace cu fânul.