Pui de carne – Broiler
Puii Broiler sunt alegerea perfectă, dacă sunteți în căutarea păsărilor pentru producția de carne. În engleză se numesc Broiler toate rasele de pui crescuți pentru carne. Agroland comercializează prin magazinele sale, pui Broiler de o zi, din cei mai performanți hibrizi care există în acest moment, în Europa: Ross 308, Cobb 500, Hybro. Hibridul pe care-l avem la vânzare cel mai frecvent, în 90-95% din serii este Ross 308.
📋 Cum se descrie puiul Broiler?
Puiul Broiler este cunoscut la nivel global ca un pui de carne performant, cu rată mare de creștere raportat la eficiența furajului. Conform randamentului de producție, carcasa totală de carne obținută este de 86,79% din puiul în viu. Agroland comercializează cu precădere rasa Ross 308 care este recunoscută pentru performanțele sale în mediul de creștere lentă, la curte. Pentru că sunt pui de carne, trebuie sacrificați în jurul vârstei de 8 săptămâni.
✅ Caracteristici:
✓ Sunt pui de carne robuști, crescuți în special pentru pulpe și piept, fiind destul de bine proporționați, cunoscuți pentru creșterea lor remarcabilă, rapidă și eficiența hranei.
✓ Acesti hibrizi au fost concepuți cu un singur scop: să se dezvolte cât mai mult, în cel mai scurt timp și excelează la asta! Nicio altă rasă nu se poate apropia de această performanță!
✓ Oferă performanțe constante chiar și în sistem gospodăresc. Crescuți corespunzator, cu furajul recomandat, ating greutatea de 2,5 kg la vârsta de 8 săptămâni.
✓ Produc carne fragedă și suculentă pentru consumatori.
🐓 La câte kilograme ajung puii de carne Broiler?
Rasele Ross 308 și Cobb 500 ajung la performanțe similare de creștere, conform studiilor publicate pe piață. Diferențele de creștere dintre Ross 308 și Cobb 500 sunt de până la 300 de grame, la maturitate, dar nu mai mult. Dacă un pui de carne Ross 308 ar trăi până la 62 de săptămâni (speranța de viață), la final poate cântări și 5 kg. Cobb 500 are creștere mai rapidă, găinușa la 25 de săptămâni ajunge la aproximativ 3 kg.
🏅 Performanțe confirmate de crescători români Crescut corespunzător, cu furajul recomandat, un pui de carne comercializat de Agroland poate ajunge la greutatea de 2,5 kg la vârsta de 8 săptămâni. Rezultatul este confirmat de crescătorii locali, pentru puii crescuți la curte. Aceste performanțe de producție au fost obținute de la toate seriile de pui de carne comercializate, conform raportărilor din teren. |
Conform studiilor realizate pentru creșterea lentă, la curte, o găinușă Broiler poate ajunge la 2 kg, în 8 săptămâni, dacă se urmărește obținerea cărnii cu grăsime, și se aplică un plan de hrană special formulat în acest sens. Un mascul care cântărește 42 de grame la achiziție, la vârsta de 56 de zile, deci 8 săptămâni, crescut la curte, poate ajunge la 2,5.
🥚 Producție moderată de ouă
O puicuță crescută în regim deschis, la curte, va ouă în jurul vârstei de 24-26 de săptămâni. Randamentul de producție a ouălor este mic, hribidul fiind unul de carne. Numărul ouălor obținut poate fi de aproximativ 100/an. La început ouăle vor fi puține, mici. Rasele Super Color, rasa mixtă, rasa mixtă specială, sunt cele recomandate de noi pentru obținerea producției de carne și ouă. Alege puicuțele ouătoare pentru cea mai bună producție de ouă.
🐣 Se pot obține pui din cloșcă?
În gospodăria proprie se pot obține pui de la aceste rase, dar nu hibridul original. Ouăle puicuțelor de carne sunt fertile în proporție de 90% din total, dar rata finală de reproducție este de 83,6%. Acest procent de reproducție este măsurat în crescătoriile specializate, rezultatele pot fi diferite la curte.
🐔 Cum arată puii de carne la maturitate?
Puii de carne se recunosc ușor în orice ogradă datorită penajului alb, impecabil. În perioada de creștere sunt zvelți, apoi, pe măsură ce se maturizează, devin mai grei și mai mari. Indiferent că vorbim de rasa Cobb 500 sau Ross 308, ori Hybro, toate au structură genetică similară, dar nu identică. Rasa Cobb 500 este o idee mai zveltă, iar rasa Ross 308 are un aspect mai îndesat, cu pieptul și târtița mai mare. Puii de carne ajunși la maturitate sunt foarte robuști și frumoși.
🌱Hrana potrivită pentru puii de carne?
Se poate apela la o creștere atât cu furaje granulate până la vârsta de 21 de zile, iar apoi să se recurgă la furajele de tip concentrat, de creștere și finisare.
Nutrețuri granulate Viva (3 faze: starter, creștere și finisare), nutrețul combinat fiind un furaj complet care se administrează ca atare puilor de carne, de la o zi până la sacrificare.
Concentrate PVM Viva (2 faze: starter – creștere și finisare) care se amestecă cu cereale. În primele 21 de zile procentul de participare al concentratelor PVM este de 33%, iar după vârsta de 21 de zile procentul de participare este de 25%.
📊 Estimativ de consum pentru creșterea puilor
Puii de carne au un program de alimentație diferit de al altor pui. Până la 7 zile nu se administrează grâne la puii de carne, ulterior se administrează în proporție mică. Se recomandă furajele procesate, mai sigure pentru rasele de carne. Între săptămâna a treia ți a cincea de viață puii cresc mult, câte 200-230 grame săptămânal. Progresiv se crește volumul de hrană de la 35 g de furaj/zi până la 80 g furaj/zi – la maturitate.
🚰 Câtă apă consumă un pui de carne pe zi?
Un pui are nevoie de aproximativ 1 litru/zi. Apa trebuie să fie curată. Evită să folosești recipientele clasice, în care păsările pot călca și pe care le pot răsturna, acestea sunt ușor de contaminat cu bacteriile din fecale. Alege adăpătorile moderne, sunt mai practice și păstrează apa curată.
🏚️ Cerințe de creștere pentru puii de carne?
Hibrizii de carne sunt mai sensibli decât celelalte păsări de curte. Avem pentru tine toate detaliile condițiilor de creștere a puilor Broiler. Din cauza ratei rapide de creștere, aceștia sunt predispuși să dezvolte o serie de probleme de sănătate. În faza de creștere NU se hrănesc puii de o zi doar cu grăunțe sau uruială, cu toate că această hrană este perfectă pentru flora intestinală. Pentru rezultate optime, vă recomandăm să folosiți furajele recomandate de Agroland, cel puțin pentru primele săptămâni de creștere.
Condițiile de adăpost și asigurarea căldurii sunt extrem de importante. Citește despre pregătirea adăpostului pentru puii de o zi.
📋 Cum a apărut rasa de pui de carne?
Vă amintiți cum părinții și bunicii noștri creșteau puii atât pentru carne cât și pentru ouă, nu existau rase separate. Astăzi avem rase de carne și, separat, de ouă, dar și rase mixte. Rasele de carne nu au apărut ”în laborator”, ci în curțile fermierilor. În 1945, USDA a organizat un concurs pentru obținerea noilor rase performate de pui. Fermierii au obținut pui de carne după ce au separat cele mai mari exemplare de puicuțe și cocoși, și au obținut pui doar din aceste exemplare. S-au obținut hibrizi cu carne bună și raport eficient de hrană.
Poți comanda pui de o zi telefonic sau direct în magazin. Caută aici cea mai apropiată locație.