Pui de fazani Agroland – cum pregătești adăpostul, furajele și tratamentele
Fazanii nu mai sunt de mult doar păsări pe care să le vezi în expoziții sau în mediul sălbatic. Puii de fazan se cresc intensiv, nu doar în crescătoriile specializate, dar și în gospodăriile de mici dimensiuni, exact așa cum se cresc și puii de găină. Găsești pui de fazan Agroland în oferta noastră, la prețuri excelente, din sursă sigură, iar în acest articol noi explicăm pe larg cum îi poți crește la curte.
Adăpostul puilor de fazan | Temperatura în adăpost – esențială | Furajarea puilor de fazan | Sosirea puilor de fazan | Sosirea puilor de fazan | Tratamente pentru puii de fazan |
Achiziția puilor de fazan Agroland se face din magazinele de specialitate, prezente în majoritatea județelor din țară. Primele săptămâni de viață sunt puțin mai complicate, dar ușor de parcurs, cu pierderi minime, dacă ții cont de sfaturile noastre. Primul pas este pregătirea adăpostului și amenajarea spațiului exterior.
Adăpostul puilor de fazan
Înainte de achiziția puilor de fazan înființează adăpostul. Este esențial ca încăperea pe care o utilizezi să fie etanșă, igienizată și să nu existe pericolul rozătoarelor. Puii de fazan sunt delicați, iar amenajarea corectă a adăpostului va crește șansele de supraviețuire. Vei avea nevoie de un adăpost care să 25 de cm/ pui de fazan. Adăpostul închis trebuie amenajat ca la carte, pentru a nu permite îmbolnăvirea puilor. Citește totul despre pregătirea adăpostului pentru creșterea puilor. Cel mai important aspect va fi așternutul. Urmează link-ul și vezi ce materiale trebuie să conțină.
Construcția adăpostului exterior pentru fazani
Țarcurile acoperite reprezintă una dintre cele mai costisitoare cerințe în creșterea puilor de fazani, dar sunt foarte importante. Trebuie să protejeze real împotriva prădătorilor și să le permită fazanilor adulți să se miște în voie. Cum se construiește:
- Stâlpii, trebuie să fie amplasați la distanțe egale în jurul perimetrului țarcului. Distanța ideală dintre ei este de 4-6 metri. Stâlpii trebuie să aibă aproximativ 3 metri fiecare și să fie îngropați în pământ la o adâncime de 90 centimetri.
- Laturile țarcului trebuie să fie acoperite cu sârmă galvanizată cu ochiuri de 2,4 centimetri. Plasele de sârmă vor fi îngropate în pământ la o adâncime de minimum 15 centimetri (recomandăm 50 centimetri) și evazate în exterior pentru a împiedica prădătorii să sape sub adăpost. De asemenea, înălțimea plaselor de sârmă trebuie să fie similară cu cea a stâlpilor.
- Înfășurați sârmă galvanizată pe partea de sus a stâlpilor pentru a acoperi întregul perimetru. Un alt fir de sârmă galvanizată trebuie întins pe lungimea adăpostului, în așa fel încât acesta să fie împărțit în două părți egale. Apoi, două fire de sârmă galvanizate vor fi întinse pe lățime, pentru a împărți adăpostul în trei părți. Aceste bucăți de sârmă galvanizată vor susține acoperișul.
- Acoperișul deasupra grilajului rezultat, puneți două role de plasă de sârmă. Rolele trebuie să fie legate la cele patru colțuri astfel încât să obținem un pătrat. Se trag peste margini și se atașează la cele două fire de sârmă zincată (de pe lățime).
De ce mai ai nevoie în adăpost?
Cele mai multe pierderi de pui apar din cauza că aceștia nu încep să mănânce și să bea apă. Astfel, asigurați-vă că puii au mereu parte de hrană și de apă. Veți avea nevoie, de o hrănitoare pentru păsări care are aproximativ 60 – 80 cm lungime, pentru 50 de pui. O adăpătoare pentru păsări de aproximativ 3 litri este suficient pentru 50 de pui, dar adăpătoarea trebuie să fie destul de înaltă pentru a preveni înecul puilor de fazan.
Temperatura – esențială în primele săptămâni de viață ale puilor de fazan
Puii de fazan de o zi sunt foarte sensibili la temperatură. Controlați puii frecvent în prima lor săptămână în adăpost, în special pe timpul nopții. Experiența ne-a arătat că în cele mai multe cazuri puii de fazani mor din cauza frigului, mai ales în prima sau în cea de-a doua noapte. În prima săptămână de viață, temperatura trebuie să fie în jurul valorii de 36-38 oC, ea coborând cu câte 2 oC pentru fiecare săptămână de viață.
Folosiți lămpi de căldură cu bec infraroșu în adăpostul puilor de fazan în primele 4 până la 5 săptămâni de viață. Veți avea nevoie de cel puțin un bec de 250 de wați pentru fiecare 100 de pui. Becurile ajută și la controlul canibalismului, care poate fi o problemă pentru fazani. Lămpile se instalează pe tavan, cu partea inferioară a lămpii la 50 de cm deasupra podelei.
Puii de fazan ar trebui să formeze un cerc în jurul lămpii de încălzire. Dacă puii s-au înghesuit sub lampă înseamnă că le este frig, iar în acest caz puteți să lăsați lampa mai jos și chiar să adăugați câteva becuri cu infraroșu. Dacă se îndepărtează de sursa de căldură, înseamnă că temperatura este prea mare, caz în care lampa poate fi ridicată.
În prima săptămână puii trebuie ținuți în spațiu strâmt, poate chiar o cutie de carton cu marginile cu înălțime de 50 cm. Cutia sau spațiul îngrădit trebuie să fie de 120 cm în care să stea aproximativ 50 de pui. În prima săptămâna păstrarea puilor în cutia de carton reduce curenții. Lampa ar trebui poziționată chiar pe centrul cutiei.
Hrănirea puilor de fazani
Hrana ar trebui să fie disponibilă imediat ce sosesc puii. Inițial hrana trebuie conțină o concentrație de 26 până la 30% coccidiostatic. Acest tip de medicament asigură protecția împotriva bolilor, și este necesar până la vârsta de 6 săptămâni. Hrana trebuie să fie sub formă de nutreț combinat sau furaj complet. Hrana trebuie să fie bogată în minerale și vitamine.
Hrana în primele 4 săptămâni
Agroland recomandă nutrețul combinat sau concentratul de la Viva pentru că produsele sunt fabricate din ingrediente naturale, de foarte bună calitate, adecvat cerinţelor nutriţionale, certificate în sistemul de calitate ISO 22000, care atestă atât managementul calităţii, cât şi siguranţa alimentară.
În primele 3 săptămâni se recomandă Nutreț combinat starter pui natural. La 7 zile de viaţă puii de fazan ar trebui să crească în greutate de 4 ori. Furajarea trebuie să susțină acest acest ritm alert de creştere. Se poate include în prima fază de hrănire și Furajul Viva Bio Starter curcani 1610. Acesta are mai multă proteină, dar granulele sunt mai mari și este important să fie mărunțite
Se administrează la: | pui de fazan de la 1 zi la 4 săptămâni |
Tip de produs: | furaj complet, nu trebuie combinat cu alte cereale |
Utilizare: | se administrează ca atare, la discreţie |
Consum estimat/pui: | 1 kg |
Compoziţie: | Proteină brută 20,45 %, Calciu 1,00 %, E.M. păsări 11,72 Mj, Fosfor 0,60 %, Grăsime 2,57 %, Sodiu 0,14 %, Celuloză 3,29 %, Vitamina A 10045 UI, Metionină 0,45 %, Vitamina D 5022 UI, Metionină+Cistină 0,80 %, Vitamina E 75 UI, Lizină 1,03 %, Coccidiostatic prezent |
Furajul este fabricat din materii prime selecţionate destinate produselor starter. Furajul pentru puii de fazan de o zi are conţinut nutritiv foarte bine echilibrat pentru a asigura o pornire excelentă a creșterii și dezvoltării. O alternativă a nutrețului complet poate fi Concentratul starter pentru creșterea puilor. Concentratul se administrează în combinație cu furajele proprii.
Hrana după 4 săptămâni de viață
După 4 săptămâni, puii în creștere ar trebui să fie hrăniți cu 25% proteine, suplimente de calciu și măsuri de igienă sporite. Recomandarea noastră este Furaj pentru cresterea curcanilor, Faza II. Furajul poate să ofere cantitatea minimă de nutrienţi chiar şi puilor de fazan apatici care în perioada de creștere se hrănesc puțin și au tendințe canibale.
Furajul starter se va vedea în viteza de creştere a puilor de curcă, sănătatea acestora și a sistemului imunitar. Din cauza riscului de contaminare cu paraziţi în spaţiul de cazare, furajul starter are în compoziţie un coccidiostatic, în doze foarte mici, pentru a preveni îmbolnăvirea pe toată durata furajării.
Se administrează la: | fazani peste 4 săptămâni |
Tip de produs: | furaj complet / nutreţ combinat |
Utilizare: | se administrează ca atare, la discreţie |
Consum estimat/pui: | 1,5 kg/ se administrează ca atare, la discreţie |
Compoziţie: | Proteină brută 25,92 %, Calciu 1,21 %, E.M. păsări 11,10 Mj, Fosfor 0,76 %, Grăsime 3,33 %, Sodiu 0,15 %, Celuloză 4,54 %, Vitamina A 10125 UI, Metionină 0,79 %, Vitamina D 3037 UI, Metionină+Cistină 1,16 %, Vitamina E 81 UI, Lizină 1,73 %, Coccidiostatic prezent |
Consumul de furaj pentru puii de fazan, după primele 4 săptămâni de viaţă este de aproximativ 1,5 kg/pasăre. Ulterior, hrana zilnică trebuie să fie mai diversificată și poate să conțină: grâu, orz, ovăz, porumb, mei, tărâțe de grâu, soia, mazăre, semințe de floarea soarelui, șroturi, etc. Pentru următoarele faze de creștere se respectă recomandările din ghidul de creștere pentru curcani.
Sosirea puilor de fazan în gospodărie
Când sosesc puii de fazan trebuie să-i obișnuiești cu apa și furajul. Se duc la adăpost și se recomandă scufundarea ciocului în adăpătoare, pentru a știi unde găsesc apa. Apoi, se plasează sub lampa de căldură și urmărește comportamentul pentru a vedea dacă le este prea cald sau prea frig. Asigură-te că hrana și apa sunt întotdeauna disponibile și verifică puii mici în mod frecvent pe parcursul zilei.
Odată ajunși la vârsta de 2-3 săptămâni, poți lăsa să cutreiere afară pe timp de zi. Alege o zi însorită și lasă ușa adăpostului deschisă. Adăpostul exterior trebuie să fie închis și acoperit cu sârmă cu găuri de 2,5 centimetri, pentru a nu le permite puilor să evadeze.
Cum se îngrijesc puii de fazan de la 4 până la 8 săptămâni
În acest moment, puii de fazan au nevoie de 1 până la 2 metri pătrați per pasăre. Trebuie să intre în adăpost înainte ca soarele să dispară, și ține lampa de căldură aprinsă până când împlinesc 4 până la 5 săptămâni. Odată ce este suficient de cald pentru a lăsa puii afară în fiecare zi, puteți închide lămpile de căldură.
Când puii de fazan au ajuns la 5 – 6 săptămâni, trebuie să fii pregătit cu țarcuri în care pot zbura, se numesc și țarcuri de creștere, care ar trebui construit încă de la decizia de a crește fazani. Fazanii au nevoie de aproximativ 25 de metri pătrați pe pasăre în țarcuri în aer liber.
Terenul împrejmuit pentru creșterea fazanilor este bine să fie cultivat, pentru a oferi fazanilor și vegetație în care să ciugulească, dar și adăpost împotriva ploii sau a arșiței soarelui. Poate să fie acoperit inclusiv de buruieni sau se poate cultiva cu porumb. Dacă vegetația este destul de bogată, se reduce inclusiv comportamentul de canibalism, pentru că păsările se văd una pe cealaltă.
Tratamente adjuvante pentru pui de fazan
Aditivii sunt suplimente cu rol de protecție pentru puii de fazan. Nu tratează boli, doar ajută organismul să aibă o dezvoltare optimă. Se adaugă în apa de băut, con:
- Novimin – supliment vitamino-mineral pentru un start optim, îmbunătățirea digestiei grăsimilor, prevenirea stresului de transport și vaccinare, precum și creșterea rezistenței organismului. Dozaj: 0,5-1 ml/L de apă, începând din prima zi, timp de 3 zile, cu repetare din 2 în 2 săptămâni pe toată perioada de creștere
- Nutri Safe – are rol antibiotic și stimulator de creștere prin îmbunătățirea digestiei. Dozaj: 1 ml/L de apă, permanent.
- Jolomix – îmbogățit cu microelemente, macroelemente și aminoacizi esențiali, componenți care în mod normal nu se sintetizează în organismul păsărilor. Dozaj: 2ml/L în apă, timp de 3- 5 zile.