Sfaturi utile pentru plantarea trandafirilor teahibrizi
Plantarea reușită a butașilor de trandafir începe cu achiziția materialului săditor de calitate. Butașii de trandafiri teahibrizi achiziționați din magazinele Agroland sunt cu rădăcina protejată, astfel reușita plantării este maximizată. Iată câteva sfaturi pentru o plantare reușită și o grădină plină de culoare și mireasmă!
1. Alege locul potrivit în grădina ta
Dacă te-ai decis să umpli grădina cu flori, mai întâi alege locul potrivit. Trandafirii teahibrizi au tulpina viguroasă, ajung la înălțimi între 60-120 cm, iar în capăt au o singură floare, mare. Iubesc mult locurile însorite și sunt destul de rezistenți la frig. Dacă vrei să plantezi mai mulți trandafiri de acest fel, ține cont că distanța dintre plante trebuie să fie de 60×60 cm.
🌹 Sfat util: Plantează trandafirii parfumați pe peretele cu soare al casei, în preajma foișoarelor sau de-a lungul aleilor. Astfel, te bucuri de mireasmă în fiecare zi. Plantează butași de trandafiri parfumați Chrysler Imperial sau Versilia, intercalat cu trandafiri cu floare mare, Beaute sai Ingrid Berman. Vei obține combinația perfectă de culoare, formă și mireasmă pentru grădina ta!
2. Pregătirea solului
Solul potrivit pentru trandafiri este bine să fie bogat în substanțe nutritive și aerisit. Trandafirii preferă solul cu pH între 5,5-6. O grădină bogată în trandafiri viu colorați și trainici are nevoie de un sol hrănitor. Rădăcina trandafirilor se întinde în sol și până la 1 m, în căutarea celor mai buni nutrienți.
3. Anotimpul potrivit pentru plantarea trandafirului
Trandafirii pot fi plantați atât toamna cât și primăvara. Dacă sunt plantați toamna, trandafirii teahibrizi au timp să se acomodeze în locul din grădină. Rezistă bine pe timpul iernii, dar cu condiția de a fi plantați la timp. Plantarea trebuie să se facă până la primul îngheț, cât solul este încă maleabil.
4. Despachetează cu atenție și hidratează bine rădăcinile
Despachetarea butașilor se face cu grijă. Ambalajul se desface cu atenție, se îndepărtează rumegușul de pe rădăcini, fără a le răni sau a le rupe. Înainte de a fi plantați în pământ, butașii trebuie ținuți în apă cel puțin 30 de minute, dar în niciun caz mai mult de 24 h.
Rădăcinile necrozate se taie, iar cele rupte se taie deasupra leziunii. Hidratarea se poate face și prin mocirlire. Mocirlirea se face prin înmuierea rădăcinilor într-un amestec de apă cu pământ și bălegar proaspăt.
5. Cum trebuie să fie groapa de plantare?
Trandafirii teahibrizi se plantează la o distanță de 30-40 cm unul de celălalt. Trebuie să existe maxim 9 trandafiri pe metrul pătrat. Este foarte important ca rădăcinile butașului de trandafir teahibrid să fie complet acoperite. De asemenea, ele trebuie să aibă destul de mult loc în groapa de plantare, fără a fii îndoite. Săpați groapa în funcție de aceste detalii. Dacă nu sunt complet acoperite, rădăcinile se vor usca. Groapa butașului de trandafir trebuie să aibă o adâncime de minim 30 cm, iar lățimea de 40 cm. Dimensiunile se stabilesc și în funcție de proporțiile rădăcinilor.
6. Atenție la detalii în momentul plantării!
Dacă există rădăcini vătămate, acestea se taie deasupra rănii, abia apoi se plantează. Butașul se așază în groapă suficient de adânc încât nodul de altoire să fie acoperit cu pământ câțiva centimetri. Groapa se umple cu mraniță sau cu pământul rezultat din săpare. Se tasează pământul cu atenție pentru a acoperi bine rădăcinile, dar nu complet. Înainte de tasarea pământului adaugă îngrășământ organic pentru trandafiri, și udă bine locul în care ai plantat, cu 10-12 litri de apă. Îngrășământul are în compoziție principalele elemente nutritive NPK și microelemente de care trandafirul are nevoie.
7. Tasarea pământului
După ce apa a pătruns în rădăcini, se completează groapa cu pământ fertil, se tasează ușor pământul. La final se formează un mușuroi de 20 cm în jurul trandafirului, astfel încât numai vârful să rămână afară. În acest mod butașul va fi protejat peste iarnă.