Sfaturi utile pentru plantarea trandafirilor urcători
Materialul săditor este foarte important în procesul amenajării grădinii cu flori. Doar cu butașii potriviți, de calitate, poți obține o grădină plină de culoare și înmiresmată. Butașii de trandafiri urcători achiziționați din magazinele Agroland sunt cu rădăcina protejată, astfel reușita plantării este maximizată. Iată câteva sfaturi utile pentru plantarea trandafirilor urcători!
1. Alege locul potrivit în grădina ta
Alegerea locului potrivit pentru plantarea trandafirului urcător este unul dintre cei mai importanți pași. Trebuie să fie cel mai bun loc, pentru că mutarea lui se face greu după ce crește și se extinde. Trandafirii urcători au nevoie de o pergolă pentru a se dezvolta corespunzător. Se pot planta în boltă, iar în acest sens trebuie ca scheletul boltei, să fie bine fixat, pentru a susține mai târziu greutatea trandafirului.
Poate fi plantat lângă peretele unui foișor, pe care se va sprijini când crește, oferind umbră. Există posibilitatea plantării lângă peretele casei. În acest caz are nevoie de un spalier bine fixat pe peretele exterior al casei. O soluție bună ar fi plantarea lângă gardul casei, urmând să se ramifice pe suprafața gardului.
2. Anotimpul potrivit pentru plantare
Trandafirii urcători pot fi plantați atât toamna cât și primăvara. Dacă sunt plantați toamna, trandafirii au timp să se acomodeze în locul din grădină. Rezistă bine pe timpul iernii, dar cu condiția de a fi plantați la timp. Plantarea trebuie să se facă până la primul îngheț, în perioada septembrie-noiembrie, cât solul încă maleabil.
3. Pregătirea solului
Solul potrivit pentru trandafiri este bogat în substanțe nutritive și aerisit. Trandafirii preferă solul cu pH între 5,5-6. O grădină bogată în trandafiri viu colorați și trainici are nevoie de un sol hrănitor. Rădăcina trandafirilor se întinde în sol și până la 1 m, în căutarea celor mai buni nutrienți. Îmbogățirea solului cu turbă sau mraniță este de dorit, mai ales dacă solul este obosit.
4. Despachetează cu atenție și hidratează bine rădăcinile
Despachetarea butașilor se face cu grijă. Ambalajul se desface cu atenție, se îndepărtează rumegușul de pe rădăcini, fără a le răni sau a le rupe. Înainte de a fi plantați în pământ, butașii trebuie ținuți în apă cel puțin 30 de minute, dar în niciun caz mai mult de 24 h. Hidratarea se poate face și prin mocirlire. Se înmoaie rădăcinile într-un amestec de apă, pământ și gunoi de grajd proaspăt.
5. Cum trebuie să fie groapa de plantare?
În primul rând este important de menționat că spațiul dintre doi butași de trandafir urcător trebuie să fie de 1,5 sau 2 metri, și se vor planta în linie. Trandafirii urcători se vor ramifica foarte mult, deci au nevoie de mult spațiu. De asemenea, între locul de plantare și sistemul de cățărare, se va păstra un loc de 50 cm. Dimensiunea minimă recomandată pentru groapa butașului de trandafir trebuie să fie de 30 cm adâncime, iar lățimea de 40 cm. Dimensiunile se stabilesc și în funcție de proporțiile rădăcinilor.
6. Atenție la detalii în momentul plantării!
Este foarte important ca rădăcinile butașului de trandafir să fie complet acoperite. Dacă nu sunt complet acoperite, rădăcinile se vor usca. Dacă există rădăcini vătămate, acestea se taie deasupra rănii, abia apoi se plantează. Rădăcinile nu trebuie să stea îndoite în groapă. Butașul se așază în groapă suficient de adânc încât nodul de altoire să fie acoperit cu pământ câțiva centimetri. Groapa se umple cu mraniță sau cu pământul rezultat din săpare. Se tasează pământul cu atenție pentru a acoperi bine rădăcinile, dar nu complet. Este importantă adăugarea fertilizatorilor. Înainte de tasarea pământului adaugă îngrășământ special pentru trandafiri, și udă bine locul în care ai plantat, cu 10 litri de apă. Îngrășământul are în compoziție principalele elemente nutritive NPK și microelemente de care trandafirul are nevoie.
7. Tasarea pământului
După ce apa a pătruns în rădăcini, se completează groapa cu pământ fertil, se tasează ușor pământul. La final se formează un mușuroi de 20 cm în jurul trandafirului, astfel încât numai vârful să rămână afară. Mușuroirea este importantă pentru a proteja trandafirul peste iarnă.