Cultura de toamnă – pregătirea solului pentru plantare arbuștilor și pomilor fructiferi
Toamna este cel mai bun moment pentru a planta arbuștii fructiferi și pomii fructiferi în grădină. După ce ai ales locul potrivit pentru unei livezi sau a unei plantații de arbuști fructiferi, trebuie să pregătești terenul. Indiferent dacă livada ta este de mici dimensiuni, este important ca solul să fie pregătit corect, astfel statul fiecărui puiet sau arbust este ideal, ducând la o dezvoltare optimă.
Cum să pregătești solul pentru cultura de toamnă
Indiferent de tipul de cultură pe care vrei să-l dezvolți, este foarte important să cunoști solul pe care înființezi o plantație. Regula este valabilă și pentru cultura legumelor. Cunoscând tipul de sol pe care-i ai în grădină poți ulterior să fertilizezi corect sau să alegi tipul de plantație care se potrivește cel mai bine solului respectiv.
Pomii fructiferi și arbuștii fructiferi iubesc deopotrivă solul bogat în humus. Dacă solul reține apă nu este deloc bine, trenul trebuie foarte bine drenat. La fel de nepotrivit este și solul compact pentru trebuie mereu afânat, deci implică mai multă muncă. Adăugarea compostului va rezolva oricare dintre cele două probleme și îmbogățește solul cu nutrienți.
❓Cum recunoști solul bogat în humus | 🌿 Pe solul bogat în humus va crește mușețelul, traista-ciobanului, ciumăfaia, urzica mică și mare, rocoțea și rapița sălbatică. |
Dacă livada sau plantația de arbuști fructiferi se înființează pe un fost loc în care se cultivau legume, atunci solul este aproape perfect și este posibil să nici nu fie nevoie de aplicarea îngrășămintelor chimice.
Cum stabilești pH-ul solului
Cel mai simplu și rapid mod de a stabili pH-ul solului este să achiziționezi din magazinele de specialitate un set pentru realizarea analizelor (pH metru, tester sol) sau să trimiteți probele la un laborator de analize. Testarea va determina următoarele caracteristici ale solului: structură, compoziție, conținutul de elemente nutritive, determinarea pH-ului solului.
De ce este importantă testarea? Pentru că vei putea să proiectezi grădina în funcție de calitatea solului. De exemplu, afinul preferă solurile acide, deci un sol calcaros nu-i va fi deloc favorabil. Dar, în același tip, restul pomilor fructiferi și arbuștii nu se dezvoltă bine în solurile acide, ci în cele neutre.
Ce sunt elementele nutritive pentru sol?
După ce ai plantat un pom fructifer sau un arbust, te aștepți să vezi progres de la an la an. Nu te mulțumești doar să știi că planta s-a prins și că supraviețuiește. Dacă nu crește, nu se extinde, nu începe să facă rod, înseamnă, de fapt, că nu ai obținut o plantare reușită. Fără nutrienții potriviți pomii fructiferi sau arbuștii nu se vor dezvolta firesc. Cel mai simplu și natural mod în care se îmbogățește solul cu nutrienți este folosirea compostului, adăugat an de an în jurul pomilor.
Afânarea solului în livadă sau în plantație
Solurile tari, foarte compacte, sunt problematice pentru livezi dar mai ales pentru plantațiile de arbuști. Doar arborii cu sistem radicular pivotant, foarte puternic, care pătrunde mult în subsol, vor putea să se dezvolte bine și în solurile tari. Pentru pomii fructiferi este necesară și recomandată afânarea solului. Într-un sol afânat rădăcinile se vor dezvolta și se vor fixa mai bine, și implicit nutrienții vor fi mai bine absorbiți în plantă. În plus, solul afânat are capacitate mai bună de depozitare a apei. Structura va fi mai asemănătoare celei de burete, nu va reține surplusul de apă.
Aerisirea solului înainte de plantare
Afânarea profundă asigură și aerisirea solului, favorizându-se dezvoltarea microbilor și a viețuitoarelor mici, care se mișcă mai ușor prin solul afânat. Se descompun astfel mai ușor substanțele organice și are loc schimbul oxigen – dioxid de carbon. Din acest motiv se recomandă și săparea gropii de plantare a puietului cu două zile înainte de plantare.
Dacă aveți în grădină sol argilos, în procedura de afânare și aerisire, se recomandă includerea nisipului și a compostului, astfel solul devine mai ușor.
🍎 Cum să pregătești solul pentru cultura de toamnă a pomilor fructiferi
Atunci când ne pregătim pentru plantarea pomilor fructiferi, este important să ținem cont de câțiva factori importanți, referitori la sol, care să asigure reușita plantării. Cum am menționat mai sus, o plantare reușită nu se referă doar la faptul că puietul s-a prins, ci se referă la faptul că acesta se dezvoltă armonios.
- Grosimea stratului de sol
Pentru a planta un puiet trebuie realizată o groapă de 1 m adâncime. Chiar dacă la plantare va fi suficientă această adâncime, în timp, până la maturizare, rădăcinile pomilor ajung până la 3 – 4 metri adâncime. Așadar, trebuie să te asiguri că în adâncime solul este permeabil, fără resturi de rădăcini sau alte elemente care ar putea împiedica dezvoltarea rădăcinilor.
- Granulația solului
Conținutul optim de argilă în sol variază de la o specia la alta de pom fructifer. Verifică conținutul de argilă din sol înainte de plantare. Prunului îi va plăcea un sol care are în jur de 40% conținut argilos, dar părul nu se dezvoltă bine dacă are mai mult de 23% conținut de argilă în sol. Verifică tipul de sol prielnic pentru fiecare specie în materialele noastre de plantare a puieților disponibile în secțiunea Grădină și Livadă.
- Umiditatea solului
Un sol care reține multă apă, în care apa stagnează sau unde pânza freatică este prea aproape nu va fi unul prielnic pentru pomii fructiferi pentru că rădăcinile pot fi axfisiate. Cireșul este foarte sensinbil la umiditatea solului.
- Însușirile chimice
Solul cel mai potrivit pentru pomii fructiferi va conține 2 – 3% humus, azot, fosfor, potasiu și calcar activ. Mărul suportă până la 12% conținut de calcal, în schimb piersicul doar 8%. Din acest motiv este importantă analiza solului, mai ales la înființarea unei livezi.
- Oboseala solului
Nu înființa o plantație de pomi fructiferi pe locul pe care a fost desființată o astfel de plantație. Solul respectiv va fi deja obosit. Apar tulburările de nutriție, acumularea de toxine în sol. Dacă nu există alt spațiu disponibil pentru plantare, se va trata solul împotriva nematozilor și va fi îmbogățit cu substanțe chimice.
Aerisirea solului înainte de plantare
Noile tendințe de îngrijire a solului pentru plantații și livezi recomandă îmbogățirea solului Dacă la plantare se constată că solul este foarte obosit și are nevoie de aport masiv de substanțe nutritive, se poate face o fertilizare cu îngrășăminte. Aportul de NPK se realizează prin administrarea gunoiului de grajd fermentat sau prin aplicarea îngrășămintelor chimice.
Fertilizarea se face cu una până la cel mult 5 luni înainte de plantare. Dacă plantarea are loc în toamnă, fertilizarea se face cel mai devreme în luna mai, cel mai târziu în luna septembrie. Se aplică 50 to/ha gunoi de grajd, 800 kg/ ha superfosfat și 200 kg/ha sare potasică.
Avantajele plantării pomilor fructiferi toamna
Plantarea puieților de pomi fructiferi toamna asigură copacilor un sezon suplimentar de creștere înainte de stresul verii. Plantați primăvara, pomii fructiferi fac față mai repede temperaturilor fierbinți de vară. Toamna, combinația dintre temperaturi mai scăzute și ploaia de toamnă permite copacilor să-și stabilizeze rădăcinile, făcându-i mai ușor să se adapteze la căldură extremă sau la secetă în timpul verii.
Arborii tineri, chiar dacă sunt foarte firavi, pot rezista iernii. Copacii iarna intră în perioada vegetativă, care încetinește creșterea copacului, consumul de energie și metabolismul. Plantarea poate fi efectuată fără probleme până la instalarea înghețului. Chiar dacă a nins, dacă poți să înfigi o cazma în sol, este în regulă să plantezi.
🍇Avantajele plantării butașilor de viță de vie toamna
Vița de vie se poate planta atât toamna cât și primăvara, însă plantarea de toamnă are câteva avantaje. Plantate pe timp de toamnă prezintă avantajul că plantele se acomodează cu noul loc de viață înainte de venirea iernii. Primăvara butașul de viță de vie pornește mai bine în vegetație și evoluția este prosperă.
Mare atenție însă la plantele tinere și firave, pentru că pot suferi din cauza frigului iernii dacă sunt plantate prea târziu în toamnă, când poate apărea gerul. La plantare se recomandă mușuroirea butucului de viță de vie, iar materialul săditor trebuie să fie altoit. Vița de vie nealtoită este sensibilă la filoxeră. Tot din cauza acestei sensibilități nu se recomandă nici butășirea de către grădinarii amatori.
Pregătirea solului pentru plantarea de toamnă
Pregătirea solului este importantă în plantarea de toamnă a viței de vie. Substratul de plantare trebuie să fie permeabil, să permită asimilarea apei și nutrienților pentru că în acest fel se asigură o înrădăcinare bună. Sub nicio formă solul nu trebuie să rețină apă. Solul ar trebui pregătit cu un an înainte dacă este înțelenit sau dacă este sărac în nutrienți. Se va săpa și se va afâna solul pentru a elimina rădăcinile, buruienile și pentru a aerisii solul. Pentru a îmbunătăți calitatea solului, se adaugă compost semi-descopus sau gunoi de grajd.
🫐 Cum să pregătești solul pentru cultura de toamnă a arbuștilor fructiferi
Înainte de plantarea de toamnă se recomandă o desfundare a terenului, la adâncimea de 40-50 cm. Pentru a îmbogăți solul cu nutrienți se pot aplica aproximativ 600 kg/ha superfosfat, 300 kg/ha sulfat de sodiu și 50 to/ha gunoi de grajd. În perioada de vegetație solul se întreține cu 5-6 prășile efectuate la adâncimea de aproximativ 8 cm, în apropierea plantelor și 12 cm între rânduri.
Cele mai importante substanțe nutritive preluate de plante din sol sunt azotul, fosforul, potasiul, calciul, magneziul și sulful.
- Azotul ajută la formarea clorofilei, a albuminei. Carența de azot este semnalată prin îngălbenirea frunzelor bătrâne și dezvoltarea precară a plantei. Folosește gunoiul de grajd și compostul, pentru că sunt bogate în azot.
- Fosforul este conținut în cantitate mare în făina de oase și făina de sânge. Se aplică plantelor a căror frunze încep să aibă culoare roșiatică
- Potasiul mărește capacitatea planetei de a tolera înghețul, stresul termic, bolile și favorizează respirația. Lipsa potasiului determină o ușoară îngălbenire a frunzelor și uscarea marginilor. Carența se poate corecta prin adăugarea cenușii de lemne
- Calciul se adaugă cu ajutorul îngrășămintelor specifice. Lipsa lui provoacă răsucirea lăstarilor
- Magneziul lipsește în general din solurile acide. Lipsa lui provoacă apariția unor pete marmorate întretăiate între nervuri. Se corectează prin adăugarea varului.
- Sulful se poate corecta prin adăugarea de compost verde. Carența de sulf se manifestă ca cea a azotului, dar îngălbenirea apare la frunzele mai tinere.
Avantajele plantării de toamnă a arbuștilor fructiferi
Plantarea toamnei permite plantelor să se stabilizeze înainte de a intra în repaus. Rădăcinile se ramifică mai bine înainte de intrarea în perioada vegetativă, făcându-le mai bine pregătite pentru producția de frunze de primăvară și pentru o recoltă bogată. Plantarea trebuie să aibă loc din septembrie până în noiembrie, chiar decembrie, dacă clima și temperaturile permit acest lucru.
Important este ca solul să fie maleabil, să nu fie înghețat, poate să fie umed, dar nu prea îmbibat în apă. Chiar dacă puieții de arbuști par foarte firavi, mici, precum niște nuielușe, vor rezista peste iarnă dacă sunt plantați la timp. La primele semne de primăvară, vor fi deja stabilizați, fixați, și vor porni în vegetație. Dacă și solul le va fi favorabil, atunci arbuștii vor fii foarte productivi.
Sursa informații: Pomii fructiferi, lucrări de înființare și întreținere a plantațiilor/ autori Adrian Chira, Lenuța Chira, Fl. Mateescu.