Boli și dăunători din cultura de praz și usturoi
Bolile și dăunătorii din culturile de praz și usturoi sunt similare cu cele din cultura de ceapă. O cultură sănătoasă începe cu întreținerea corectă a terenului înainte și după semănare, igienizarea lui și folosirea materialului săditor sănătos. La fel de importantă este și depozitarea usturoiului, pentru că unele boli se manifestă vizibil în depozite. Articolul nostru despre cele mai întâlnite boli din culturile de praz și usturoi, dar și soluții eficiente de tratare și combatere.
Sfat util Pentru a preveni atacul bolilor și dăunătorilor cepei, usturoiului și prazului, sunt indicate tratamentele preventive. Primul tratament se aplică atunci când planta are 3 frunze. Următoarele se aplică din două în două săptămâni, până la maturizarea plantei. Tratamentele de preventive sunt împotriva manei, tripșilor și a alternariozei. Tratament: Ortiva 0,075% (0,7 l/ha) + Silwet Top + Laser 240 SC + Faster 10 CE |
Bacterioze
Putregaiul bacterian al bulbilor de praz
Putregaiul bacterian afectează în special culturile de ceapă, dar și cele de praz, și se manifestă mai ales după recoltare. Vezi aici caracteristicile bolii.
Combatere 👉
- Rotația culturilor la 3-4 ani, în terenuri cu depresiuni, cu soluri argiloase. La bacteria E carotovora sunt sensibile culturile de praz, ceapă, morcovi, cartofi și varză.
- Zvântarea bulbilor după recoltare, prin expunerea la soare pentru 7 până la 10 zile, urmând sortarea și eliminarea cepelor afectate
- Urmează sfaturile specialiștilor privind condițiile de păstrare și depozitare a usturoiului.
Micoze
Mana prazului
Mana prazului e distinge prin înmuierea vârfului, ori a zonelor din partea superioară a frunzelor. Porțiunile afectate se ofilesc, se brunifică, apoi devin albicioase. În condițiile temperaturilor moderate și umidității atmosferice, plantele tinere rămân subdezvoltate, iar cele mature se ofilesc foarte repede.
Combatere 👉
- Strângerea și eliminarea resturilor după recoltare
- Rotația culturilor la 3-4 ani
- Folosirea materialului săditor sănătos
- Aplicarea tratamentelor de avertizare, la intervale de 2 săptămâni
- Tratament cu bază chimică mixtă: Acrobat MZ 0,2%, Ortiva 0,075%, Folio Gold 0,25%, Aliette 80 WG 0,3%, Odeon 820 WDC 0,12%, Ridomil Gold 42,5 WP 0,2%, Previcur 607 SL 0,15%
- Tratamente de contact: Bravo 0,2%, Dithane M 45 0,2%, Captadin 50 PU 0,2%, Captan 50 WP 0,2%, Merpan 50 WP 0,2%
Putregaiul alb al usturoiului și cepei
Putregaiul alb atacă culturile de praz și ceapă, inclusiv cele de usturoi. Pentru că poate ataca plantele încă din primele stadii de dezvoltare, și se manifestă și după recoltare, putregaiul alb poate poate provoca pierderi de până la 70%. Primele semne de boală apar primăvara, după plantare, cu îngălbenirea frunzelor bazale. Rădăcinile se putrezesc, din acest motiv plantele se smulg ușor. Pe rădăcini și pe solzii bulbilor apare un puf alb, cu aspect de vată. Bulbii depozitați pot avea la exterior aspect normal, dar la interior boala se extinde și bulbii putrezesc.
Combatere 👉
- Rotația culturilor la 5-6 ani
- Fertilizare moderată cu NPK
- Executarea unei arături adânci toamna
- Pe terenul infestat este recomandat să se planteze gladiole
- Pentru prevenire se stropește la 6 săptămâni după plantare Rovral 500 SC 0,25% (1.000 l/ha), urmată de o udare cu aspersie normală .
Helmintosporoza usturoiului
Atacul afectează în principal bulbii de usturoi, care sunt acoperiți parțial sau total cu un strat de mucegai negricios, care are aspect de pulbere. Ciuperca trece de la foile care acoperă usturoiul către cățeii de usturoi. Petele la suprafața bulbilor sunt circulare, neregulate, până la 10 mm. Bulbii nu putrezesc, dar din ei rezultă plăntuțe bolnave.
Combatere 👉
- La plantare se folosesc doar bulbi sănătoși
- Rotația culturilor la 3-4 ani
- Evitarea terenurilor pe care se manifestă boala
- Soiurile de usturoi cu bulb roz sunt mai sensibile decât cele cu bulb alb
- În timpul perioadei de vegetație se vor aplica 1-2 tratamente cu Bavistin 50 WP 0,1% sau cu Derosal 50 WP 0,1%
- După recoltare se distrug toate plantele rămase pe câmp
Antracnoza
Antracnoza se manifestă la ceapă și praz, în toate stadiile de dezvoltare. Apare în luna iulie pe porțiunea bazală a frunzelor, prin pete numeroase, risipite, mici, verzi-negricioase. Atacul este grav dacă apare la bulbii tineri, dar de cele mai multe ori boala va apărea la bulbii maturi. Cele mai sensibile la boala sunt soiurile de ceapă albă.
Combatere 👉
- Rotația culturilor, adunarea și distrugerea resturilor
- Arătură adâncă
- Drenarea surplusului de apă
- Zvântarea bulbilor timp de mai multe zile
- Folosirea materialului săditor sănătos
Rugina prazului, usturoiului și cepei
Rugina atacă frunzele și tijele florale. Se manifestă primăvara, când pe organe apar pete gălbui, de formă ovală, la suprafața cărora se pot vedea punctișoare gălbui, ușor adâncite, în jurul cărora apar pustule mici, prăfoase. Vara pe lângă pete apar pustule proeminente de culoare brun-roșiatică.
Combatere 👉
- Rotația culturilor la 4-5 ani
- Fertilizarea rațională
- Distrugerea organelor atacate
- Tratament cu Topas 100 EC 0,05% atunci când atacul este puternic.
Alternarioza
Alternarioza cepei afectează în aceeași măsură și prazul. Se manifestă pe toate organele plantei, dar mai ales pe bulbii care nu sunt depozitați corect. În câmp, boala este vizibilă mai ales pe frunze, și se manifestă prin pete albicioase, alungite în sensul nervurilor, de culoare purpurie pe partea centrală. Dacă boala este avansată, petele confluează, organele florale nu se mai dezvoltă. Bulbii sunt atacați în partea superioară sau pe tunicile externe, boala fiind favorizată de prezența leziunilor cauzate de insecte sau lucrările din cultură. Pierderile mari apar după recoltare, în momentul păstrării. La temperaturi de 20℃ -27℃ și umiditate de 80-85% boala evoluează rapid, iar bulbii pot putrezi în două săptămâni.
Combatere 👉
- Strângerea și eliminarea resturilor după recoltare
- Rotația culturilor la 3-4 ani
- Folosirea materialului săditor sănătos
- Tratament la apariția bolii Dithane M 45 2 l/ha, Novozir MN 80 2 l/ha, Folpan 50 WP 2,5 l/ha, Bravo 2 l/ha, Mycoguard 500 2 l/ha, Folio Gold 2 l/ha.
Mucegaiul verde și mucegaiul albastru
Mucegaiul verde poate ataca solzii cărnoși ai bulbilor usturoiului, după plantare, toamna sau iarna. Dacă atacul este puternic, în perioada martie-aprilie,după ce începe perioada de vegetație, plantele se dezvoltă lent, sunt îngălbenite. Sunt și cazuri în care boala produce distrugerea bulbilor chiar înainte de încolțire. Boala ajunge în depozite prin intermediu bulbilor bolnavi. Aici se manifestă sub forma de mucegai verde sau albastru, în dreptul coletului. Înăuntru bulbii sunt uscați și mucegăiți.
Combatere 👉
- Recoltarea cu atenție pentru a nu răni bulbii
- Controlul bulbilor depozitați
- Păstrarea usturoiului în depozite bine aerisite, curate și dezinfectate, la temperatura de 1℃ și umiditate de 80%
Dăunători
Dăunătorii din cultura de usturoi și praz sunt similari cu cei din cultura de ceapă. Musca cepei, tripsul, gărgătrița cepei atacă cultura, cauzând subdezvoltarea plantelor sau provoacă leziuni bulbilor. Atacul afidelor favorizează, de asemenea, instalarea bolilor.
Dăunătorii cepei | Tratament |
Musca cepei | Benevia 0,75 l/ha |
Tripsul | Laser 240 SC 0,04%, Mospilan 20 SG 0,2 l/ha |
Afide | Deltam 8 ml/10 l |
Dăunători depozit | K-obiol 1% |
Bibliografie: Bolile plantelor legumicole (Eugen Docea, Stelică Cristea, Horia Iliescu)/ Bolile și dăunătorii plantelor (Elisabeth Jullien, Jerome Jullien)/ Legume, pomi fructiferi și vița de vie – boli și dăunători (Florin Mateescu)/ Dăunători și agenți patogeni în grădină (dr. Vetek Gabor, dr. Nagy Geza).