4 septembrie 2022

Recoltarea și păstrarea legumelor în gospodărie

Recoltarea legumelor este momentul mult așteptat de orice gospodar. Bineînțeles, o parte din recolta obținută nu este consumată pe moment, ci depozitată pentru perioada de iarnă. Din acest  motiv, procesele de recoltare, pregătire și depozitare sunt importante și trebuie să se efectueze corect. Avem câteva sfaturi preluate de la experți în științe agricole pe care vi le împărtășim cu drag. 

Recoltarea și plantarea legumelor
Recoltarea și păstrarea legumelor din grădină

În primul rând, orice gospodar trebuie să țină seama de faptul că legumele se recoltează  diferit de la o specie la alta. Sunt legume precum roșiile, vinetele, ardeii, care se recoltează atunci când au ajuns la maturitate, sunt coapte și bune de consumat ca atare sau procesate. Sunt și legume care pot fi recoltate înainte de maturizarea completă, cum ar fi ceapa ori castraveții, dovleceii, fasolea, în funcție de intenția de procesare. Unele legume se recoltează toate odată, altele pe rând.

🌶️Recoltarea și depozitarea ardeilor
🍆Recoltarea și depozitarea vinetelor
🥕Recoltarea și depozitarea rădăcinoaselor
🧅Recoltarea și depozitarea cepei
🧄Recoltarea și depozitarea usturoiului
🥬Recoltarea și depozitarea verzei
🥔Recoltarea și depozitarea cartofului

Ține cont de următoarele reguli la recoltare!

  • Legumele care vor fi cosumate proaspete se culeg la mână, cu multă grijă pentru a avea pierderi mai puține. Legumele perisabile este bine să fie culese și așezate cu grijă direct în lădițele de păstrare, dacă nu sunt culese pentru procesare. 
  • După recoltare legumele nu se lasă în soare, ploaie sau vânt. Ele nu vor fi depozitate în grămezi mari. Pentru o păstrare temporară adecvată trebuie acoperite cu rogojini sau depozitate la umbră, în șoproane și magazii. 
  • Legumele cu căpățână, cum ar fii salata, varza, conopida, se curăță de frunzele în plus chiar în momentul recoltării. 
  • Recoltarea se face doar pe vreme uscată și, dacă este posibil, răcoroasă. În aceste condiții șansele de a se deteriora sunt mici. Nu recoltați produsele după ploaie. Dacă procesul de recoltare este întrerupt de ploaie, continuați recoltarea după ce legumele s-au uscat.

Alegerea ambalajelor pentru recoltare

La recoltare se folosesc saci, lăzi, coșuri, cofraje, iar mărimea lor depinde de mărimea dar și de perisabilitatea legumei recoltate. Ambalajul trebuie să fie rezistent și să protejeze eficient. De asemenea, este foarte bine să fie ușor și mai ales ușor de manevrat. Toate ambalajele trebuie să fie curate și uscate. Lădițele de plastic sau cele de lemn sunt cele mai practice.

Legumele care sunt scoase din pământ, cum ar fi cartofii și rădăcinoasele, sunt de obicei recoltate mecanizat sau semi-mecanizat. Sunt transportate în gospodărie cu roaba, găleata sau sacul și sunt ulterior curățate de pământ și sortate, pentru a fi corect depozitate. 

Păstrarea  legumelor recoltate 

În funcție de perisabilitate, legumele pot fi păstrate doar de la câteva zile până la recolta anului viitor. Rezistența legumelor la păstrare este determinată de o serie de factori, cum ar fi:

  1. Gradul de maturare al legumelor la momentul recoltării. Dacă legumele au fost recoltate înainte sau după perioada de maturare sunt mai sensibile și se vor strica mai repede. 
  2. Legumele rănite sau lovite sunt și ele predispuse deteriorării.
  3. Sunt perisabile și legumele provenite din culturi irigate excesiv sau care sunt excesiv îngrășate cu azot. 

Păstrarea temporară se face în magazii răcoroase, întunecoase, curate și bine aerisite. Depozitarea se face în așa fel încât să rămână spații de circulație a aerului. Legumele se vor consuma în ordinea depozitării. Păstrarea de la un an la altul se fac în beciuri sau silozuri sau șanțuri. Legumele se introduc în șanțuri amenajate în care se introduc legumele, peste care se așază un strat de nisip apoi un strat sau două de pământ, un strat de paie, un șanț pentru colectarea și scurgerea apei. 

Legume proaspete din grădină

Înainte de depozitarea recoltei noi orice spațiu trebuie bine curățat, evacuate ambalajele și nisipul vechi. Spațiul trebuie dezinfectat cu soluții speciale. Înainte de depozitate legumele se sortează. Durata de păstrare a legumelor este influențată de:

  1. Temperatură – între 0℃ și 12 ℃ în funcție de specie (4℃ cartofi, 7-10℃ ardei, castraveți,fasole, mazăre, vinete, și 12-14℃ pentru roșii, 0℃ pentru celelalte legume)
  2. Umiditatea influențează principalele principalele procese biochimice. Dacă este sub valoarea optimă legumele se veștejesc.( 60-70% pentru ceapă și usturoi, 90-95% pentru rădăcinoase, 85-90% pentru celelalte legume)

🌶️Recoltarea și păstrarea ardeiului

Ardeiul se recoltează începând cu prima jumătate a lunii octombrie. Se recoltează la diferite grade de coacere în funcție de varietate, pentru a prelungi gradul de păstrare. Pot fi păstrați până la 5 zile după recoltare, la o temperatură de 5℃ – 7℃. Umiditatea în aer trebuie să fie între 85-90%.  

Ardeiul gras se recoltează când a ajuns la maturitate deplină, dar nu la gradul de coacere deplină, când fructele ajung la culoarea roșie. Ardeii iuți se recoltează la diferite mărimi și grade de coacere. La recoltare vor fi sortați în funcție de calitate, așezați în lădițe curate și depozitați maxim 5 zile până la consumare.

🍆 Recoltarea și depozitarea vinetelor

Recoltarea vinetelor începe de la mijlocul lunii iunie până în septembrie. Vinetele se recoltează pe rând, în funcție de maturizare. După recoltare se sortează, se păstrează doar cele nevătămate. Păstrarea se va face în magazii răcoroase, întunecoase, în recipiente curate. Temperatura de păstrare este de 7-10℃ și umiditate de 85-90%. Pot rezista depozitate până la 20 de zile. 

🥕 Recoltarea și păstrarea morcovilor, pătrunjelului rădăcină și a păstârnacului

Morcovii au nevoie de aproximativ 50-60 de zile pentru a ajunge la maturitate. Sunt potriviți pentru a fi recoltați când rădăcina are diametrul de 2 cm în partea superioară. Recoltarea morcovilor începe în luna iunie dacă se dau spre comercializare, se face eșalonat, mecanizat sau semimecanizat. Pentru depozitare peste iarnă recoltarea ar trebui să se facă în luna octombrie.

Pătrunjelul rădăcini și păstârnacul se vor recolta când diametrul superior al rădăcinii este de 1,5 cm. Dacă se păstrează pe iarnă se recoltează în octombrie și noiembrie, după ce în prealabil frunzele au fost cosite și valorificate. Frunzele pătrunjelului pot fi folosite ca și condiment, cele de păstârnac pentru furajarea animalelor. Se pot recolta manual, mecanizat sau semimecanizat.

După recoltare se pot depozita în beci, în recipiente cu nisip. Pentru depozitare rădăcinoasele trebuiesc pregătite. Se elimină de tot frunzele, dar și rădăcinile secundare. Temperatura de păstrare trebuie să fie de 0 grade, pentru a nu îngheța. În aer ar trebui să fie umiditate de 90-95%. 

☝️ Ridichile de iarnă se păstrează în același mod ca și morcovul. Ele vor fi recoltate în a lunii octombrie, o singură dată. Rădăcinile se curăță de pământ și se sortează pentru a fii păstrate pentru iarnă.
Sfat util!

🧅 Recoltarea și păstrarea cepei pentru iarnă

Ceapa este recoltată pentru consumul în stare verde în luna aprilie. Se păstrează rădăcinile și frunzele verzi până la consum. Poate fi, de asemenea, păstrată pentru consumul de iarnă. Recoltarea cepei se face în luna septembrie pentru bulbii pe care vrem să-i păstrăm pentru iarnă și în luna iulie dacă am plantat ceapă pentru arpagic. 

După recoltare atât ceapa cât și arpagicul se lasă la soare câte 5-6 zile pentru a se usca. Bunicii noștri împleteau lujerii cepei pentru a face legături. Legăturile erau ulterior păstrate în loc răcoros și uscat pentru toată perioada iernii. În zilele noastre ceapa poate fi păstrată în lădițe. Păstrarea se face la 0 ℃ și la umiditatea de 60-70%. 

🧄 Recoltarea și păstrarea usturoiului pentru iarnă

Usturoiul se recoltează în lunile iulie-august, când căpățâna a ajuns la maturitate și frunzele s-au uscat pe jumătate. Recoltarea usturoiului se face manual, cu atenție, sau mecanizat. Căpățânile se scutură bine de pământ apoi vor fi lăsate la uscat. Păstrarea se face la fel ca în cazul cepei, în grămezi sau în mănunchiuri, la temperatură de 0 ℃ și la umiditatea de 60-70%.

🥬 Recoltarea și păstrarea verzei

 Recoltarea verzei începe în luna iulie pentru consumul proaspăt și vânzarea în piețe. Pentru conservarea de iarnă se recoltează în a doua jumătate a lunii septembrie și continuă până la finalul lunii noiembrie. Se execută eșalonat, manual, în 3-4 etape. În momentul recoltării verzei albe, frunzele în plus se fasonează pe câmp. Păstrarea temporară se face în magazii răcoroase, întunecoase, curate și bine aerisite, la temperatura de 0℃ și 85-90% umiditate. Păstrarea se poate face câteva zile până la comercializare. 

🥔Recoltarea și păstrarea cartofului

Recoltarea cartofului timpuriu începe în a doua jumătate a lunii mai până la finalul lunii iunie. Cartoful de vară se recoltează în lunile iulie-august. Înainte de a recolta, se verifică mărimea tuberculilor, să fie  bine dezvoltați. Cartoful extra-timpuriu și timpuriu se recoltează când tuberculii au mărimea de aproximativ 50 g. Recoltarea este bine să se facă atunci când solul este reavăn, prin dislocare cu plugul. 

După ce a fost scos din cuiburi cartofii se aduc în gospodărie, unde sunt lăsați la uscat, la soare, pentru vreo două zile. Se curăță de pământ și se sortează, apoi se depozitează în beciuri și magazii. Pentru a rezista cât mai bine peste iarnă temperatura de păstrare trebuie să fie de 4℃ iar umiditatea între 85-90%.

Sursa informații: Cultura legumelor în câmp și în solarii/ autori Angela Popescu; Victor Popescu

Recoltarea și păstrarea legumelor în gospodărie

Recoltarea legumelor este momentul mult așteptat de orice gospodar. Bineînțeles, o parte din recolta obținută nu este consumată pe moment, ci depozitată pentru perioada de iarnă. Din acest  motiv, procesele de recoltare, pregătire și depozitare sunt importante și trebuie să se efectueze corect. Avem câteva sfaturi preluate de la experți în științe agricole pe care vi le împărtășim cu drag. 

Recoltarea și plantarea legumelor
Recoltarea și păstrarea legumelor din grădină

În primul rând, orice gospodar trebuie să țină seama de faptul că legumele se recoltează  diferit de la o specie la alta. Sunt legume precum roșiile, vinetele, ardeii, care se recoltează atunci când au ajuns la maturitate, sunt coapte și bune de consumat ca atare sau procesate. Sunt și legume care pot fi recoltate înainte de maturizarea completă, cum ar fi ceapa ori castraveții, dovleceii, fasolea, în funcție de intenția de procesare. Unele legume se recoltează toate odată, altele pe rând.

🌶️Recoltarea și depozitarea ardeilor
🍆Recoltarea și depozitarea vinetelor
🥕Recoltarea și depozitarea rădăcinoaselor
🧅Recoltarea și depozitarea cepei
🧄Recoltarea și depozitarea usturoiului
🥬Recoltarea și depozitarea verzei
🥔Recoltarea și depozitarea cartofului

Ține cont de următoarele reguli la recoltare!

  • Legumele care vor fi cosumate proaspete se culeg la mână, cu multă grijă pentru a avea pierderi mai puține. Legumele perisabile este bine să fie culese și așezate cu grijă direct în lădițele de păstrare, dacă nu sunt culese pentru procesare. 
  • După recoltare legumele nu se lasă în soare, ploaie sau vânt. Ele nu vor fi depozitate în grămezi mari. Pentru o păstrare temporară adecvată trebuie acoperite cu rogojini sau depozitate la umbră, în șoproane și magazii. 
  • Legumele cu căpățână, cum ar fii salata, varza, conopida, se curăță de frunzele în plus chiar în momentul recoltării. 
  • Recoltarea se face doar pe vreme uscată și, dacă este posibil, răcoroasă. În aceste condiții șansele de a se deteriora sunt mici. Nu recoltați produsele după ploaie. Dacă procesul de recoltare este întrerupt de ploaie, continuați recoltarea după ce legumele s-au uscat.

Alegerea ambalajelor pentru recoltare

La recoltare se folosesc saci, lăzi, coșuri, cofraje, iar mărimea lor depinde de mărimea dar și de perisabilitatea legumei recoltate. Ambalajul trebuie să fie rezistent și să protejeze eficient. De asemenea, este foarte bine să fie ușor și mai ales ușor de manevrat. Toate ambalajele trebuie să fie curate și uscate. Lădițele de plastic sau cele de lemn sunt cele mai practice.

Legumele care sunt scoase din pământ, cum ar fi cartofii și rădăcinoasele, sunt de obicei recoltate mecanizat sau semi-mecanizat. Sunt transportate în gospodărie cu roaba, găleata sau sacul și sunt ulterior curățate de pământ și sortate, pentru a fi corect depozitate. 

Păstrarea  legumelor recoltate 

În funcție de perisabilitate, legumele pot fi păstrate doar de la câteva zile până la recolta anului viitor. Rezistența legumelor la păstrare este determinată de o serie de factori, cum ar fi:

  1. Gradul de maturare al legumelor la momentul recoltării. Dacă legumele au fost recoltate înainte sau după perioada de maturare sunt mai sensibile și se vor strica mai repede. 
  2. Legumele rănite sau lovite sunt și ele predispuse deteriorării.
  3. Sunt perisabile și legumele provenite din culturi irigate excesiv sau care sunt excesiv îngrășate cu azot. 

Păstrarea temporară se face în magazii răcoroase, întunecoase, curate și bine aerisite. Depozitarea se face în așa fel încât să rămână spații de circulație a aerului. Legumele se vor consuma în ordinea depozitării. Păstrarea de la un an la altul se fac în beciuri sau silozuri sau șanțuri. Legumele se introduc în șanțuri amenajate în care se introduc legumele, peste care se așază un strat de nisip apoi un strat sau două de pământ, un strat de paie, un șanț pentru colectarea și scurgerea apei. 

Legume proaspete din grădină

Înainte de depozitarea recoltei noi orice spațiu trebuie bine curățat, evacuate ambalajele și nisipul vechi. Spațiul trebuie dezinfectat cu soluții speciale. Înainte de depozitate legumele se sortează. Durata de păstrare a legumelor este influențată de:

  1. Temperatură – între 0℃ și 12 ℃ în funcție de specie (4℃ cartofi, 7-10℃ ardei, castraveți,fasole, mazăre, vinete, și 12-14℃ pentru roșii, 0℃ pentru celelalte legume)
  2. Umiditatea influențează principalele principalele procese biochimice. Dacă este sub valoarea optimă legumele se veștejesc.( 60-70% pentru ceapă și usturoi, 90-95% pentru rădăcinoase, 85-90% pentru celelalte legume)

🌶️Recoltarea și păstrarea ardeiului

Ardeiul se recoltează începând cu prima jumătate a lunii octombrie. Se recoltează la diferite grade de coacere în funcție de varietate, pentru a prelungi gradul de păstrare. Pot fi păstrați până la 5 zile după recoltare, la o temperatură de 5℃ – 7℃. Umiditatea în aer trebuie să fie între 85-90%.  

Ardeiul gras se recoltează când a ajuns la maturitate deplină, dar nu la gradul de coacere deplină, când fructele ajung la culoarea roșie. Ardeii iuți se recoltează la diferite mărimi și grade de coacere. La recoltare vor fi sortați în funcție de calitate, așezați în lădițe curate și depozitați maxim 5 zile până la consumare.

🍆 Recoltarea și depozitarea vinetelor

Recoltarea vinetelor începe de la mijlocul lunii iunie până în septembrie. Vinetele se recoltează pe rând, în funcție de maturizare. După recoltare se sortează, se păstrează doar cele nevătămate. Păstrarea se va face în magazii răcoroase, întunecoase, în recipiente curate. Temperatura de păstrare este de 7-10℃ și umiditate de 85-90%. Pot rezista depozitate până la 20 de zile. 

🥕 Recoltarea și păstrarea morcovilor, pătrunjelului rădăcină și a păstârnacului

Morcovii au nevoie de aproximativ 50-60 de zile pentru a ajunge la maturitate. Sunt potriviți pentru a fi recoltați când rădăcina are diametrul de 2 cm în partea superioară. Recoltarea morcovilor începe în luna iunie dacă se dau spre comercializare, se face eșalonat, mecanizat sau semimecanizat. Pentru depozitare peste iarnă recoltarea ar trebui să se facă în luna octombrie.

Pătrunjelul rădăcini și păstârnacul se vor recolta când diametrul superior al rădăcinii este de 1,5 cm. Dacă se păstrează pe iarnă se recoltează în octombrie și noiembrie, după ce în prealabil frunzele au fost cosite și valorificate. Frunzele pătrunjelului pot fi folosite ca și condiment, cele de păstârnac pentru furajarea animalelor. Se pot recolta manual, mecanizat sau semimecanizat.

După recoltare se pot depozita în beci, în recipiente cu nisip. Pentru depozitare rădăcinoasele trebuiesc pregătite. Se elimină de tot frunzele, dar și rădăcinile secundare. Temperatura de păstrare trebuie să fie de 0 grade, pentru a nu îngheța. În aer ar trebui să fie umiditate de 90-95%. 

☝️ Ridichile de iarnă se păstrează în același mod ca și morcovul. Ele vor fi recoltate în a lunii octombrie, o singură dată. Rădăcinile se curăță de pământ și se sortează pentru a fii păstrate pentru iarnă.
Sfat util!

🧅 Recoltarea și păstrarea cepei pentru iarnă

Ceapa este recoltată pentru consumul în stare verde în luna aprilie. Se păstrează rădăcinile și frunzele verzi până la consum. Poate fi, de asemenea, păstrată pentru consumul de iarnă. Recoltarea cepei se face în luna septembrie pentru bulbii pe care vrem să-i păstrăm pentru iarnă și în luna iulie dacă am plantat ceapă pentru arpagic. 

După recoltare atât ceapa cât și arpagicul se lasă la soare câte 5-6 zile pentru a se usca. Bunicii noștri împleteau lujerii cepei pentru a face legături. Legăturile erau ulterior păstrate în loc răcoros și uscat pentru toată perioada iernii. În zilele noastre ceapa poate fi păstrată în lădițe. Păstrarea se face la 0 ℃ și la umiditatea de 60-70%. 

🧄 Recoltarea și păstrarea usturoiului pentru iarnă

Usturoiul se recoltează în lunile iulie-august, când căpățâna a ajuns la maturitate și frunzele s-au uscat pe jumătate. Recoltarea usturoiului se face manual, cu atenție, sau mecanizat. Căpățânile se scutură bine de pământ apoi vor fi lăsate la uscat. Păstrarea se face la fel ca în cazul cepei, în grămezi sau în mănunchiuri, la temperatură de 0 ℃ și la umiditatea de 60-70%.

🥬 Recoltarea și păstrarea verzei

 Recoltarea verzei începe în luna iulie pentru consumul proaspăt și vânzarea în piețe. Pentru conservarea de iarnă se recoltează în a doua jumătate a lunii septembrie și continuă până la finalul lunii noiembrie. Se execută eșalonat, manual, în 3-4 etape. În momentul recoltării verzei albe, frunzele în plus se fasonează pe câmp. Păstrarea temporară se face în magazii răcoroase, întunecoase, curate și bine aerisite, la temperatura de 0℃ și 85-90% umiditate. Păstrarea se poate face câteva zile până la comercializare. 

🥔Recoltarea și păstrarea cartofului

Recoltarea cartofului timpuriu începe în a doua jumătate a lunii mai până la finalul lunii iunie. Cartoful de vară se recoltează în lunile iulie-august. Înainte de a recolta, se verifică mărimea tuberculilor, să fie  bine dezvoltați. Cartoful extra-timpuriu și timpuriu se recoltează când tuberculii au mărimea de aproximativ 50 g. Recoltarea este bine să se facă atunci când solul este reavăn, prin dislocare cu plugul. 

După ce a fost scos din cuiburi cartofii se aduc în gospodărie, unde sunt lăsați la uscat, la soare, pentru vreo două zile. Se curăță de pământ și se sortează, apoi se depozitează în beciuri și magazii. Pentru a rezista cât mai bine peste iarnă temperatura de păstrare trebuie să fie de 4℃ iar umiditatea între 85-90%.

Sursa informații: Cultura legumelor în câmp și în solarii/ autori Angela Popescu; Victor Popescu