Ce nu știai despre puii de carne Boiler
Puii de carne Broiler sunt recomandați pentru producția de carne. Sunt rasa cea mai profitabilă, de aceea gospodarii români comandă acest hibrid cu regularitate. Dacă nu ai crescut niciodată această rasă de pui, îți spunem câteva chestiuni pe care s-ar putea să nu le știi despre puii de carne, legate de creșterea lor și rezultatele obținute.
Puii Broiler se cresc separat de alte rase
După achiziție, puii Broiler se vor ține separat de alte rase. Puii de carne sunt mai sensibili decât alți hibrizi, mai predispuși la îmbolnăvire. Este important să fie crescuți separat și până la maturizare, dar și după ce au ajuns la vârsta adultă, cel puțin pe perioada nopții. Importanța creșterii separate rezultă din faptul că achiziția acestei rase are ca scop producția de carne în timp scurt, cu investiții minime. Pierderea lor la maturitate înseamnă pierderea producției de carne.
Investiție pe termen scurt, profit rapid
Spre deosebire de rasa mixtă de pui, puii de carne înseamnă investiție pe termen scurt și profit rapid. La vârsta de 8 săptămâni puii au aproximativ 2,5 kg și se recomandă tăierea lor. Carnea este fragedă, perfectă pentru gătit. Obținerea acestor rezultate, înseamnă concentrarea investiției în cereale și aditivi furajeri pe o perioadă scurtă de timp. Nu investești în hrană pe termen lung.
Chiar dacă alegi să crești puii de carne de la un an la altul, fiecare exemplar va ajunge la greutate record, deci investiția în hrană se justifică. Tocmai pentru că în general se taie repede, pot fi crescute mai multe serii de pui de carne în fiecare an. Astfel, profitabilitatea crește. Mulți dintre clienții noștri au început prin a crește câteva exemplare, ulterior au ajuns să dezvolte o mică fermă din care alimentează comunitatea.
Adapostul puilor de carne trebuie să fie construit diferit
Puii de carne nu se adăpostesc, ca alte rase, și nu se cațără să doarmă la înălțime așa că în adăpostul lor nu este nevoie să amenajezi stinghii. Din contră, instalarea stinghiilor sau adăpostirea lor laolaltă cu alte rase de păsări, i-ar putea determina să se cațere. Picioarele lor nu pot suporta presiunea salturilor, din cauza greutății corporale mari, iar asta le-ar putea afecta grav articulațiile.
În schimb, au nevoie de spațiu la sol. Podeaua adăpostului nu trebuie să fie rece, acoperită de ciment, ci cu un strat gros, de 30 de cm de așternut. Așternutul se schimbă periodic pentru a nu prinde umezeală, o altă sursă de îmbolnăvire. Adăpostul trebuie să fie protejat de prădători, de aceea este de preferat să fie acoperit cu plasă. Despre construcția adăpostului propice afli mai multe urmând link-ul.
Accesul la iarbă verde
Proteinele sunt foarte importante pentru dezvoltarea puilor Broiler, așadar ciugulitul le face foarte bine. Pe lângă iarbă, este binevenită o gustare cu viermi și insecte. Furajul este foarte important pentru dezvoltarea corectă, dar la fel este și accesul la iarba verde, în curte. Plimbările în natură asigură dezvoltarea armonioasă, previn canibalismul și ologeala.
Puii Broiler tind să facă foarte multă mizerie
Puii de carne fac foarte multă mizerie. În jurul vârstei de 5-6 săptămâni consumul de furaje crește, iar acest lucru nu se vede doar în kilogramele acumulate, dar și în dejecțiile rezultate. La această vârstă vor începe să-și murdărească adăpostul mai mult decât o făceau anterior.
Puii de carne produc o mulțime de gunoi de grajd, de aceea au nevoie de un adăpost sau un țarc din plasă metalică care poate fi ușor de curățat. Avantajul unui țarc pentru puii de carne este că, odată ce păsările tale sunt sacrificate la opt săptămâni, îl poți folosi pentru alte animale sau alte păsări. Iepurii pot fi crescuți în același tip de țarc precum puii Broiler.
Puii Broiler se îmbracă mai târziu în pene
Pe măsură ce cresc, puii de carne se vor îmbrăca mai greu în pene. La finalul procesului de maturizare, vor fi albi și frumoși, dar până atunci sunt golași, mai ales pe spate. Nu este un semn de boală, este doar o caracteristică a rasei. Respectă rețeta de furajare pentru toate fazele de creștere și adaugă în apă vitamine, iar puii se vor forma ca la carte.
Pentru că se îmbracă mai greu în pene, spatele golaș și culoarea pielii pot fii un factor care determină comportamentul de canibalism. Ceilalți pui poți fi intrigați de aspectul golaș și vor ciupi puii de carne, acesta este un alt motiv pentru separarea raselor.
Producții record de carne
Sacrificarea puilor Broiler este recomandată la vârsta de 8 săptămâni, la greutatea de 2,5 kg. Cu toate acestea, sunt crescători care au ales să păstreze exemplarele pentru mai mult timp, iar rezultatele obținute sunt uimitoare. Mai jos sunt enumerate câteva dintre răspunsurile clienților Agroland la postările de pe pagina oficială de Facebook, care confirmă performanțele rasei.
- ”Eu am avut un cocos, în decembrie a avut 7 kg tăiat, luat de primăvara, nu mai putea merge, și un curcan, la 1 an a avut 26 kg tăiat, nici el nu mai putea merge. Luate de la Agroland. Cele de ouă nu se fac mari, dar se ouă”, Meri Radu.
- ”Am avut găină la un an, crescută prin gradină, tăiată a rămas 5,5 kg”, Cosmin Junea.
- ”Eu am pui cumpărați de la sfârșitul lui ianuarie și au 5 kg”, Eva Amelia Victoria, comentariu postat în luna aprilie.
- ” Am avut un Ross 308, la un an de zile avea 7 kg”, Mihai Bontas.
- ”Eu am tăiat anul trecut cocoș la 8,30 kg”, Cristina Dalae.
Randamentul de producție de carne
Randamentul de producție de carne pentru Broiler, la un pui ajuns la maturitatea de sacrificare, de 2,73 kg, în viu. Randamentul de carne obținut a fost calculat după tăiere, dar înainte de congelare. Practic, cu ce rămâne gospodarul, produs finit, pe care îl poate consuma.
Carcasa totală este de 86,79% din puiul în viu din care:
- Carcasa eviscerată cu picioare îndepărtate de la articulație 75,55%
- Partea din față – pieptul 43,93% din care mileuri de piept 22,05%
- Partea din spate 31,62% din care mușchiuleț de pui 4,00%
- Pielea de pe pieptul de pui 1,70%
- Partea osoasă 8,60%
- Pulpă întreagă de pui 31,62% din care copănele 9,35%, partea de sus 23,01%, coapse 13,66%
- File de pulpă (dezosat/fără piele) 13,58 %
- Fileuri de coapse (dezoase / fără piele) 8,46%
- Aripi 7,58%
- Ficat 1,64%
- Inima 0,29%
- Pipotă 1,04%
- Cap 2,58%
- Gât 3,50%
- Aripi 4,50 %
- Gheare 2,50%
- Tije 2,00%
- Pene 4,13%
- Sânge 2,50%
- Intestine / altele 4,27%
Dacă toate aceste informații ți-au deschis interesul pentru puii de carne, nu ezita să iei legătura cu unul dintre magazinele noastre sau ale partenerilor noștri din țară. Click pe butonul de mai jos pentru a deschide lista magazinelor în care poți plasa o comandă pentru pui de carne. Tot mai jos găsești și alte sfaturi și informații utile pentru creșterea păsărilor în gospodărie.