13 august 2018

Ce trebuie să ştiți despre incubație?

Pentru o corectă gestionare a incubaţiei trebuie luate în considerare grija pentru ouă şi următoarele puncte critice: recoltarea (cu mâna, automatizată), dezinfecția, răcirea, păstrarea și incubația. În următoarele rânduri descriem fiecare pas al acestui proces.

Recoltarea ouălor

Ouăle nu trebuie recoltate de multe ori (3-4 ori pe zi) pentru a evita contaminarea ambientală. Nu se recomandă spălarea ouălor deoarece apa înlătura stratul fin protector al oului.

  • Prima triere: eliminarea ouălor murdare, crăpate, prea mici, prea mari, sau cu malformaţii
  • A doua triere: eliminarea ouălor cu gălbenuş dublu sau cu structura coji neadecvate

Dezinfecţia

Există mai multe tipuri de tratament. Indiferent de opțiune, procesul trebuie să aibă loc înainte de punerea la păstrare.

  • Tratament prin fumegație cu formol gazos (tratament preferenţial)
  • Tratament cu UV (tratament mai puţin eficace)
  • Tratament cu ozon (tratament mai puţin eficace)
  • Nebulizare cu apă oxigenată (tratament mai putin eficace)

Răcirea

Practică foarte importantă, din cauză că la o temperatură sub 26°C diviziunea celulară a embrionului încetineşte şi se opreşte la 21°C.

Răcirea ouălor trebuie făcută la 21°C, în termen de până la patru ore de la depunerea oului (diviziunea celulară continuă timp de 5 ore de la depunere, creşte procentual mortalitatea embrionară precoce).

Stocarea

Ouăle dezinfectate şi răcite trebuie să fie depozitate într-un spaţiu cu temperatură între 13 și 15°C şi cu umiditatea relativă de 75-80%, pentru ca oul să nu piardă prea multă apă înainte de incubaţie. Ouăle pentru incubat nu trebuie să fie mai vechi de o săptămână sau mai proaspete de 3 zile.

Tabel incubație ouă
Tabel incubație ouă în funcție de rasa de păsări

Rata de ecloziune

  • 90% după o săptămână
  • 80% după două săptămâni
  • 65% după 3 săptămâni sau mai mult

Trebuie cunoscut faptul că embrionul moare la -2°C şi că organele sale încep să se dezvolte în mod neregulat de la 27°C.

Pentru a fovoriza ecloziunea, în ziua precedentă a punerii ouălor la incubaţie, ouăle trebuie transferate într-o incintă încălizită la 34°C, apoi în incubator unde suportă o nouă dezinfecţie.

Conservarea ouălor înainte de incubaţie are următoarele consecinţe:

  • Prelungeşte timpul ecloziunii (după primele 5 zile, fiecare zi de conservare ulterioară întârzie cu 1 oră ecloziunea)
  • Diminuează eclozarea (din cauza pierderii vaporilor de apă şi dioxid de carbon)

Incubaţia

Procesul prin care ouăle dezinfectate din nou sunt poziţionate în compartimentele incubatoarelor cu vârful ascuţit în jos, sau cu camera de aer în sus, pentru a garanta dezvoltarea embrionala.

Incubatorul trebuie pregătit cu 2-3 zile înainte de începerea incubaţiei. În această perioadă se poate regla temperatura şi umiditatea fără a pune în pericol ouăle. Eventualele reglaje făcute în perioada în care ouăle sunt în incubator pot prelungi sau scurta perioadă embrionară şi cu siguranţă scad ecloziunea. Trebuie verificat şi sistemul de întoarcere automată a ouălor.

Condiţiile atmosferice din încăperea unde este ţinut aparatul trebuie să fie constante pe toată perioda de incubaţie. Nu începeţi să incubaţi dacă aparatul nu ajung la condiţiile optime de temperatură şi umiditate.

O dată ce ouăle au fost aşezate în incubator nu modificaţi temperatura timp de 4 ore, doar dacă aceasta creşte peste valoarea de 39°C. După 4 ore efectuaţi ajustările necesare pentru a avea o temperatură de 37.5°C şi umiditatea de 52%. Trebuie avut în vedere că dacă temperatura creşte peste 39°C, incubaţia poate fi compromisă.

În incubator polul bont al oului trebuie să fie tot timpul mai sus de cât cel opus. Embrionul se orientează în ou în aşa fel încât capul se va dezvolta în proximitatea polului opus unde este localizată şi camera de aer. Dacă polul acut e mai înalt decât cel bont, embrionul orientat în mod greşit nu se va naşte.

Articol publicat în 2012 și actualizat constant.

Ce trebuie să ştiți despre incubație?

Pentru o corectă gestionare a incubaţiei trebuie luate în considerare grija pentru ouă şi următoarele puncte critice: recoltarea (cu mâna, automatizată), dezinfecția, răcirea, păstrarea și incubația. În următoarele rânduri descriem fiecare pas al acestui proces.

Recoltarea ouălor

Ouăle nu trebuie recoltate de multe ori (3-4 ori pe zi) pentru a evita contaminarea ambientală. Nu se recomandă spălarea ouălor deoarece apa înlătura stratul fin protector al oului.

  • Prima triere: eliminarea ouălor murdare, crăpate, prea mici, prea mari, sau cu malformaţii
  • A doua triere: eliminarea ouălor cu gălbenuş dublu sau cu structura coji neadecvate

Dezinfecţia

Există mai multe tipuri de tratament. Indiferent de opțiune, procesul trebuie să aibă loc înainte de punerea la păstrare.

  • Tratament prin fumegație cu formol gazos (tratament preferenţial)
  • Tratament cu UV (tratament mai puţin eficace)
  • Tratament cu ozon (tratament mai puţin eficace)
  • Nebulizare cu apă oxigenată (tratament mai putin eficace)

Răcirea

Practică foarte importantă, din cauză că la o temperatură sub 26°C diviziunea celulară a embrionului încetineşte şi se opreşte la 21°C.

Răcirea ouălor trebuie făcută la 21°C, în termen de până la patru ore de la depunerea oului (diviziunea celulară continuă timp de 5 ore de la depunere, creşte procentual mortalitatea embrionară precoce).

Stocarea

Ouăle dezinfectate şi răcite trebuie să fie depozitate într-un spaţiu cu temperatură între 13 și 15°C şi cu umiditatea relativă de 75-80%, pentru ca oul să nu piardă prea multă apă înainte de incubaţie. Ouăle pentru incubat nu trebuie să fie mai vechi de o săptămână sau mai proaspete de 3 zile.

Tabel incubație ouă
Tabel incubație ouă în funcție de rasa de păsări

Rata de ecloziune

  • 90% după o săptămână
  • 80% după două săptămâni
  • 65% după 3 săptămâni sau mai mult

Trebuie cunoscut faptul că embrionul moare la -2°C şi că organele sale încep să se dezvolte în mod neregulat de la 27°C.

Pentru a fovoriza ecloziunea, în ziua precedentă a punerii ouălor la incubaţie, ouăle trebuie transferate într-o incintă încălizită la 34°C, apoi în incubator unde suportă o nouă dezinfecţie.

Conservarea ouălor înainte de incubaţie are următoarele consecinţe:

  • Prelungeşte timpul ecloziunii (după primele 5 zile, fiecare zi de conservare ulterioară întârzie cu 1 oră ecloziunea)
  • Diminuează eclozarea (din cauza pierderii vaporilor de apă şi dioxid de carbon)

Incubaţia

Procesul prin care ouăle dezinfectate din nou sunt poziţionate în compartimentele incubatoarelor cu vârful ascuţit în jos, sau cu camera de aer în sus, pentru a garanta dezvoltarea embrionala.

Incubatorul trebuie pregătit cu 2-3 zile înainte de începerea incubaţiei. În această perioadă se poate regla temperatura şi umiditatea fără a pune în pericol ouăle. Eventualele reglaje făcute în perioada în care ouăle sunt în incubator pot prelungi sau scurta perioadă embrionară şi cu siguranţă scad ecloziunea. Trebuie verificat şi sistemul de întoarcere automată a ouălor.

Condiţiile atmosferice din încăperea unde este ţinut aparatul trebuie să fie constante pe toată perioda de incubaţie. Nu începeţi să incubaţi dacă aparatul nu ajung la condiţiile optime de temperatură şi umiditate.

O dată ce ouăle au fost aşezate în incubator nu modificaţi temperatura timp de 4 ore, doar dacă aceasta creşte peste valoarea de 39°C. După 4 ore efectuaţi ajustările necesare pentru a avea o temperatură de 37.5°C şi umiditatea de 52%. Trebuie avut în vedere că dacă temperatura creşte peste 39°C, incubaţia poate fi compromisă.

În incubator polul bont al oului trebuie să fie tot timpul mai sus de cât cel opus. Embrionul se orientează în ou în aşa fel încât capul se va dezvolta în proximitatea polului opus unde este localizată şi camera de aer. Dacă polul acut e mai înalt decât cel bont, embrionul orientat în mod greşit nu se va naşte.

Articol publicat în 2012 și actualizat constant.