1 mai 2023

Cum amenajezi o grădină în balcon? 

Ți-ai dorit întotdeauna grădina ta personală, dar nu stai la casă și nici nu ai un teren la dispoziție pe care să-l transformi în grădină? Atunci folosește-te de ce ai. Transformă-ți balconul în grădină. Indiferent de mărimea balconului, poate deveni un loc de tihnă pentru tine, un loc în care să-ți dezvolți pasiunea pentru grădinărit. Indiferent că îți dorești o grădină de flori, de legume, plante aromatice sau de plante exotice noi te ajutăm să o construiești. 

🌺Flori pe balcon🌶️Legume pe balcon🪴Plantele în funcție de poziția balconului🍋 Pomi fructiferi pe balcon

Nu știi cum să începi acest proiect care pare anevoios? Te ajutăm pas cu pas să ajungi să te bucuri de mirosul și aroma plantelor proaspete chiar la tine acasă. Investiția este modestă, atât când vine vorba de materia primă, cât și când vine vorba de timpul investit. Și producția este pe măsură. Nu vei avea niciodată bogăția legumelor sau diversitatea florilor dintr-o grădină. Acest proiect hrănește cu siguranță mai mult sufletul decât corpul. 

Cum și cu ce începi să amenajezi grădina din balcon?

Amenajarea grădinii în balcon trebuie să înceapă cu eliberarea spațiului. Balconul nu va mai fi un loc de depozitare al lucrurilor vechi, ci va fi un loc de liniște, cu culoare și arome. E ca și cum ai amenaja o nouă cameră de locuit. Trebuie să evaluezi bine spațiile din balcon și să pui în valoare fiecare colțișor. Nu lăsa oportunitățile să se irosească. Iată câteva sugestii:

  1. Un perete exterior din zidărie poate deveni locul perfect pentru un trandafir urcător, o iederă sau chiar un leandru. Aici poți fixa un spalier. Acesta poate fi de lemn, dacă și restul amenajării din balcon va fi cu lemn. Dacă nu, alege un spalier mai suplu și mai puțin vizibil, din metal sau material plastic. Acesta va fi îmbrăcat cu flori, ca și cum plantele se cațără singure pe perete. Avem AICI o soluție simplă și practică. 
  1. Pune în valoare toate marginile balconului. Le poți mobila cu jardiniere simple, dacă plasezi plante ce cresc înalte. Poți, de asemenea, să instalezi rafturi pentru ghivece de sine stătătoare, rafturi tip soldat, înalte. Alege ce se potrivește spațiului tău. Încearcă mereu să amenajezi spațiul pe înălțime
  1. Ține cont, dacă transformi balconul într-o oază verde, trebuie să și un loc al tău, unde să stai și să admiri ce ai creat. Poți instala un scaun suspendabil sau un hamac. Va fi locul perfect în care poți să-ți bei cafeaua. 
  2. Florile vor arăta fantastic și în ghivecele suspendate pe care le poți prinde de peretele exterior al apartamentului. Marginile balconului pot fi folosite pentru a instala pe ele suporți pentru jardiniere. 
  1. Ai nevoie de pământ de flori de calitate superioară. Nu uita, floarea va rămâne în același ghiveci, cu același pământ, până la doi ani. De aceea, alege un pământ de calitate. Dacă vrei o grădină cu flori, alege pământul pentru flori, dar dacă vrei să încerci cu legume, vei avea nevoie de alt tip de pâmânt. Orhideele, de exemplu, au nevoie de pământ special.
  1. Indiferent că plantezi flori, legume, plante medicinale sau exotice pe balcon, ai nevoie de unelte. Uneltele pentru grădina din balcon trebuie să fi mici, ușor de depozitat și de folosit. Îți recomandăm și o pereche de mănuși. E păcat să-ți strici manichiura!

Investițiile în amenajarea spațiului din balcon nu trebuie să fie costisitoare, dar trebuie să fie inteligente. Alege întotdeauna ghivecele cu rezervor pentru surplusul apei, astfel încât plantele să nu trebuiască udate zilnic. Un alt lucru important este tematica. Alege o tematică pentru amenajarea balconului pe care să o păstrezi mereu, fie că te raportezi la o culoare sau la un material primar, cum ar fi lemnul sau fierul forjat. 

Flori pe balcon

Pentru persoanele care preferă un balcon plin de flori, de culoare și de mireasmă, opțiunile sunt foarte multe. Găsești în magazinele de profil tot felul de ghivece cu flori extraordinare. Inclusiv în magazinele Agroland ai opțiuni felurite. Fiecare ghiveci cu flori este însoțit de o etichetă sumară, care are mențiuni despre cum se îngrijește floarea, dar, ca orice plantă, florile de balcon au nevoie de mult mai multe lucruri decât apă și lumină. Citește sfaturile noastre despre îngrijirea florilor din ghiveci în Ghidurile Agroland

🌹Trandafirii

Trandafirii sunt o variantă bună pentru balcon. Alegerea soiurilor este foarte importantă. Dacă se aleg soiuri diferite, care înfloresc în perioade diferite, atunci vei avea balconul plin de flori din prima lună a verii până toamna târziu. Trandafirii arată foarte bine alături de begonii și mușcate. 

  • Trrandafirii pitici sunt crescuți cu ușurință în ghivece mici.
  • Trandafirii pomișor arată foarte bine, mai ales pe o terasă mai mare. 
  • Trandafirii urcători pot decora un perete, susținuți de un spalier.

🏵️Mușcatele

Acestea sunt flori care se potrivesc bine pentru balcoanele orientate spre soare. Combinațiile de culori roșu, alb și verde din coloritul mușcatelor este ușor de remarcat de la distanță. Mușcatele violet și roz se pot combina cu cele albe și galbene. Aceste flori sunt ușor de întreținut, nu sunt pretențioase, de aceea sunt folosite adesea de administrațiile locale pentru a înfrumuseța stâlpii și podurile cu ghivece pline cu mușcate. 

Alte flori perfecte pentru balcon

Plantele curgătoare sunt o altă modalitate prin care poți să personalizezi balconul. Sunt acele plante cu flori mici și frunze asemenea, care au creștere voluminoasă și stau înflorite pe toată perioada verii. Dacă ai un ghiveci mare, cu o singură plantă, care are nevoie de mult spațiu, baza o poți acoperi cu semințe de Zorele sau Sporul Casei, pentru a da culoare ghiveciului. Plantele tropicale preferă să aibă alte plante mici sădite la bază, pentru a menține umezeala și răcoarea necesare rădăcinii. Daliile, Cârciumăresele și Lupin peren sunt flori colorate, destul de înalte, care pot fi, de asemenea, plantate în ghivecele voluminoase. 

Cum pregătești ghivecele pentru balcon

Alegerea ghivecelor pentru balcon începe cu raportarea la dimensiunea balconului și spațiul util. Dacă balconul este destul de mare în lungime, ai spațiul necesar și pentru o măsuță sau un șezlong, poți să alegi ghivece voluminoase sau jardiniere. Acestea pot să fie inclusiv etajate sau cu spalier. Dacă spațiul este mic, axează-te pe ghivecele de dimensiuni mici, pentru diversitate. Mai multe ghivece mici permit așezarea florilor în toate colțurile balconului. 

Culorile ghivecelor sunt la fel de importante. Alege o tematică sau o nuanță care-ți place. Poți miza pe o paletă de culori complementare. Ghivecele pot fi în contrast sau în aceeași nuanță cu mobilierul din balcon. Alege ghivecele care au sisteme de preluare a surplusului de apă pentru plantele care au nevoie de apă în permanență. Dacă proiectul grădinii din balcon a început fără un plan, s-a dezvoltat în timp, de la sine, iar ghivecele sunt felurite și nu arată estetic, poți folosi măștile pentru ghiveci în vederea uniformizării aspectului.

🪴Substraturile din ghiveci

Vrei plante cu viață lungă, sănătoase, fără a exista pericolului umezelii excesive care, la rândul ei, poate genera boli asociate? Atunci, înainte de a umple un ghiveci cu pământ de flori și semințe ori bulbi, trebuie să pregătești substraturile de drenaj. 

  • acoperă cu pietre plate sau bucăți de ceramică orificiile de scurgere a apei din ghiveci, acest lucru va preveni înfundarea orificiilor cu pământ în timp
  • un strat de pietricele, de aproximativ un centimetru, este sistemul eficient de filtrare al apei
  • peste se așază substratul pentru flori care poate fi achiziționat din magazinele de specialitate
  • urmează îngrășământul, care este foarte important pentru plantele de balcon, mai ales cel cu eliberare lentă

Plantele potrivite în funcție de poziția balconului

Unele balcoane sau terase sunt amplasate la soare, altele la umbră, și unele au norocul de a fii în bătaia soarelui, doar câteva ore, exact cât le este suficient plantelor. Este foarte important să alegi plantele pentru balcon în funcție de poziționarea la soare pentru ca acestea să se dezvolte cum trebuie. Astfel, ai următoarele opțiuni:

🌞 Plante iubitoare de soare și de uscat: plantele suculente, florile mici de vară, plante aromatice. Se recomandă plantarea lor în substrat nisipos, pentru un drenaj bun al apei. Cele mai bune ghivece sunt cele de ceramică. Pot fi decorate cu pietre, pentru că acestea atrag căldura. 

⛅ Plante care preferă umbra pentru balcoanele întunecoase. Sunt acele plante decorative lipsite de culoare, cu flori în culori reci, dar pline de frunze. Plantele verzi sunt cele mai potrivite pentru balcoanele de la umbră cum ar fi Iedera, Crinul de toamnă, Mantaua doamnei, Hortensiile și Begoniile se dezvoltă bine la umbră. Aceste plante au nevoie de ghivece mai mari, cu rezervor sau substrat care reține apa. 

Plantează legumele preferate pe balcon

Nu este deloc ușor să cultivi legume pe balcon. Dacă vrei să mănânci roșii cherry sau ardei din balcon trebuie să știi că ai nevoie de multă răbdare, iar rezultatele nu vor fi asemănătoare cu cele pe care le obții în grădină. Ghivecele au nevoie de pământ special pentru legume și de multe îngrășăminte, care să substituie lipsa diversității substratului de grădină. 

Legumele pe balcon se plantează de dragul de a vedea balconul rodind la propriu, dar nu cu pretenția de a obține o recoltă pe măsura investiției în semințe, răsaduri, îngrășăminte sau tratamente. Pentru a cultiva legume pe balcon este mai bine să alegi jardiniere, ghivece sau lădițe mai ample. Legumele se pot obține direct din semințe sau pot fi cumpărate răsaduri. Recomandăm folosirea răsadului pentru că sunt mai multe șanse de reușită decât folosind semințe. 

Nu toate legumele pot fi plantate pe balcon, dar sunt câteva care vor crește fără probleme. Fructificarea nu va fi cu același potențial ca și cel din grădină, dar rezultatele se vor vedea. Înainte de a începe să cumperi semințe de tot felul pentru balconul tău, este bine să-ți faci o listă cu legumele pe care ți le dorești și spațiul destinat fiecărui soi. Achiziționează recipientele pentru răsad și cele pentru plantare. Vasele pentru plantare trebuie să fie mai ample, pentru a permite rădăcinilor plantelor să se dezvolte. 

Legume care se pretează pentru a fi plantate pe balcon:

🥬🧅 Salata, ridichile și ceapa verde. Primele pe listă ar trebui să fie legumele de primăvară, foarte bune pentru începători, cu rată mare de succes. Sunt și cele care se consumă cel mai repede. 

Ridichile se seamănă câte două semințe în cuib, la distanță de 5 cm. Substratul trebuie să conțină nisip și humus. Rezumă-te la soiuri mici, cu perioadă de vegetație scurtă, care vor putea fi recoltate după doar 4 săptămâni, și nu au nevoie de mult substrat. Ridichile au nevoie de multă apă, nu uita să le păstrezi mereu solul umed. 

Salata care se pretează cel mai bine pentru recolta din balcon este cea din soiurile care se recoltează frunză cu frunză, pentru că poate fi semănată în aceeași jardinieră. Nu vei avea nevoie de mai mult de un plic de semințe. Îți recomandăm inclusiv mixul de semințe de salată, pe bandă. Salatele care formează căpățână au nevoie de ghivece cu diamentrul de cel puțin 15 cm, de aceea sunt mai puțin recomandate pentru balcon. 

Ceapa verde are, de asemenea, nevoie de mult pământ pentru a se dezvolta, pentru că va crește mult în lungime. Nu este cea mai recomandată legumă pentru a fi cultivată pe balcon, dar se poate încerca, pentru că arată foarte bine în ghivece. 

🍅🥒🌶️Roșiile, ardeii și castraveții sunt unele dintre legumele pe care le poți cultiva ușor pe balcon. Răsadurile sunt foarte ușor de obținut, dar aducerea plantelor la maturitate și fructificarea sunt mai anevoioase, mai ales în cazul castraveților. Vei avea nevoie de jardiniere adânci sau ghivece cu diametrul mare.

Roșiile sunt cele mai selectate legume pentru a fi crescute pe balcon. Bineînțeles, cel mai bun soi pentru a fi plantat pe balcon sunt roșiile cherry. Au nevoie de mult substrat pentru a se dezvolta bine și îngrășământ sau biostimulator. 

Pentru castraveți ai nevoie de un loc special, pentru că sunt plante care au nevoie de susținere, nu suportă soarele puternic, iar pentru a fructifica corect are nevoie de îngrijire specială, prin ciupirea lăstarilor

Ardeii vor răsări ușor, dar vor fructifica greu dacă nu au toate condițiile și nutrienții necesari. Cel mai ușor vei putea să crești ardeii iuți ornamentali, care arată extraordinar de bine în ghiveci și sunt ușor de îngrijit. 

Fructe proaspete chiar de la tine din balcon

Când vine vorba despre creșterea fructelor pe balcon opțiunile sunt foarte multe, iar șansele de reușită mult mai mari decât în cazul legumelor. De exemplu, portocalii, lămâii, smochinii, au fost din cele mai vechi timpuri plantați în ghivece mari sau butoaie și crescuți pe terase. Cele mai bune soiuri de citrice pentru balcon sunt Kumquatul sau Calamondinul. Sunt arbuști pitici, care fac fructe multe. 

🍊🍋Lămâii, smochinii și portocalii mici pot fi achiziționați din magazinele de specialitate. Rezistă foarte bine la frig și este indicat să fie păstrați peste iarnă în spații reci pentru a fructifica mai bine. Substratul se achiziționează tot din magazinele de specialitate și este bine să fie amestecat cu mraniță, pietriș sau nisip, pentru a drena bine apa și a evita distrugerea rădăcinilor. Fertilizarea este obligatorie pentru a obține fructe. 

🍒🍐Dar acum nu doar acești arbori pot fi crescuți pe balcon. Există varianta pomilor fructiferi columnari, care cresc cel mai bine în ghivece. Coroana lor nu este deloc amplă, iar fructele se formează de ramurile care cresc de-a lungul tulpinii. Un ghiveci mare le este de ajuns pentru a se dezvolta, dar au nevoie de biostimulatori pentru a produce flori multe, iar îngrijirea și tratamentele sunt similare pomilor fructiferi din livadă. 

Plante medicinale și aromatice care să împrospătează balconul

Aproape toate plantele aromatice pot fi crescute în ghiveci, pe balcon. Este chiar recomandată creșterea plantelor aromatice în ghiveci, pentru că ai mereu frunze proaspete de adăugat în mâncăruri. Plantele se obțin ușor din semințe și se întrețin foarte ușor. Același lucru este valabil și pentru plantele medicinale. Menta este foarte ușor de cultivat în ghiveci și foarte utilă pe perioada de vară, pentru că prospețime băuturilor. În plus, dacă toamna se usucă și intră în stare vegetativă, primăvara menta va răsări din nou.

Concluzie

Dacă iubești plantele nu ezita să-ți transformi balconul într-o oază verde. Alege plantele care-ti aduc bucurie, dar mai întâi analizează ce poți crește în balcon. Numărul și dimensiunea plantelor se alege raportat la dimensiunea balconului, iar soiul plantelor crescute se alege în funcție de poziția balconului față de soare. Nu uita să alegi jardiniere pentru plantele voluminoase, ghivece mari pentru cele care cresc înalte și se ramifică mult, și spalieri pentru plantele cățărătoare. Trebuie să te pregătești cu ghivece cu rezervor pentru plantele care au nevoie de mai multă apă, fertilizatori și recipiente de irigare. 

buton Adrese magazine agroland

Cum amenajezi o grădină în balcon? 

Ți-ai dorit întotdeauna grădina ta personală, dar nu stai la casă și nici nu ai un teren la dispoziție pe care să-l transformi în grădină? Atunci folosește-te de ce ai. Transformă-ți balconul în grădină. Indiferent de mărimea balconului, poate deveni un loc de tihnă pentru tine, un loc în care să-ți dezvolți pasiunea pentru grădinărit. Indiferent că îți dorești o grădină de flori, de legume, plante aromatice sau de plante exotice noi te ajutăm să o construiești. 

🌺Flori pe balcon🌶️Legume pe balcon🪴Plantele în funcție de poziția balconului🍋 Pomi fructiferi pe balcon

Nu știi cum să începi acest proiect care pare anevoios? Te ajutăm pas cu pas să ajungi să te bucuri de mirosul și aroma plantelor proaspete chiar la tine acasă. Investiția este modestă, atât când vine vorba de materia primă, cât și când vine vorba de timpul investit. Și producția este pe măsură. Nu vei avea niciodată bogăția legumelor sau diversitatea florilor dintr-o grădină. Acest proiect hrănește cu siguranță mai mult sufletul decât corpul. 

Cum și cu ce începi să amenajezi grădina din balcon?

Amenajarea grădinii în balcon trebuie să înceapă cu eliberarea spațiului. Balconul nu va mai fi un loc de depozitare al lucrurilor vechi, ci va fi un loc de liniște, cu culoare și arome. E ca și cum ai amenaja o nouă cameră de locuit. Trebuie să evaluezi bine spațiile din balcon și să pui în valoare fiecare colțișor. Nu lăsa oportunitățile să se irosească. Iată câteva sugestii:

  1. Un perete exterior din zidărie poate deveni locul perfect pentru un trandafir urcător, o iederă sau chiar un leandru. Aici poți fixa un spalier. Acesta poate fi de lemn, dacă și restul amenajării din balcon va fi cu lemn. Dacă nu, alege un spalier mai suplu și mai puțin vizibil, din metal sau material plastic. Acesta va fi îmbrăcat cu flori, ca și cum plantele se cațără singure pe perete. Avem AICI o soluție simplă și practică. 
  1. Pune în valoare toate marginile balconului. Le poți mobila cu jardiniere simple, dacă plasezi plante ce cresc înalte. Poți, de asemenea, să instalezi rafturi pentru ghivece de sine stătătoare, rafturi tip soldat, înalte. Alege ce se potrivește spațiului tău. Încearcă mereu să amenajezi spațiul pe înălțime
  1. Ține cont, dacă transformi balconul într-o oază verde, trebuie să și un loc al tău, unde să stai și să admiri ce ai creat. Poți instala un scaun suspendabil sau un hamac. Va fi locul perfect în care poți să-ți bei cafeaua. 
  2. Florile vor arăta fantastic și în ghivecele suspendate pe care le poți prinde de peretele exterior al apartamentului. Marginile balconului pot fi folosite pentru a instala pe ele suporți pentru jardiniere. 
  1. Ai nevoie de pământ de flori de calitate superioară. Nu uita, floarea va rămâne în același ghiveci, cu același pământ, până la doi ani. De aceea, alege un pământ de calitate. Dacă vrei o grădină cu flori, alege pământul pentru flori, dar dacă vrei să încerci cu legume, vei avea nevoie de alt tip de pâmânt. Orhideele, de exemplu, au nevoie de pământ special.
  1. Indiferent că plantezi flori, legume, plante medicinale sau exotice pe balcon, ai nevoie de unelte. Uneltele pentru grădina din balcon trebuie să fi mici, ușor de depozitat și de folosit. Îți recomandăm și o pereche de mănuși. E păcat să-ți strici manichiura!

Investițiile în amenajarea spațiului din balcon nu trebuie să fie costisitoare, dar trebuie să fie inteligente. Alege întotdeauna ghivecele cu rezervor pentru surplusul apei, astfel încât plantele să nu trebuiască udate zilnic. Un alt lucru important este tematica. Alege o tematică pentru amenajarea balconului pe care să o păstrezi mereu, fie că te raportezi la o culoare sau la un material primar, cum ar fi lemnul sau fierul forjat. 

Flori pe balcon

Pentru persoanele care preferă un balcon plin de flori, de culoare și de mireasmă, opțiunile sunt foarte multe. Găsești în magazinele de profil tot felul de ghivece cu flori extraordinare. Inclusiv în magazinele Agroland ai opțiuni felurite. Fiecare ghiveci cu flori este însoțit de o etichetă sumară, care are mențiuni despre cum se îngrijește floarea, dar, ca orice plantă, florile de balcon au nevoie de mult mai multe lucruri decât apă și lumină. Citește sfaturile noastre despre îngrijirea florilor din ghiveci în Ghidurile Agroland

🌹Trandafirii

Trandafirii sunt o variantă bună pentru balcon. Alegerea soiurilor este foarte importantă. Dacă se aleg soiuri diferite, care înfloresc în perioade diferite, atunci vei avea balconul plin de flori din prima lună a verii până toamna târziu. Trandafirii arată foarte bine alături de begonii și mușcate. 

  • Trrandafirii pitici sunt crescuți cu ușurință în ghivece mici.
  • Trandafirii pomișor arată foarte bine, mai ales pe o terasă mai mare. 
  • Trandafirii urcători pot decora un perete, susținuți de un spalier.

🏵️Mușcatele

Acestea sunt flori care se potrivesc bine pentru balcoanele orientate spre soare. Combinațiile de culori roșu, alb și verde din coloritul mușcatelor este ușor de remarcat de la distanță. Mușcatele violet și roz se pot combina cu cele albe și galbene. Aceste flori sunt ușor de întreținut, nu sunt pretențioase, de aceea sunt folosite adesea de administrațiile locale pentru a înfrumuseța stâlpii și podurile cu ghivece pline cu mușcate. 

Alte flori perfecte pentru balcon

Plantele curgătoare sunt o altă modalitate prin care poți să personalizezi balconul. Sunt acele plante cu flori mici și frunze asemenea, care au creștere voluminoasă și stau înflorite pe toată perioada verii. Dacă ai un ghiveci mare, cu o singură plantă, care are nevoie de mult spațiu, baza o poți acoperi cu semințe de Zorele sau Sporul Casei, pentru a da culoare ghiveciului. Plantele tropicale preferă să aibă alte plante mici sădite la bază, pentru a menține umezeala și răcoarea necesare rădăcinii. Daliile, Cârciumăresele și Lupin peren sunt flori colorate, destul de înalte, care pot fi, de asemenea, plantate în ghivecele voluminoase. 

Cum pregătești ghivecele pentru balcon

Alegerea ghivecelor pentru balcon începe cu raportarea la dimensiunea balconului și spațiul util. Dacă balconul este destul de mare în lungime, ai spațiul necesar și pentru o măsuță sau un șezlong, poți să alegi ghivece voluminoase sau jardiniere. Acestea pot să fie inclusiv etajate sau cu spalier. Dacă spațiul este mic, axează-te pe ghivecele de dimensiuni mici, pentru diversitate. Mai multe ghivece mici permit așezarea florilor în toate colțurile balconului. 

Culorile ghivecelor sunt la fel de importante. Alege o tematică sau o nuanță care-ți place. Poți miza pe o paletă de culori complementare. Ghivecele pot fi în contrast sau în aceeași nuanță cu mobilierul din balcon. Alege ghivecele care au sisteme de preluare a surplusului de apă pentru plantele care au nevoie de apă în permanență. Dacă proiectul grădinii din balcon a început fără un plan, s-a dezvoltat în timp, de la sine, iar ghivecele sunt felurite și nu arată estetic, poți folosi măștile pentru ghiveci în vederea uniformizării aspectului.

🪴Substraturile din ghiveci

Vrei plante cu viață lungă, sănătoase, fără a exista pericolului umezelii excesive care, la rândul ei, poate genera boli asociate? Atunci, înainte de a umple un ghiveci cu pământ de flori și semințe ori bulbi, trebuie să pregătești substraturile de drenaj. 

  • acoperă cu pietre plate sau bucăți de ceramică orificiile de scurgere a apei din ghiveci, acest lucru va preveni înfundarea orificiilor cu pământ în timp
  • un strat de pietricele, de aproximativ un centimetru, este sistemul eficient de filtrare al apei
  • peste se așază substratul pentru flori care poate fi achiziționat din magazinele de specialitate
  • urmează îngrășământul, care este foarte important pentru plantele de balcon, mai ales cel cu eliberare lentă

Plantele potrivite în funcție de poziția balconului

Unele balcoane sau terase sunt amplasate la soare, altele la umbră, și unele au norocul de a fii în bătaia soarelui, doar câteva ore, exact cât le este suficient plantelor. Este foarte important să alegi plantele pentru balcon în funcție de poziționarea la soare pentru ca acestea să se dezvolte cum trebuie. Astfel, ai următoarele opțiuni:

🌞 Plante iubitoare de soare și de uscat: plantele suculente, florile mici de vară, plante aromatice. Se recomandă plantarea lor în substrat nisipos, pentru un drenaj bun al apei. Cele mai bune ghivece sunt cele de ceramică. Pot fi decorate cu pietre, pentru că acestea atrag căldura. 

⛅ Plante care preferă umbra pentru balcoanele întunecoase. Sunt acele plante decorative lipsite de culoare, cu flori în culori reci, dar pline de frunze. Plantele verzi sunt cele mai potrivite pentru balcoanele de la umbră cum ar fi Iedera, Crinul de toamnă, Mantaua doamnei, Hortensiile și Begoniile se dezvoltă bine la umbră. Aceste plante au nevoie de ghivece mai mari, cu rezervor sau substrat care reține apa. 

Plantează legumele preferate pe balcon

Nu este deloc ușor să cultivi legume pe balcon. Dacă vrei să mănânci roșii cherry sau ardei din balcon trebuie să știi că ai nevoie de multă răbdare, iar rezultatele nu vor fi asemănătoare cu cele pe care le obții în grădină. Ghivecele au nevoie de pământ special pentru legume și de multe îngrășăminte, care să substituie lipsa diversității substratului de grădină. 

Legumele pe balcon se plantează de dragul de a vedea balconul rodind la propriu, dar nu cu pretenția de a obține o recoltă pe măsura investiției în semințe, răsaduri, îngrășăminte sau tratamente. Pentru a cultiva legume pe balcon este mai bine să alegi jardiniere, ghivece sau lădițe mai ample. Legumele se pot obține direct din semințe sau pot fi cumpărate răsaduri. Recomandăm folosirea răsadului pentru că sunt mai multe șanse de reușită decât folosind semințe. 

Nu toate legumele pot fi plantate pe balcon, dar sunt câteva care vor crește fără probleme. Fructificarea nu va fi cu același potențial ca și cel din grădină, dar rezultatele se vor vedea. Înainte de a începe să cumperi semințe de tot felul pentru balconul tău, este bine să-ți faci o listă cu legumele pe care ți le dorești și spațiul destinat fiecărui soi. Achiziționează recipientele pentru răsad și cele pentru plantare. Vasele pentru plantare trebuie să fie mai ample, pentru a permite rădăcinilor plantelor să se dezvolte. 

Legume care se pretează pentru a fi plantate pe balcon:

🥬🧅 Salata, ridichile și ceapa verde. Primele pe listă ar trebui să fie legumele de primăvară, foarte bune pentru începători, cu rată mare de succes. Sunt și cele care se consumă cel mai repede. 

Ridichile se seamănă câte două semințe în cuib, la distanță de 5 cm. Substratul trebuie să conțină nisip și humus. Rezumă-te la soiuri mici, cu perioadă de vegetație scurtă, care vor putea fi recoltate după doar 4 săptămâni, și nu au nevoie de mult substrat. Ridichile au nevoie de multă apă, nu uita să le păstrezi mereu solul umed. 

Salata care se pretează cel mai bine pentru recolta din balcon este cea din soiurile care se recoltează frunză cu frunză, pentru că poate fi semănată în aceeași jardinieră. Nu vei avea nevoie de mai mult de un plic de semințe. Îți recomandăm inclusiv mixul de semințe de salată, pe bandă. Salatele care formează căpățână au nevoie de ghivece cu diamentrul de cel puțin 15 cm, de aceea sunt mai puțin recomandate pentru balcon. 

Ceapa verde are, de asemenea, nevoie de mult pământ pentru a se dezvolta, pentru că va crește mult în lungime. Nu este cea mai recomandată legumă pentru a fi cultivată pe balcon, dar se poate încerca, pentru că arată foarte bine în ghivece. 

🍅🥒🌶️Roșiile, ardeii și castraveții sunt unele dintre legumele pe care le poți cultiva ușor pe balcon. Răsadurile sunt foarte ușor de obținut, dar aducerea plantelor la maturitate și fructificarea sunt mai anevoioase, mai ales în cazul castraveților. Vei avea nevoie de jardiniere adânci sau ghivece cu diametrul mare.

Roșiile sunt cele mai selectate legume pentru a fi crescute pe balcon. Bineînțeles, cel mai bun soi pentru a fi plantat pe balcon sunt roșiile cherry. Au nevoie de mult substrat pentru a se dezvolta bine și îngrășământ sau biostimulator. 

Pentru castraveți ai nevoie de un loc special, pentru că sunt plante care au nevoie de susținere, nu suportă soarele puternic, iar pentru a fructifica corect are nevoie de îngrijire specială, prin ciupirea lăstarilor

Ardeii vor răsări ușor, dar vor fructifica greu dacă nu au toate condițiile și nutrienții necesari. Cel mai ușor vei putea să crești ardeii iuți ornamentali, care arată extraordinar de bine în ghiveci și sunt ușor de îngrijit. 

Fructe proaspete chiar de la tine din balcon

Când vine vorba despre creșterea fructelor pe balcon opțiunile sunt foarte multe, iar șansele de reușită mult mai mari decât în cazul legumelor. De exemplu, portocalii, lămâii, smochinii, au fost din cele mai vechi timpuri plantați în ghivece mari sau butoaie și crescuți pe terase. Cele mai bune soiuri de citrice pentru balcon sunt Kumquatul sau Calamondinul. Sunt arbuști pitici, care fac fructe multe. 

🍊🍋Lămâii, smochinii și portocalii mici pot fi achiziționați din magazinele de specialitate. Rezistă foarte bine la frig și este indicat să fie păstrați peste iarnă în spații reci pentru a fructifica mai bine. Substratul se achiziționează tot din magazinele de specialitate și este bine să fie amestecat cu mraniță, pietriș sau nisip, pentru a drena bine apa și a evita distrugerea rădăcinilor. Fertilizarea este obligatorie pentru a obține fructe. 

🍒🍐Dar acum nu doar acești arbori pot fi crescuți pe balcon. Există varianta pomilor fructiferi columnari, care cresc cel mai bine în ghivece. Coroana lor nu este deloc amplă, iar fructele se formează de ramurile care cresc de-a lungul tulpinii. Un ghiveci mare le este de ajuns pentru a se dezvolta, dar au nevoie de biostimulatori pentru a produce flori multe, iar îngrijirea și tratamentele sunt similare pomilor fructiferi din livadă. 

Plante medicinale și aromatice care să împrospătează balconul

Aproape toate plantele aromatice pot fi crescute în ghiveci, pe balcon. Este chiar recomandată creșterea plantelor aromatice în ghiveci, pentru că ai mereu frunze proaspete de adăugat în mâncăruri. Plantele se obțin ușor din semințe și se întrețin foarte ușor. Același lucru este valabil și pentru plantele medicinale. Menta este foarte ușor de cultivat în ghiveci și foarte utilă pe perioada de vară, pentru că prospețime băuturilor. În plus, dacă toamna se usucă și intră în stare vegetativă, primăvara menta va răsări din nou.

Concluzie

Dacă iubești plantele nu ezita să-ți transformi balconul într-o oază verde. Alege plantele care-ti aduc bucurie, dar mai întâi analizează ce poți crește în balcon. Numărul și dimensiunea plantelor se alege raportat la dimensiunea balconului, iar soiul plantelor crescute se alege în funcție de poziția balconului față de soare. Nu uita să alegi jardiniere pentru plantele voluminoase, ghivece mari pentru cele care cresc înalte și se ramifică mult, și spalieri pentru plantele cățărătoare. Trebuie să te pregătești cu ghivece cu rezervor pentru plantele care au nevoie de mai multă apă, fertilizatori și recipiente de irigare. 

buton Adrese magazine agroland