• Prima pagină
  • /
  • Pui de carne Agroland. Tot ce trebuie să știi despre creșterea puilor de carne

Pui de carne Agroland. Tot ce trebuie să știi despre creșterea puilor de carne

Creșterea păsărilor la curte este îndeletnicirea multor gospodari din mediul rural, care-și doresc păsări de carne crescute la sol, în aer liber. Gospodarii doresc să controleze personal calitatea produselor din carne pe care le vor obține, așadar achiziționează pui de carne de o zi și îi cresc la curte. Achiziția se face doar pe bază de comandă telefonică sau în magazine. Vezi care sunt regulile de bază pentru creșterea puilor de carne Agroland.

pui de o zi
Hrană și îngrijire pui de o zi

Pui de carne de o zi

Agroland are periodic la vânzare pui de carne de o zi Broiler, pui Ranger și bibilici. Puii de carne Agroland sunt la vânzare periodic în  Magazinele Agroland din țară. Prezentăm caracteristicile fiecărui soi în parte în cele ce urmează, dar mai întâi vă oferim informații punctuale despre calitatea puilor de o zi achiziționați în magazinele noastre. Este esențial să plecați acasă cu pui sănătoși. De aceea, vă prezentăm toate caracteristicile unui pui de o zi sănătos.

  • Își menține echilibrul, are picioarele drepte
  • Abdomenul este normal, ombilicul uscat
  • Puful puilor de o zi trebuie să fie uscat, pufos la atingere
  • Puii trebuie să fie activi, nu letargici
  • Un pui ar trebui să aibă greutatea aproximativă de 40 g +/-
  • Puii se achiziționează doar în lădițe de plastic sau cutii de carton, ventilate, decontaminate

Sursa de achiziție trebuie să fie mereu sigură. Puii de carne Agroland provin din stații de incubație autohtone, nu din străinătate. Ajung în magazine în cel mai scurt timp, în condiții de transport conforme. 

Pui de carne Broiler

Sunt crescuți pentru producția de carne, în special pentru pulpe și piept. Se remarcă prin creșterea rapidă și remarcabilă, cu carcase deosebite. Crescuți corespunzător, cu furajul recomandat, ating greutatea de 2,5 kg la vârsta de 8 săptămâni. Hibrizii sunt de calitate superioară, crescuți corespunzător se obțin pui de carne în timp optim, fără a forța creșterea. 

Pui Ranger

Ranger este un hibrid specializat pentru producția de carne. La maturitatea puii au un penaj colorat, roșiatic. Păsările mature ajung la o greutate de 2.5 kg. Au un ritm de creștere moderat, greutatea optimă se atinge în aproximativ 10-12 săptămâni. Carnea puilor este foarte gustoasă. Este hibridul care se pretează pentru creșterea în aer liber, puii fiind foarte rezistenți. Condiția obținerii unor păsări adulte sănătoase este furajarea adecvată și creșterea în condiții optime.

Bibilici

Bibilicile se  cresc cu ușurință în orice gospodărie. Carnea este fragedă, ușor de preparat, considerată o delicatesă în orice bucătărie. Bibilicile sunt profitabile și pentru că produc anual aproximativ 60 - 90 ouă, cu o greutate de 45 gr. La maturitate ajung la vârsta de 3 luni. O bibilică de carne ajunge la greutatea de 2 - 2.5 kg.

Recomandări furajare pentru puii de carne Broiler, Ranger și bibilici 

 Hrana puilor de carne de o zi și a puilor Ranger trebuie să fie formată în proporție de peste 90 la sută din ingrediente naturale. Gospodarul român are tendința de a se axa pentru hrana puilor pe porumb și derivate din porumb. Însă, se utilizează și grâul, orzul, ovăzul, sorgul și chiar orezul. Nutrețurile combinate corect sunt esențiale pentru sănătatea și dezvoltarea corectă. Puii ar trebui să ajungă la o greutate medie de 2,4-2,8 kg până la vârsta de 7 săptămâni. 

Administrarea furajelor în primele 3 săptămâni - starter

În faza de drenaj, de la 0-21 zile, se folosește nutreț combinat sau furaj complet. Acesta trebuie să asigure toate substanțele nutritive de care puiul are nevoie. Hrana trebuie să fie bogată în minerale și vitamine.

Agroland recomandă nutrețul combinat sau concentratul de la Viva pentru că produsele sunt fabricate din ingrediente naturale, de foarte bună calitate, adecvat cerinţelor nutriţionale, certificate în sistemul de calitate ISO 22000, care atestă atât managementul calităţii, cât şi siguranţa alimentară. 

În primele 3 săptămâni se recomandă Nutreț combinat starter pui natural. La 7 zile de viaţă puii de carne au greutatea de 4 ori mai mare decât la o zi. Furajarea trebuie să susțină acest acest ritm alert de creştere. Cerealele simple nu asigură necesarul nutritiv al puilor de carne. Furajul starter pui natural asigură puilor de carne toate elementele nutritive necesare atingerii acestor performanţe. 

Se administrează la:pui de găină (de carne şi rasă mixtă) de la 1 zi la 21 de zile
Tip de produs:furaj complet, nu trebuie combinat cu alte cereale
Utilizare:se administrează ca atare, la discreţie
Consum estimat/pui:1 kg
Compoziţie:Proteină brută 20,45 %, Calciu 1,00 %, E.M. păsăr 11,72 Mj, Fosfor 0,60 %, Grăsime 2,57 %, Sodiu 0,14 %, Celuloză 3,29 %, Vitamina A 10045 UI, Metionină 0,45 %, Vitamina D 5022 UI, Metionină+Cistină 0,80 %, Vitamina E 75 UI, Lizină 1,03 %, Coccidiostatic prezent

Furajul este fabricat din materii prime selecţionate destinate produselor starter. Furajul pentru puii de carne are conţinut nutritiv foarte bine echilibrat pentru a asigura o pornire excelentă a creşterii şi dezvoltării puilor.

O alternativă a nutrețului complet poate fi Concentratul starter pentru creșterea puilor. Concentratul se administrează în combinație cu furajele proprii. 

Administrarea furajelor în perioada de creștere a puilor de o zi

În perioada 3-5 săptămâni puii de carne cresc foarte mult, de fapt își dublează greutatea. Dacă la 3 săptămâni un pui cântăreşte 750-800 grame, la vârsta de 5 săptămâni greutatea lui va fi de 1500-1600 de grame. Pentru unii acest ritm alert de creștere pare îngrijorător și artificial. Dar este vorba mai degrabă de știință. Acești hibrizi au fost selectați din anumite rase de găini de carne la care s-a observat o capacitate de creştere mai rapidă.

În această a doua etapă de creștere cerințele de energie rămân aceleași, scade nevoia de proteine și foarte puțin cea de minerale. Însă, creșterea rapidă trebuie susținută cu hrană adecvată pentru dezvoltare și creșterea în greutate. Se recomandă Nutreț combinat creștere pui natural.

Furajul de la Viva este granulat, granulele fiind puţin mai mari decât cele de starter. Granularea furajelor nu face decât să furnizeze hrana în forma de boabă, agreată de păsări. În procesul de granulare furajele trec printr-o fază de sterilizare. 

Tip de produs:furaj complet/ nutreţ combinat
Utilizare:se administrează ca atare, la discreţie
Consum estimat/pui:2 kg. Se asigură 2 l apă/ kg furaj
Compoziţie:Proteină brută 18,00 %, Calciu 0,85 %,E.M. păsări 12,09Mj, Fosfor 0,57%, Grăsime 3,39 %, Sodiu 0,13 %, Celuloză3,36 %, Vitamina A 9045 UI, Metionină 0,33 %, Vitamina D 5025 UI, Metionină+Cistină0,65 %, Vitamina E 60 UI, Lizină 0,90 %, Coccidiostatic prezent


Trebuie acordată atenţie sporită modului de hrănire. Hrănitoarele pentru pui trebuie poziționate la înălțimea puilor pentru a se preveni risipa de furaj. Atât la hrănitor, cât şi la adăpător marginea jgheabului va fi la înălţimea spatelui puilor.

Alternativa  este Concentratul starter creștere pui în amestec cu cereale măcinate, astfel: Concentrat 25% + cereale măcinate 75% (porumb și grâu 2/1).

Furajarea în perioada de finisare a puilor de carne 

În perioada de finisare nevoile proteice din hrana puilor de carne scad din nou, la fel și nivelul energetic. Este perioada în care se investește în calitatea carcasei. Puii pot lua în greutate 100 g/zi. Furajul de finisare pentru puii de carne este conceput astfel încât să existe o corelaţie benefică între cantitatea consumată, menţinerea stării de sănătate, realizarea sporului în greutate.

 Furajul de finisare natural de la Viva ține cont și de costurile de furajare.

Permite reducerea costului / kg de furaj şi în final realizarea mai eficientă a greutăţii optime de sacrificare. Dacă puii de carne nu beneficiază de elementele nutritive corelate vârstei şi greutăţii pot regresa în greutate. 

Se administrează la:pui de găină (de carne şi rasă mixtă) de la 35 zile până la sacrificare
Tip de produs:furaj complet / nutreţ combinat
Utilizare:se administrează ca atare, la discreţie
Consum estimat/pui:minim 1 kg.  Se asigură 2 l apă/ kg furaj
Compoziţie:Proteină brută 15,48 %, Calciu 0,79 %, E.M. păsări 12,28 Mj, Fosfor 0,57 %, Grăsime 3,49%, Sodiu 0,18 %, Celuloză3,59%, Vitamina A 8040 UI, Metionină0,27 %, Vitamina D 4170 UI, Metionină+Cistină 0,57 %, Vitamina E 51 UI, Lizină 0,65 %, Coccidiostatic absent

Furajarea exclusivă cu cereale şi calciu nu este benefică în faza de finisare. Se trece la furajarea cu cereale în amestec cu furaj de finisare 1:1, dacă se dorește acumularea grăsimii, situaţie în care se recomandă  adăugarea de suplimente vitamino-minerale în apa de băut. Furajul finisare păsări nu conţine coccidiostatice.

Ca alternativă  se recomandă Concentratul de finisare păsări în amestec cu cereale măcinate, astfel: Concentrat 25% + cereale măcinate 75% (porumb și grâu 4/1).

Tratamente adjuvante pentru pui de carne de o zi 

Aditivii sunt suplimente cu rol de protecție pentru puii și păsările de curte. Nu tratează boli, doar ajută organismul să aibă o dezvoltare optimă. Se adaugă în apa de băut, con:

  • Novimin - supliment vitamino-mineral pentru un start optim, îmbunătățirea digestiei grăsimilor, prevenirea stresului de transport și vaccinare, precum și creșterea rezistenței organismului. Dozaj: 0,5-1 ml/L de apă, începând din prima zi, timp de 3 zile, cu repetare din 2 în 2 săptămâni pe toată perioada de creștere
  • Nutri Safe - are rol antibiotic și stimulator de creștere prin îmbunătățirea digestiei. Dozaj: 1 ml/L de apă, permanent.
  • Jolomix - îmbogățit cu microelemente, macroelemente și aminoacizi esențiali, componenți care în mod normal nu se sintetizează în organismul păsărilor. Dozaj: 2ml/L în apă, timp de 3- 5 zile.

Parametrii optimi de creștere a puilor de carne

Este absolut greșit ca puii să fie crescuți într-un mediu neadecvat, unde nu este suficientă căldură și lumină. Temperatura, umiditatea și lumina sunt cruciale pentru șansele puilor de supraviețuire. Păsările de curte nu au capacitatea de termoreglare a temperaturii corporale până la vârsta de 3 săptămâni. Iar primele 7 zile sunt extrem de dificile pentru creșterea puilor. După ce au fost achiziționați și transportați acasă, dacă nu li se asigură condițiile optime de creștere, șansele să moară sunt foarte mari. 

Lumina: minim 23 de ore/zi. lumina are impact direct asupra creșterii puilor. Dacă au lumină suficient timp, aceștia se hrănesc și se hidratează corespunzător. Intensitatea luminii va porni în perioada de start de la 20 lucși/mp. Se va scădea treptat până la 5 lucși/mp. 

Densitatea este importantă pentru a menține așternutul curat. Se stabilește în funcție de greutatea medie a hibridului. La puii de carne, după 3 săptămâni, se păstrează o densitate de 12-16 pui/mp. 

Umiditatea aerului: 60-70%. Dacă căldura din adăpost este prea uscată, apare fenomenul de deshidratare. Umiditatea prea mare în condițiile de căldură optimă duce la deteriorarea prematură a așternutului și apariția bolilor respiratorii. 

VârstaTemperaturaFuraj/puiGreutate pui
1- 7 zile30 - 32 grade Celsius0,150 kg115 gr
8 - 14 zile27 - 29 grade Celsius0,450 kg300 - 400 gr
15 - 21 zile25 - 27 grade Celsius0,950 kg600 - 700 gr
22 - 28 zile23 - 25 grade Celsius1,650 kg900 - 1.100 gr
29 - 35 zile21 - 23 grade Celsius2,500 kg1.300 - 1.600 gr

Așternutul se va așeza în adăpost în grosime de 10-20 cm. Se folosesc în general paie de grâu tocate sau rumeguș și uneori nisip. Sub așternut se recomandă păstrarea unui strat de var nestins pentru că absoarbe umiditatea din așternut și încălzește ușor așternutul. 

Bolile întâlnite la păsările de curte

Păsările de curte pot suferi de boli virale, bacteriene, fungice, parazitare sau de origine tehnologică. 

Boli Virale: pseudopesta aviară (afectează păsările de orice vârstă), gripa aviară, difterovariola aviară (febră, dificultăți de respirație, noduli), bursita infecțioasă (puii tineri peste 5 săptămâni - lipsa poftei de mâncare, tremurături), bronșita infecțioasă (tulburări respiratorii ușoare, scăderea sporului și a oatului), laringotraheita infecțioasă (manifestare respiratorie, căscătură asfixie, senzație de sufocare), boala lui Marek (boală canceroasă, puii se îmbolnăvesc în primele zile de viață, la 5 săptămâni apar tumori pe organe).

Boli bacteriene: holera aviară (păsările mor brusc, fără semne clinice evidente), tifoza aviară (somnolență, febră, pene zburlite), pulloroza (abatere, apatie, puii stau ghemuiți, beau multă apă).

Micoze: aspergiloza (tulburări respiratorii, hemoragii), candidoza (leziuni alb-verzui pe mucoasa bucală)

Parazitoze: afectează mai ales puii, care prezintă fecale moi cu striuri de sânge, apariția viermilor în fecale. 

Întrebări frecvente despre puii de carne Agroland

Cele mai frecvente informații despre puii de carne Agroland se referă la locul de achiziție al puilor, planul de furajare și parametrii de creștere. Avem răspunsurile acestor întrebări pregătite mai jos.

1️⃣ Unde poți să cumperi Pui de carne Agroland?

 Agroland are periodic la vânzare pui de carne de o zi Broiler, pui Ranger și bibilici. Puii de carne Agroland sunt la vânzare periodic în Magazinele Agroland din țară. La noi găsești pui de carne de o zi de calitate superioară.

2️⃣ Ce furaje sunt potrivite pentru puii de carne de o zi?

Hrana puilor de carne de o zi și a puilor Ranger trebuie să fie formată în proporție de peste 90 la sută din ingrediente naturale. Gospodarul român are tendința de a se axa pentru hrana puilor pe porumb și derivate din porumb. Agroland recomandă pentru puii de o zi formulele de furajare de la Viva.

3️⃣ Care sunt condițiile de creștere obligatorii pentru puii de o zi?

 Lumina, căldura, umiditatea, așternutul și furajarea sunt parametrii de creștere obligatoriu de urmat. Nu ignora condițiile obligatorii de creștere a puilor, mai ales în primele 7 zile de viață, dacă dorești să ai pui care se transformă în adulți sănătoși.