Îngrijirea păsărilor de curte vara – temperatura ridicată factor de stres
Temperatura ridicată este un factor de stres pentru păsările de curte. Este bine de știut faptul că stresul este inamicul principal în ceea ce privește dezvoltarea armonioasă a păsărilor. Avem câteva idei parctice pentru îngrijirea păsărilor de curte vara. Factorii de stres pot fi multipli, dar pentru că suntem în plină vară, vom vorbi despre unul dintre aceștia, și anume temperatura ridicată.
Temperaturile foarte ridicate sunt periculoase pentru găini, dar și pentru celelalte păsări de curte. Păsările nu pot transpira, astfel depun un efort considerabil pentru a-și menține temperatura corpului la un nivel optim când gradele Celsius încep să urce în termometre. Nu expune înaripatele la caldură foarte mare sau la fluctuații de temperatură, în caz contrar, păsările își vor schimba comportamentul, devenind foarte agresive.
Astfel, pot apărea canibalismul, scăderea imunității și a producției de ouă. În rândurile de mai jos prezentăm mai multe modalități simple prin care îți poți ajuta înaripatele să treacă cu bine peste zilele caniculare.
Asigură umbră pentru găini vara
Găinile, curcile, bibilicile au nevoie de spațiu la umbră pentru a se retrage în zilele toride. Păsărilor le place să petreacă timp sub copacii din gospodărie. Dacă curtea este în mare parte însorită, crează zone suplimentare de umbră. Îngrijirea păsărilor de curte vara începe cu alimentația corectă și continuă cu amenajările corecte din curte.
Optează pentru regula 90-10: 90% furaje și 10% gustări și alte mici delicii.
- Deschide geamurile din adăpost și gurile de aerisire ale acoperișului pentru a permite aerului cald și amoniacului să iasă.
- Reduce așternutul la 5 centimetri sau chiar mai puțin pentru a scăpa de căldură.
- Pereții termoizolați sunt de mare ajutor și vara, dar și pe timpul iernii.
- Evită supraaglomerarea în adăpost, la maturitate nu ar trebui să fie mai mult de 6-7 găini pe mp. în coteț.
- Dacă păsările sunt îngrădite într-un adăpost cu plasă, instalează deasupra o plasă de umbrire.
Apa este extrem de importantă pentru rațe vara
Apa ajută la scăderea temperaturii corpului. Pentru rațe este foarte important să aibă un loc în care se pot scălda vara, dar nu sunt singurele păsări care se pot răcori în apă. În zilele toride, găinile vor bea de două ori cantitatea de apă pe care o consumă în mod normal. Oferă-le apă proaspată și curată, altfel sunt șanse mari ca producția de ouă să scadă.
Sfaturi pentru hidratarea găinilor vara:
- Folosește mai multe adăpători, pentru ca fiecare pasăre să aibă acces constant la apă.
- Amplasează adăpătorile în zone cu umbră pentru a menține apa rece și adăpostul uscat.
- Umple adăpătorile zilnic cu apă rece și proaspătă pentru a acoperi nevoia de hidratatre la păsări vara.
- Pune cuburi de gheată în adăpători dimineața pentru a menține apa rece.
- Spală săptămânal adăpătorile, pentru că vara, din cauza temperaturilor mari, se vor forma depuneri pe adăpători.
Sfaturi pentru răcorirea rațelor vara:
- Amenajează o piscină în miniatură dacă rațele și gâștele nu au acces la un iaz. Află mai multe detalii despre protejarea rațelor de căldură.
- Inclusiv găinile pot să se bucure de apă, dacă este deja amenajat un loc de scăldat pentru rațe. Cu toate acestea, pentru găini, o grămadă de nisip amenajată la umbră va fi mult mai folositoare.
- Poți amenaja zone în care să poată intra cu picioarele în apă, astfel păsările își pot reduce temperatura corpului.
Gustări perfecte pentru păsări în zilele de vară
Hrana bogată în carbohidrați, precum boabele întregi de porumb, sau spărtura de scoici sau carbonat de calciu, măresc temperatura corpului păsărilor, deoarece corpul acestora va lucra mai mult timp pentru a digera hrana, menținând astfel căldura în organism.
De aceea, recomăndăm să le oferi și gustări reci, răcoritoare, cu umiditate ridicată precum:
- 🌽 Fructe, leguminoase precum mazărea, morcovi tocați, sau porumb și ierburi înghețate. Găinile vor fi extrem de încântate, ajutând totodată să scadă temperatura corpului.
- 🍉 Pepenele roșu, fructul sezonului, este gustarea preferată de înaripate în perioada caldă. Nu numai că este plin de apă și extrem de răcoritor pentru păsări, acesta conține de asemenea și o mulțime de vitamine și minerale esențiale.
- 🥒 Producția de ouă va avea tendința să scadă în anotimpul cald, întrucât ouăle sunt formate în mare parte din apă, de aceea castraveții sunt foarte benefici pentru păsări. Ajută găinile să-și conserve energia și să se hidrateze mai bine.
- 🍈 Dovlecelul poate și el fi o gustare excelentă în aceste zile. Are un conținut ridicat de apă și sunt bogați în fibre.
- 🥬 Nu uita de varză și salată proaspătă, preferate de găini, rațe și curci pentru că sunt gustări pline de fibre, foarte răcoroase.
Păsările de curte au fost prinse furtună. Ce facem?
În verile din ziua de astăzi nu doar zilele toride ne preocupă, ci și ploile torențiale, reci, de vară, însoțite uneori de piatră. Dacă păsările sunt îngrădite, foarte aproape de adăpost, soluția este simplă și la îndemână. Dar de cele mai multe ori păsările sunt libere prin curte, ciugulesc, iar ploaia le poate surprinde.
Dacă sănătatea păsărilor a fost afectată din cauza ploilor reci, păsările horcăie și strănută, folosește un tratament care conține substanțele active tilozină tartrat și antibioric. Recomandările le primești de la farmacia veterinară sau de la medicul veterinar. 👨⚕️ |
Se vor adăposti sub arbori sau arbuști, dar ploaia rece, după o zi toridă, nu este deloc benefică pentru păsările de curte. Rațele și gâștele sunt mai rezistente, dar găinile și curcile s-ar putea să aibă probleme, în limbaj simplu, să răcească.
Dacă a doua zi după ce au fost prinse de ploaie păsările horcăie și strănută, nu sta pe gânduri, trebuie să te adresezi medicului veterinar. De la farmacia veterinară se poate lua tratamentul specificat în caseta de mai sus. Recomandăm consultarea unui medic veterinar pentru orice problemă de sănătate depistată la păsările de curte, este cel mai în măsură să elibereze o rețetă de tratament.
Tocmai pentru că ploile pot deveni extrem de intense, vremea este imprevizibilă, se pot forma viituri, este foarte important ca adăpostul să fie ridicat la înălțime față de sol, pe piloni. Informează-te care sunt funcțiile unui adăpost bine gândit, care protejează păsările în orice situație.
Păstrează curățenia în adăpost
Acest aspect este foarte important. Dacă adăpostul nu este bine curățat pot apărea boli determinate de bacterii, pot apărea boli virale dar și boli intestinale cauzate de paraziți interni.
Una dintre bolile cauzate de un parazit, cu rată mare de mortalitate este histomonoza sau boala capului negru. Transmiterea bolii se face prin contact direct cu păsările infectate sau prin contactul cu excrementele proaspete. Nu este singura boală care poate apărea din cauza adăpostului care nu este bine igienizat.
Atenție la paraziți și prădători
Vara este anotimpul în care păsările se dezvoltă cel mai bine, sunt mai productive, se vede imediat în creșterea numărului de ouă colectate. Tot vara este anotipul în care paraziții se împrăștie cel mai ușor, trebuie doar să știi care sunt simptomele prin care își dai seama că păsările au păduchi, după diagnostic, soluțiile de combatere sunt numeroase.
Vara, hrănitoarele păsărilor trebuie atârnate la aproximativ aceeași înălțime ca și spatele găinii. În acest fel se reduce cantitatea de hrană care se împrăștie pe pământ. Hrana risipită va atrage rozătoarele și insectele. Când dăunătorii interferează cu găinile vara, și se îmbolnăvesc, acestea încetează să depună ouă, sau cel puțin scade producția.
Soluția pentru aceste semne de stres pe fond de căldură este să prevenim problema înainte să apară. Dacă le acordăm atenția necesară, au o dietă echilibrată, apă la discreție, gustări răcoritoare, păsările se vor menține sănătoase și hidratate pe perioada verii, iar satisfacția muncii va fi semnificativ crescută.