1 august 2023

Boli și dăunători din cultura de varză

Cultura de varză poate fi atacată de o serie de agenți patogeni și dăunători. Cel mai bun mod de prevenire a răspândirii bolilor este pregătirea corespunzătoare a terenului pentru plantarea răsadurilor. Arăturile de toamnă și primăvară, dezinfectarea terenului pe care au existat plante afectate de boli, igiena optimă în culturi, fără buruieni, și eliminarea imediată a plantelor bolnave.

Sunt metode eficiente de protejare a culturii de varză, alături de rotația culturilor la 3-4 ani. Mai jos am descris cele mai des întâlnite boli din cultura de varză, alături de modul eficient de prevenție și combatere a bolilor. 

Tratamentele periodice pentru bolile și dăunătorii cruciferelor
La transplantarea din răsadnițe Tratamentele împotriva  îmbolnăvirii plăntuțelor, putrezirea și căderea plăntuțelor și melci.
La 7 zile de la transplantareTratamente cu insecticide împotriva păduchelui cenușiu, puricii cruciferelor, buha verzei.
Când planta are 4 frunze adevărateTratamentele recomandate pentru mană, făinare, putregai negru, alternarioza, rugină albă, putregai alb. Musca verzei, fluturele alb, afide, buha verzei.
Când planta are 6-8 frunze adevărateTratamentele recomandate pentru mană, făinare, putregai negru, alternarioza, rugină albă, putregai alb. Musca verzei, fluturele alb, afide, buha verzei.
Când planta are 9-10 frunze adevărateTratamentele recomandate pentru mană, făinare, putregai negru, alternarioza, rugină albă, putregai alb. Musca verzei, fluturele alb, afide, buha verzei.
Începutul formării căpățâneiTratamentele recomandate pentru mană, făinare, putregai negru, alternarioza, rugină albă, putregai alb. Musca verzei, fluturele alb, afide, buha verzei.
Când căpățâna este formată 75%Tratamentele recomandate pentru mană, făinare, putregai negru, alternarioza, rugină albă, putregai alb. Musca verzei, fluturele alb, afide, buha verzei.
La maturarea căpățâniiTratamentele recomandate pentru mană, făinare, putregai negru, alternarioza, rugină albă, putregai alb. Musca verzei, fluturele alb, afide, buha verzei.

Bacterioze

➤ Nervațiunea neagră a frunzelor de varză

Boala se manifestă pe frunze, tulpini dar este vizibilă și pe rădăcini. Dacă atacul are loc în perioada de răsad, frunzele plantulei se brunifică pe margine. Cel mai adesea boala se manifestă după ce răsadul a fost transplantat în câmp. Pe frunzele bazale apar pete mari, neregulate, iar nervurile din dreptul petelor se brunifică. În timp petele au aspect uscat, planta se usucă, singurele frunze care rămân tinere sunt cele din vârful plantei.

Boala este vizibilă și la interior, pe tulpină, dacă se fac secțiuni transversale. Acolo sunt vizibile și urmele agentului patogen, sub formă de lichid brun, mucilaginos, plin de bacterii. Dacă boala este evoluată, lichidul lipsește, iar fibrele sunt uscate și lemnoase. Umiditatea ridicată va cauza putrezirea căpățânii. Plantele atacate rămân mici, nu formează căpățână, iar dacă formează nu o păstrează. 

Combatere 👉

 • Răsadul se va produce din semințe sănătoase
 • Se respectă rotația culturilor la 3-4 ani
 • Plantele afectate la plantare se vor distruge
 • Culturile trebuie curățate de buruieni mereu
 • Se eliberează terenul de insectele și moluștele care transmit boala
 • Strângerea și distrugerea plantelor după recoltare
 • Stropiri cu Dithane M 45 0,2%
 • Tratamente preventive cu Champion 50 WP 0,3%, Funguran OH 50 WP 0,3%, Vondozeb 0,2%. La acestea se adaugă Aracet 0,15%

Putregaiul umed al cruciferelor

Putregaiul umed atacă în special varza și conopidă. La varză apare după formarea coceanului, chiar la locul de inserție a frunzelor pe cocean, după care se extinde pe căpățănă. Țesuturile atacate se înmoaie, au aspect mucilaginos și culoare cenușie. Putregaiul evoluează în perioada păstrării peste iarnă a verzei, mai ales dacă condițiile de păstrare nu sunt respectate.

Combatere 👉

 • Răsadul se va produce din semințe sănătoase
 • Nu se folosesc pentru plantare terenurile argiloase
 • Rotirea culturilor la 3-4 ani
 • Se elimină imediat căpățânile atacate
 • Se elimină prin stropirea cu insecticid, toate insectele vectoare, printre care este și musca verzei
 • După recoltare se distrug resturile și se ară adânc terenul
 • Se respectă condițiile de depozitare
Tratamentul împotriva dăunătorilor verzei
Tratamentul pentru cultura de varză

Viroze

Pătarea inelară neagră a verzei

Cunoscută și sub numele de Mozaicul verzei, boala se manifestă diferit în funcție de gazdă, dar și de faza de vegetație a plantelor în momentul infecției. La varza albă și creață, se manifestă prin apariția pe frunzele tinere a unor pete și inele clorotice sau pete și inele necrotice, cu halo clorotic, ușor adâncite în țesut. Dacă planta este afectată devreme, se oprește din creștere și se ofilește. 

La varza roșie pe frunze apar pete verzi sau gălbui, cu marginea roșie sau verzuie. Dacă boala evoluează, pe frunze apar necroze în forma unor inele concentrice. Virusul este răspândit de 60 de specii de afide și rezistă pe timpul iernii în diferite gazde perene. Vestea bună este că virusul nu se transmite prin semințe. 

Cunoscută și sub numele de Mozaicul verzei, boala se manifestă diferit în funcție de gazdă, dar și de faza de vegetație a plantelor în momentul infecției. La varza albă și creață, se manifestă prin apariția pe frunzele tinere a unor pete și inele clorotice sau pete și inele necrotice, cu halo clorotic, ușor adâncite în țesut. Dacă planta este afectată devreme, se oprește din creștere și se ofilește. 

La varza roșie pe frunze apar pete verzi sau gălbui, cu marginea roșie sau verzuie. Dacă boala evoluează, pe frunze apar necroze în forma unor inele concentrice. Virusul este răspândit de 60 de specii de afide și rezistă pe timpul iernii în diferite gazde perene. Vestea bună este că virusul nu se transmite prin semințe. 

Combatere 👉

 • Răsadurile trebuie să fie concepute în locuri izolate, pentru a preveni apariția bolii. 
 • La repicare se elimină plantele bolnave
 • Cu câteva zile înainte de platare terenu se eliberează de buruieni 
 • Plantele cu semne de boală trebuie în permanență eliminate din cultură
 • După recoltare se distrug toate resturile și se ară adânc.

Micoze 

Înnegrirea și putrezirea coletului de varză

Boala este ușor de depistat, pentru că apare la răsaduri. Țesuturile plantei putrezesc, devin negre. Uneori sunt afectate și rădăcinile. Atacul apare atunci când răsadul este des și spațiul protejat nu este bine aerisit, deci umiditatea în aer este ridicată. 

Combatere 👉

 • Dezinfectarea termică a pământului cu abur fierbinte sau cu Basamid 
 • Se evită semănatul des și udarea abundentă
 • Se aerisește bine spațiul în care sunt ținute răsadurile.

Hernia rădăcinilor de crucifere

Hernia rădăcinilor se poate manifesta la toate cruciferele: varză, conopidă, gulie , ridiche sau hrean. Atacă planta în toate fazele de dezvoltare. Răsadurile se ofilesc, iar dacă atacul est intesc, planta se veștejește și se usucă. Răsadurile îngălbenite se vor îndepărta din cultură. La plantele mari, dezvoltarea este atenuată. Frunzele verzei se colorează în albastru-verzui și au malformații evidente, cum ar fi îngroșarea tulpinii bazale sau a rădăcinilor. La început îngroșările au dimensiuni reduse, culoare albă, în timp să măresc nefiresc, până la de 30 ori diametrul rădăcinilor normale. Plantele se hrănesc greu, rădăcinile secundare nu se mai dezvoltă. Plantele se ofilesc și se usucă repede.

Gărgărița verzei sau nematodul pot provoca efecte similare în urma atacului asupra verzei. În cazul atacului ciupercii, secționarea rădăcinii tumefiate nu va prezenta goluri. Răspândirea bolii care determină hernierea rădăcinilor de varză este favorizată de terenurile cu pH de 6-6,5. Pe solurile cu pH de 7,5, ciuperca nu are putere să se dezvolte. De asemenea, temperaturile între 18 și 24 ℃, când umiditatea în sol depășește 75%, reprezintă condiții favorabile pentru apariția bolii.

Combatere 👉

 • Obținerea răsadului sănătos
 • Pe terenul în care a apărut boala se schimbă pământul sau se dezinfectează cu abur sau apă clocotită. Sporii dispar la 60℃, la un tratament de minim 30 de minute.
 • Dezinfectarea se poate face și cu Basamid granule
 • Pentru a preveni boala, la plantare, se udă găurile cu ¼ l suspensie de Brassicol 0,5% sau Benlate și Topsin 0,1%
 • Pământul din răsadnițe se va trata cu var proaspăt, cu 10 zile înainte de semănat
 • Se respectă rotația culturilor la 4-5 ani
 • Plantele bolnave se elimină din cultură și se distrug
 • Se plantează soiurile rezistente precum Favorit, Korsit, Kossak F.

Putrezirea și căderea plăntuțelor

Planta se manifestă la plantele tinere, în răsadnițe. Plantele se înnegresc, putrezesc și se usucă. Leziunile se acoperă cu un mucegai fin, albicios, ca o pânză de păianjen. Răsadul cade și putrezește. Boala evoluează rapid, plantele nu apucă să se maturizeze.Dezvoltarea ciupercii este favorizată de temperaturi între 20-30 ℃ și umiditate de peste 90%. În 2-3 zile se poate extinde peste tot. 

Combatere 👉

 • Obținerea unui răsad sănătos este esențială, trebuie folosite pământ de țelină sănătos, nisipul și turba de la surse. Dezinfectarea cu aburi la 92 – 95%, timp de 45 minute, este benefică, la fel și folosirea dezinfectantului Besamid granule. Uneltele se vor dezinfecta cu sulfat de cupru. 
 • Semințele se vor dezinfecta cu Folpan 80  WDP 0,2% în amestec cu Proplant și Previcur 0,1%. Aceste soluții vor fi folosite și la stropirea pământului, la interval de 3-4 zile. 
 • Tratamentul se repetă și înainte de repicat.

Făinarea cruciferelor

Este una din bolile care nu afectează foarte mult producția, dar este foarte răspândită și se întâlnește la toate cruciferele, mai ales la varză. Făinarea poate ataca toate organele externe ale verzei. Se manifestă prin prezența unei pâsle albicioase, care devine făinoasă., Frunzele atacate se pot îngălbeni și pot cădea.

Combatere 👉

 •  Frunzele bolnave trebuie eliminate mereu din cultura de varză
 • Arătura adâncă de toamnă
 • Rotația culturilor la 2-3 ani
 • Atacurile intense sunt tratate cu Karathane Gold 350 EC 0,5% sau Thiovit Jet 80 WG 0,3%

Putregaiul uscat al verzei

Putregaiul uscat al verzei atacă în primul rând plăntuțele dă răsad și este ușor de identificat. Pe frunze apar pete mari, vizibile, circulare sau în colțuri, de culoare gălbui-albicioase. Pe suprafața petelor gălbui sunt puncte mici, negre. Dacă boala atacă nu doar frunzele, ci și tulpina, plăntuța se zbârcește și se usucă. 

În câmp, boala ajunge prin răsaduri, și atacă toate organele aeriene ale verzei. Atacul asupra tulpinii este practic fatal. Planta ajunge să putrezească. Cel mai vizibil este atacul la inserția frunzelor pe tulpină. Pe frunzele plantelor mature, acolo unde apar petele specifice, țesuturile se subțiază, se usucă și se sfărâmă. Semințele provenite de la plantele bolnave germinează în proporție mică.  Ciuperca se dezvoltă la orice temperatură și umiditatea atmosferică de până la 60%. 

Combatere 👉

 • Folosirea semințelor din sursă sigură
 • Se folosesc doar răsadurile sănătoase
 • Pământul din răsadnițe trebuie dezinfectat termic sau chimic cu Basamid granule
 • După recoltare, terenul se curăță de plantele rămase și se ard resturile vegetale
 • Rotația culturilor la 3-4 ani
 • La apariția bolii se stropește cu Dithane M 45 0,2%, Folpan 50 WP 0,2%, Vondozeb 0,2%

Putregaiul alb al verzei

Putregaiul alb al verzei produce pierderi destul de importante. Plantele atacate rămân slab dezvoltate, se îngălbenesc și se usucă. Pe frunzele răsadului se observă o decolorare, iar în locul respectiv frunzele se înmoaie, putrezesc, iar boala se extinde. Zonele atacate se acoperă cu cu un mucegai alb, cu aspect de vată, în care se formează puncte solide, negre, de forma și mărimea boabelor de muștar sau mai mari. Boala poate afecta toată căpățâna. 

Combatere 👉

 • Rotirea culturiilor odată la 3-4 ani
 • Evitarea culturilor de solanacee și cucurbitacee, sensibile la această boală
 • Distrugerea resturilor după recoltare
 • Solul nu trebuie să fie foarte umed, se păstrează la umiditate medie
 • Recoltarea se face pe vreme uscată
 • După semnalarea atacului se stropește cu Topsin AL 70 PU 0,15%, Ronilan 50 WP 0,1%, Mirage 45 EC 0,1%, la care se adaugă un adjuvant

Pătarea neagră a frunzelor

Pătarea neagră a funzelor atacă cele mai multe din crucifere, inclusiv varza. Boala se poate manifesta la plantele care provin din semințe infectate. Pe tulpină apar pete liniare, necrozate și negricioase, de 1-2 mm, iar pe frunze petele sunt circulare, de până la 1 mm. Atacul intens duce la ofilirea răsadurilor. La plantele mai mari, atacul se manifestă pe frunzele bazale, iar petele sunt mai mari. 

Pe tulpină petele apar spre vârf, iar cel mai periculos atac este cel de pe silicve, care nu se mai dezvoltă normal și se zbârcesc. La suprafața petelor pe organele atacate se observă o eflorescență de culoare brună – negricioasă. Boala este favorizată de umiditatea atmosferică la temperaturi între 20-28 ℃. 

Combatere 👉

 • Folosirea semințelor din sursă sigură
 • Se folosesc doar răsadurile sănătoase
 • La culturile pentru semințe se aplică tratamente doar la semnalarea atacului cu  Dithane M 45 0,2%, Captadin 50 PU 0,2%, Captan 50 WP 0,2%, Vondozeb 0,2%, Bravo 500 SC 0,2%

Putregaiul cenușiu al verzei

Putregaiul cenușiu al verzei atacă mai plantele din sere, câmp și depozite. Au de suferit inflorescentele plantelor semincere, pe care se observă o brunificare acoperită de un putregai de culoare cenușie. Boala se împrăștie în momentul formării căpățânii, sub formă de putregai moale, de culoare cenușie, care se întinde la frunze. Boala se întâlnește și în depozitele care nu sunt bine aerisite. 

Combatere 👉

 • Măsuri de igienă a culturii
 • Se evită irigarea prin aspersie la temperaturi sub 20℃
 • La momentul atacului se stropește cu Rovral 0,1%, Topsin AL 70 PU 0,1%
 • Depozitele se aerisesc bine

Ofilirea verzei

Ofilirea verzei, sau Fuzarioza, atacă plantele în toate fazele de dezvoltare. Răsadurile atacate au rădăcinile brunificate, putrezite, iar funzele subțiate și deformate. În câmp, boala se manifestă prin îngălbenirea și ofilirea frunzelor, începând cu cele de la bază. cu timpul frunzele se usucă și cad, iar coceanul rămâne slab dezvoltat.

Combatere 👉

 • În răsadniță solul se dezinfectează
 • În câmp se respectă rotația culturilor la 5-6 ani 
 • Răsadul infectat se distruge
 • Se folosesc soiuri rezistente: Quisto F, Bronco F, Morris F, Daneze dulce F

➤ Paraziți

Lupoaia verzei

Parazit periculos care poate apărea în cultura de varză, conopidă  și gulii. Lupoaia verzei, denumită științific Orobanche Brassicae trăiește parazită pe rădăcinile de varză. Plantele parazitate nu se dezvoltă, formează căpățâni mici sau nu formează deloc. Dacă atacul este puternic pe o singură rădăcină de varză parazitează până la 30 de plante de lupoaie. Lupoia este o plantă înaltă, de până la 40 cm de culoare gălbuie-brună, ramificată, acoperită cu peri fini. Frunzele sunt mici, ca niște solzi, iar în vârf are inflorescență albastru-violacee.

Combatere 👉

 • Pe terenurile infestate se respectă rotația culturilor la 5-6 ani
 • Prășile numeroase pe timpul vegetației
 • Arătură adâncă pentru a preveni germinarea semințelor

Dăunători

➤ Tratamente recomandate

Cultura de varză are și ea, exact ca orice altă cultură din grădina de legume, o serie de insecte care produc daune. Cei mai întâlniți dăunători ai verzei sunt: puricii, afidele, păduchii, buha verzei și fluturele alb al verzei. Avem pentru tine cele mai eficiente tratamente recomandate pentru eliminarea dăunătorilor din cultura de varză, testate, cu rezultate eficiente. Găsești dozele de administrare și perioada de repaus. 

Bibliografie

 • Bolile plantelor legumicole (Eugen Docea, Stelică Cristea, Horia Iliescu)
 • Bolile și dăunătorii plantelor  (Elisabeth Jullien, Jerome Jullien)
 • Legume, pomi fructiferi și vița de vie – boli și dăunători (Florin Mateescu)
 • Dăunători și agenți patogeni în grădină (dr. Vetek Gabor, dr. Nagy Geza)

S-ar putea să te ajute

➤ Tratamente recomandate pentru eliminarea dăunătorilor din cultura de varză » Vezi Ghidul
➤ Tot ce trebuie să știi despre cultura verzei albe în grădină » Vezi Ghidul

Te invităm să consulți și celelalte ghiduri AICI

➤ Nu ai găsit soluția? Vino în cea mai apropiată fitofarmacie Agroland și beneficiezi de consultanță specializată în găsirea tratamentului. Vezi locațiile mai jos.

Boli și dăunători din cultura de varză

Cultura de varză poate fi atacată de o serie de agenți patogeni și dăunători. Cel mai bun mod de prevenire a răspândirii bolilor este pregătirea corespunzătoare a terenului pentru plantarea răsadurilor. Arăturile de toamnă și primăvară, dezinfectarea terenului pe care au existat plante afectate de boli, igiena optimă în culturi, fără buruieni, și eliminarea imediată a plantelor bolnave.

Sunt metode eficiente de protejare a culturii de varză, alături de rotația culturilor la 3-4 ani. Mai jos am descris cele mai des întâlnite boli din cultura de varză, alături de modul eficient de prevenție și combatere a bolilor. 

Tratamentele periodice pentru bolile și dăunătorii cruciferelor
La transplantarea din răsadnițe Tratamentele împotriva  îmbolnăvirii plăntuțelor, putrezirea și căderea plăntuțelor și melci.
La 7 zile de la transplantareTratamente cu insecticide împotriva păduchelui cenușiu, puricii cruciferelor, buha verzei.
Când planta are 4 frunze adevărateTratamentele recomandate pentru mană, făinare, putregai negru, alternarioza, rugină albă, putregai alb. Musca verzei, fluturele alb, afide, buha verzei.
Când planta are 6-8 frunze adevărateTratamentele recomandate pentru mană, făinare, putregai negru, alternarioza, rugină albă, putregai alb. Musca verzei, fluturele alb, afide, buha verzei.
Când planta are 9-10 frunze adevărateTratamentele recomandate pentru mană, făinare, putregai negru, alternarioza, rugină albă, putregai alb. Musca verzei, fluturele alb, afide, buha verzei.
Începutul formării căpățâneiTratamentele recomandate pentru mană, făinare, putregai negru, alternarioza, rugină albă, putregai alb. Musca verzei, fluturele alb, afide, buha verzei.
Când căpățâna este formată 75%Tratamentele recomandate pentru mană, făinare, putregai negru, alternarioza, rugină albă, putregai alb. Musca verzei, fluturele alb, afide, buha verzei.
La maturarea căpățâniiTratamentele recomandate pentru mană, făinare, putregai negru, alternarioza, rugină albă, putregai alb. Musca verzei, fluturele alb, afide, buha verzei.

Bacterioze

➤ Nervațiunea neagră a frunzelor de varză

Boala se manifestă pe frunze, tulpini dar este vizibilă și pe rădăcini. Dacă atacul are loc în perioada de răsad, frunzele plantulei se brunifică pe margine. Cel mai adesea boala se manifestă după ce răsadul a fost transplantat în câmp. Pe frunzele bazale apar pete mari, neregulate, iar nervurile din dreptul petelor se brunifică. În timp petele au aspect uscat, planta se usucă, singurele frunze care rămân tinere sunt cele din vârful plantei.

Boala este vizibilă și la interior, pe tulpină, dacă se fac secțiuni transversale. Acolo sunt vizibile și urmele agentului patogen, sub formă de lichid brun, mucilaginos, plin de bacterii. Dacă boala este evoluată, lichidul lipsește, iar fibrele sunt uscate și lemnoase. Umiditatea ridicată va cauza putrezirea căpățânii. Plantele atacate rămân mici, nu formează căpățână, iar dacă formează nu o păstrează. 

Combatere 👉

 • Răsadul se va produce din semințe sănătoase
 • Se respectă rotația culturilor la 3-4 ani
 • Plantele afectate la plantare se vor distruge
 • Culturile trebuie curățate de buruieni mereu
 • Se eliberează terenul de insectele și moluștele care transmit boala
 • Strângerea și distrugerea plantelor după recoltare
 • Stropiri cu Dithane M 45 0,2%
 • Tratamente preventive cu Champion 50 WP 0,3%, Funguran OH 50 WP 0,3%, Vondozeb 0,2%. La acestea se adaugă Aracet 0,15%

Putregaiul umed al cruciferelor

Putregaiul umed atacă în special varza și conopidă. La varză apare după formarea coceanului, chiar la locul de inserție a frunzelor pe cocean, după care se extinde pe căpățănă. Țesuturile atacate se înmoaie, au aspect mucilaginos și culoare cenușie. Putregaiul evoluează în perioada păstrării peste iarnă a verzei, mai ales dacă condițiile de păstrare nu sunt respectate.

Combatere 👉

 • Răsadul se va produce din semințe sănătoase
 • Nu se folosesc pentru plantare terenurile argiloase
 • Rotirea culturilor la 3-4 ani
 • Se elimină imediat căpățânile atacate
 • Se elimină prin stropirea cu insecticid, toate insectele vectoare, printre care este și musca verzei
 • După recoltare se distrug resturile și se ară adânc terenul
 • Se respectă condițiile de depozitare
Tratamentul împotriva dăunătorilor verzei
Tratamentul pentru cultura de varză

Viroze

Pătarea inelară neagră a verzei

Cunoscută și sub numele de Mozaicul verzei, boala se manifestă diferit în funcție de gazdă, dar și de faza de vegetație a plantelor în momentul infecției. La varza albă și creață, se manifestă prin apariția pe frunzele tinere a unor pete și inele clorotice sau pete și inele necrotice, cu halo clorotic, ușor adâncite în țesut. Dacă planta este afectată devreme, se oprește din creștere și se ofilește. 

La varza roșie pe frunze apar pete verzi sau gălbui, cu marginea roșie sau verzuie. Dacă boala evoluează, pe frunze apar necroze în forma unor inele concentrice. Virusul este răspândit de 60 de specii de afide și rezistă pe timpul iernii în diferite gazde perene. Vestea bună este că virusul nu se transmite prin semințe. 

Cunoscută și sub numele de Mozaicul verzei, boala se manifestă diferit în funcție de gazdă, dar și de faza de vegetație a plantelor în momentul infecției. La varza albă și creață, se manifestă prin apariția pe frunzele tinere a unor pete și inele clorotice sau pete și inele necrotice, cu halo clorotic, ușor adâncite în țesut. Dacă planta este afectată devreme, se oprește din creștere și se ofilește. 

La varza roșie pe frunze apar pete verzi sau gălbui, cu marginea roșie sau verzuie. Dacă boala evoluează, pe frunze apar necroze în forma unor inele concentrice. Virusul este răspândit de 60 de specii de afide și rezistă pe timpul iernii în diferite gazde perene. Vestea bună este că virusul nu se transmite prin semințe. 

Combatere 👉

 • Răsadurile trebuie să fie concepute în locuri izolate, pentru a preveni apariția bolii. 
 • La repicare se elimină plantele bolnave
 • Cu câteva zile înainte de platare terenu se eliberează de buruieni 
 • Plantele cu semne de boală trebuie în permanență eliminate din cultură
 • După recoltare se distrug toate resturile și se ară adânc.

Micoze 

Înnegrirea și putrezirea coletului de varză

Boala este ușor de depistat, pentru că apare la răsaduri. Țesuturile plantei putrezesc, devin negre. Uneori sunt afectate și rădăcinile. Atacul apare atunci când răsadul este des și spațiul protejat nu este bine aerisit, deci umiditatea în aer este ridicată. 

Combatere 👉

 • Dezinfectarea termică a pământului cu abur fierbinte sau cu Basamid 
 • Se evită semănatul des și udarea abundentă
 • Se aerisește bine spațiul în care sunt ținute răsadurile.

Hernia rădăcinilor de crucifere

Hernia rădăcinilor se poate manifesta la toate cruciferele: varză, conopidă, gulie , ridiche sau hrean. Atacă planta în toate fazele de dezvoltare. Răsadurile se ofilesc, iar dacă atacul est intesc, planta se veștejește și se usucă. Răsadurile îngălbenite se vor îndepărta din cultură. La plantele mari, dezvoltarea este atenuată. Frunzele verzei se colorează în albastru-verzui și au malformații evidente, cum ar fi îngroșarea tulpinii bazale sau a rădăcinilor. La început îngroșările au dimensiuni reduse, culoare albă, în timp să măresc nefiresc, până la de 30 ori diametrul rădăcinilor normale. Plantele se hrănesc greu, rădăcinile secundare nu se mai dezvoltă. Plantele se ofilesc și se usucă repede.

Gărgărița verzei sau nematodul pot provoca efecte similare în urma atacului asupra verzei. În cazul atacului ciupercii, secționarea rădăcinii tumefiate nu va prezenta goluri. Răspândirea bolii care determină hernierea rădăcinilor de varză este favorizată de terenurile cu pH de 6-6,5. Pe solurile cu pH de 7,5, ciuperca nu are putere să se dezvolte. De asemenea, temperaturile între 18 și 24 ℃, când umiditatea în sol depășește 75%, reprezintă condiții favorabile pentru apariția bolii.

Combatere 👉

 • Obținerea răsadului sănătos
 • Pe terenul în care a apărut boala se schimbă pământul sau se dezinfectează cu abur sau apă clocotită. Sporii dispar la 60℃, la un tratament de minim 30 de minute.
 • Dezinfectarea se poate face și cu Basamid granule
 • Pentru a preveni boala, la plantare, se udă găurile cu ¼ l suspensie de Brassicol 0,5% sau Benlate și Topsin 0,1%
 • Pământul din răsadnițe se va trata cu var proaspăt, cu 10 zile înainte de semănat
 • Se respectă rotația culturilor la 4-5 ani
 • Plantele bolnave se elimină din cultură și se distrug
 • Se plantează soiurile rezistente precum Favorit, Korsit, Kossak F.

Putrezirea și căderea plăntuțelor

Planta se manifestă la plantele tinere, în răsadnițe. Plantele se înnegresc, putrezesc și se usucă. Leziunile se acoperă cu un mucegai fin, albicios, ca o pânză de păianjen. Răsadul cade și putrezește. Boala evoluează rapid, plantele nu apucă să se maturizeze.Dezvoltarea ciupercii este favorizată de temperaturi între 20-30 ℃ și umiditate de peste 90%. În 2-3 zile se poate extinde peste tot. 

Combatere 👉

 • Obținerea unui răsad sănătos este esențială, trebuie folosite pământ de țelină sănătos, nisipul și turba de la surse. Dezinfectarea cu aburi la 92 – 95%, timp de 45 minute, este benefică, la fel și folosirea dezinfectantului Besamid granule. Uneltele se vor dezinfecta cu sulfat de cupru. 
 • Semințele se vor dezinfecta cu Folpan 80  WDP 0,2% în amestec cu Proplant și Previcur 0,1%. Aceste soluții vor fi folosite și la stropirea pământului, la interval de 3-4 zile. 
 • Tratamentul se repetă și înainte de repicat.

Făinarea cruciferelor

Este una din bolile care nu afectează foarte mult producția, dar este foarte răspândită și se întâlnește la toate cruciferele, mai ales la varză. Făinarea poate ataca toate organele externe ale verzei. Se manifestă prin prezența unei pâsle albicioase, care devine făinoasă., Frunzele atacate se pot îngălbeni și pot cădea.

Combatere 👉

 •  Frunzele bolnave trebuie eliminate mereu din cultura de varză
 • Arătura adâncă de toamnă
 • Rotația culturilor la 2-3 ani
 • Atacurile intense sunt tratate cu Karathane Gold 350 EC 0,5% sau Thiovit Jet 80 WG 0,3%

Putregaiul uscat al verzei

Putregaiul uscat al verzei atacă în primul rând plăntuțele dă răsad și este ușor de identificat. Pe frunze apar pete mari, vizibile, circulare sau în colțuri, de culoare gălbui-albicioase. Pe suprafața petelor gălbui sunt puncte mici, negre. Dacă boala atacă nu doar frunzele, ci și tulpina, plăntuța se zbârcește și se usucă. 

În câmp, boala ajunge prin răsaduri, și atacă toate organele aeriene ale verzei. Atacul asupra tulpinii este practic fatal. Planta ajunge să putrezească. Cel mai vizibil este atacul la inserția frunzelor pe tulpină. Pe frunzele plantelor mature, acolo unde apar petele specifice, țesuturile se subțiază, se usucă și se sfărâmă. Semințele provenite de la plantele bolnave germinează în proporție mică.  Ciuperca se dezvoltă la orice temperatură și umiditatea atmosferică de până la 60%. 

Combatere 👉

 • Folosirea semințelor din sursă sigură
 • Se folosesc doar răsadurile sănătoase
 • Pământul din răsadnițe trebuie dezinfectat termic sau chimic cu Basamid granule
 • După recoltare, terenul se curăță de plantele rămase și se ard resturile vegetale
 • Rotația culturilor la 3-4 ani
 • La apariția bolii se stropește cu Dithane M 45 0,2%, Folpan 50 WP 0,2%, Vondozeb 0,2%

Putregaiul alb al verzei

Putregaiul alb al verzei produce pierderi destul de importante. Plantele atacate rămân slab dezvoltate, se îngălbenesc și se usucă. Pe frunzele răsadului se observă o decolorare, iar în locul respectiv frunzele se înmoaie, putrezesc, iar boala se extinde. Zonele atacate se acoperă cu cu un mucegai alb, cu aspect de vată, în care se formează puncte solide, negre, de forma și mărimea boabelor de muștar sau mai mari. Boala poate afecta toată căpățâna. 

Combatere 👉

 • Rotirea culturiilor odată la 3-4 ani
 • Evitarea culturilor de solanacee și cucurbitacee, sensibile la această boală
 • Distrugerea resturilor după recoltare
 • Solul nu trebuie să fie foarte umed, se păstrează la umiditate medie
 • Recoltarea se face pe vreme uscată
 • După semnalarea atacului se stropește cu Topsin AL 70 PU 0,15%, Ronilan 50 WP 0,1%, Mirage 45 EC 0,1%, la care se adaugă un adjuvant

Pătarea neagră a frunzelor

Pătarea neagră a funzelor atacă cele mai multe din crucifere, inclusiv varza. Boala se poate manifesta la plantele care provin din semințe infectate. Pe tulpină apar pete liniare, necrozate și negricioase, de 1-2 mm, iar pe frunze petele sunt circulare, de până la 1 mm. Atacul intens duce la ofilirea răsadurilor. La plantele mai mari, atacul se manifestă pe frunzele bazale, iar petele sunt mai mari. 

Pe tulpină petele apar spre vârf, iar cel mai periculos atac este cel de pe silicve, care nu se mai dezvoltă normal și se zbârcesc. La suprafața petelor pe organele atacate se observă o eflorescență de culoare brună – negricioasă. Boala este favorizată de umiditatea atmosferică la temperaturi între 20-28 ℃. 

Combatere 👉

 • Folosirea semințelor din sursă sigură
 • Se folosesc doar răsadurile sănătoase
 • La culturile pentru semințe se aplică tratamente doar la semnalarea atacului cu  Dithane M 45 0,2%, Captadin 50 PU 0,2%, Captan 50 WP 0,2%, Vondozeb 0,2%, Bravo 500 SC 0,2%

Putregaiul cenușiu al verzei

Putregaiul cenușiu al verzei atacă mai plantele din sere, câmp și depozite. Au de suferit inflorescentele plantelor semincere, pe care se observă o brunificare acoperită de un putregai de culoare cenușie. Boala se împrăștie în momentul formării căpățânii, sub formă de putregai moale, de culoare cenușie, care se întinde la frunze. Boala se întâlnește și în depozitele care nu sunt bine aerisite. 

Combatere 👉

 • Măsuri de igienă a culturii
 • Se evită irigarea prin aspersie la temperaturi sub 20℃
 • La momentul atacului se stropește cu Rovral 0,1%, Topsin AL 70 PU 0,1%
 • Depozitele se aerisesc bine

Ofilirea verzei

Ofilirea verzei, sau Fuzarioza, atacă plantele în toate fazele de dezvoltare. Răsadurile atacate au rădăcinile brunificate, putrezite, iar funzele subțiate și deformate. În câmp, boala se manifestă prin îngălbenirea și ofilirea frunzelor, începând cu cele de la bază. cu timpul frunzele se usucă și cad, iar coceanul rămâne slab dezvoltat.

Combatere 👉

 • În răsadniță solul se dezinfectează
 • În câmp se respectă rotația culturilor la 5-6 ani 
 • Răsadul infectat se distruge
 • Se folosesc soiuri rezistente: Quisto F, Bronco F, Morris F, Daneze dulce F

➤ Paraziți

Lupoaia verzei

Parazit periculos care poate apărea în cultura de varză, conopidă  și gulii. Lupoaia verzei, denumită științific Orobanche Brassicae trăiește parazită pe rădăcinile de varză. Plantele parazitate nu se dezvoltă, formează căpățâni mici sau nu formează deloc. Dacă atacul este puternic pe o singură rădăcină de varză parazitează până la 30 de plante de lupoaie. Lupoia este o plantă înaltă, de până la 40 cm de culoare gălbuie-brună, ramificată, acoperită cu peri fini. Frunzele sunt mici, ca niște solzi, iar în vârf are inflorescență albastru-violacee.

Combatere 👉

 • Pe terenurile infestate se respectă rotația culturilor la 5-6 ani
 • Prășile numeroase pe timpul vegetației
 • Arătură adâncă pentru a preveni germinarea semințelor

Dăunători

➤ Tratamente recomandate

Cultura de varză are și ea, exact ca orice altă cultură din grădina de legume, o serie de insecte care produc daune. Cei mai întâlniți dăunători ai verzei sunt: puricii, afidele, păduchii, buha verzei și fluturele alb al verzei. Avem pentru tine cele mai eficiente tratamente recomandate pentru eliminarea dăunătorilor din cultura de varză, testate, cu rezultate eficiente. Găsești dozele de administrare și perioada de repaus. 

Bibliografie

 • Bolile plantelor legumicole (Eugen Docea, Stelică Cristea, Horia Iliescu)
 • Bolile și dăunătorii plantelor  (Elisabeth Jullien, Jerome Jullien)
 • Legume, pomi fructiferi și vița de vie – boli și dăunători (Florin Mateescu)
 • Dăunători și agenți patogeni în grădină (dr. Vetek Gabor, dr. Nagy Geza)

S-ar putea să te ajute

➤ Tratamente recomandate pentru eliminarea dăunătorilor din cultura de varză » Vezi Ghidul
➤ Tot ce trebuie să știi despre cultura verzei albe în grădină » Vezi Ghidul

Te invităm să consulți și celelalte ghiduri AICI

➤ Nu ai găsit soluția? Vino în cea mai apropiată fitofarmacie Agroland și beneficiezi de consultanță specializată în găsirea tratamentului. Vezi locațiile mai jos.