8 august 2023

Boli și dăunători din cultura de ridichi

Ridichile fac parte din familia cruciferelor, iar multe dintre bolile care atacă varza sau agenții patogeni ai conopidei, pot ataca și cultura de ridichi. Cele mai bune acțiuni preventive rămân mereu arăturile, igienizarea parcelelor după recoltare și în timpul vegetației. Intervenția cu tratamente chimice este necesară dacă boala a început să se manifeste în cultură, pentru a nu permite răspândirea acesteia și distrugerea recoltei.

Boli și tratamente ale culturii de ridichi

Bacterioze

Pătarea bacteriană a frunzelor de ridichi

Pătarea bacteriană a frunzelor de ridichi poate ataca și guliile. Se manifestă în toate stadiile de dezvoltare a plantelor, fiind mai păgubitor când apare la plantele tinere, pentru că acestea pier cu totul. Pe fața superioară a frunzelor atacate apar pete cu zone înguste, gălbui și umede. Pe tulpini se observă striuri alungite care se transformă în leziuni.

Combatere 👉

Putregaiul umed al cruciferelor

Putregaiul umed atacă în special varza și conopidă, dar atacă uneori și ridichile. Boala se manifestă la locul de inserție a frunzelor pe tulpină. Țesuturile atacate se înmoaie, au aspect mucilaginos și culoare cenușie. 

Combatere 👉

  • Răsadul se va produce din semințe sănătoase
  • Nu se folosesc pentru plantare terenurile argiloase
  • Rotirea culturilor la 3-4 ani
  • Se elimină imediat căpățânile atacate
  • Se elimină prin stropirea cu insecticid, toate insectele vectoare, printre care este și musca verzei
  • După recoltare se distrug resturile și se ară adânc terenul
  • Se respectă condițiile de depozitare

Micoze

Putregaiul negru al ridichilor

Putregaiul negru afectează în special ridichile albe, poate infecta și culturile de conopidă. putregaiul negru atacă ridichile în toate fazele de dezvoltare. primele simptome se observă la momentul în care se formează rădăcinile de fixare. Epiderma zonei comestibile devine albăstruie, apoi negricioasă. Pata se întinde rapid, iar locul atacat nu mai este comestibil. Dezvoltarea ciupercii este favorizată de umiditatea ridicată din sol și temperaturile care oscilează între 20 și 27 ℃, vara fiind perioadă favorabilă pentru îmbolnăviri. 

Combatere 👉

  • Rotația culturilor la 3-4 ani
  • Arătură adâncă după recoltare
  • Administrarea rațională a îngrășămintelor minerale
  • Drenarea solului
  • Cultivarea soiurilor rezistente

Rizoctonioza cruciferelor

Atacă ridichile, dar se poate manifesta și la varză sau conopidă. La ridichi, atacul asupra răsadului determină pieirea plăntuței. Boala se observă cel mai adesea la recoltare, când apar leziuni adânci, închise la culoare. Dacă solul este umed, la baza tulpinii apare un mucegai, alb-cenușiu, care în aproximativ 10 zile se închide la culoare. Rizoctonioza se vede și pe rădăcinile comestibile sub forma unor pete brune neregulate. Atacurile puternice sunt favorizate de pH-ul solului în jur de 7, umiditate și temperaturi scăzute, între 10-18 ℃.

Combatere 👉

  • În sere se menține controlul umidității solului
  • Dezinfecția solului cu aburi sau cu Basamid granule 

Mana cruciferelor

Boala se manifestă destul de frecvent pe plăntuțele din răsaduri, prin apariția petelor de până la 10 mm în diametru, neregulate, delimitate de nervuri. La început petele sunt gălbui, dar se închid, ajungând brun-cenușii. Pe partea inferioară a petelor apare puful alb-cenușiu.  Plantele mature sunt mai rezistente la atac. Mana este favorizată de timpul ploios, când temperatura din timpul nopții oscilează între 8 – 17℃, iar ziua nu se ridică peste 24℃. 

Combatere 👉

  • Respectarea rotației culturilor odată la 3-4 ani
  • Se selectează răsadul și se folosește doar cel sănătos
  • Cultura se curăță mereu de buruieni
  • Folosirea semințelor sănătoase 
  • După ce răsar plăntuțele, temperatura și umiditatea din spațiul protejat 
  • La apariția simptomelor de mană la crucifere se folosesc Curzate Manox 0,25%, Ridomil Gold 68 WG, 0,25%, Bravo 500 SC 0,2%, Mycoguard 500 0,2%, Novozir MN 80 0,2%, Captadin 50 PU 0,25%. La fiecare se adaugă aracet 0,15% sau adjuvantul Silwet Top 
  • Stropirile cu fungicide sistemice se repetă la 10-14 zile
  • Stropirile cu fungicide de contact se repetă la 6-8 zile
  • Folosirea hibrizilor rezistenți la mana cruciferelor.

Făinarea cruciferelor

Este una din bolile care nu afectează foarte mult producția, dar este foarte răspândită și se întâlnește la toate cruciferele, mai ales la varză. Făinarea poate ataca toate organele externe ale verzei. Se manifestă prin prezența unei pâsle albicioase, care devine făinoasă. Frunzele atacate se pot îngălbeni și pot cădea.

Combatere 👉

  •  Frunzele bolnave trebuie eliminate mereu din cultura de varză
  • Arătura adâncă de toamnă
  • Rotația culturilor la 2-3 ani
  • Atacurile intense sunt tratate cu Karathane Gold 350 EC 0,5% sau Thiovit Jet 80 WG 0,3%

Dăunători

Viermele sârmă, puricii cruciferelor, sunt doar câțiva din dăunătorii care pot să distrugă cultura de ridichi. Avem pentru tine seria de tratamente pe care să le aplici pentru a elimina dăunătorii din cultura de crucifere, indiferent că este vorba de varză, conopidă sau de ridichi. Aceștia atacă în general toate legumele crucifere și pot fii stârpiți dacă se aplică tratamentele recomandate la timp. 

Bibliografie: Bolile plantelor legumicole (Eugen Docea, Stelică Cristea, Horia Iliescu)/ Bolile și dăunătorii plantelor  (Elisabeth Jullien, Jerome Jullien)/ Legume, pomi fructiferi și vița de vie – boli și dăunători (Florin Mateescu)/ Dăunători și agenți patogeni în grădină (dr. Vetek Gabor, dr. Nagy Geza).

buton Adrese magazine agroland

Boli și dăunători din cultura de ridichi

Ridichile fac parte din familia cruciferelor, iar multe dintre bolile care atacă varza sau agenții patogeni ai conopidei, pot ataca și cultura de ridichi. Cele mai bune acțiuni preventive rămân mereu arăturile, igienizarea parcelelor după recoltare și în timpul vegetației. Intervenția cu tratamente chimice este necesară dacă boala a început să se manifeste în cultură, pentru a nu permite răspândirea acesteia și distrugerea recoltei.

Boli și tratamente ale culturii de ridichi

Bacterioze

Pătarea bacteriană a frunzelor de ridichi

Pătarea bacteriană a frunzelor de ridichi poate ataca și guliile. Se manifestă în toate stadiile de dezvoltare a plantelor, fiind mai păgubitor când apare la plantele tinere, pentru că acestea pier cu totul. Pe fața superioară a frunzelor atacate apar pete cu zone înguste, gălbui și umede. Pe tulpini se observă striuri alungite care se transformă în leziuni.

Combatere 👉

Putregaiul umed al cruciferelor

Putregaiul umed atacă în special varza și conopidă, dar atacă uneori și ridichile. Boala se manifestă la locul de inserție a frunzelor pe tulpină. Țesuturile atacate se înmoaie, au aspect mucilaginos și culoare cenușie. 

Combatere 👉

  • Răsadul se va produce din semințe sănătoase
  • Nu se folosesc pentru plantare terenurile argiloase
  • Rotirea culturilor la 3-4 ani
  • Se elimină imediat căpățânile atacate
  • Se elimină prin stropirea cu insecticid, toate insectele vectoare, printre care este și musca verzei
  • După recoltare se distrug resturile și se ară adânc terenul
  • Se respectă condițiile de depozitare

Micoze

Putregaiul negru al ridichilor

Putregaiul negru afectează în special ridichile albe, poate infecta și culturile de conopidă. putregaiul negru atacă ridichile în toate fazele de dezvoltare. primele simptome se observă la momentul în care se formează rădăcinile de fixare. Epiderma zonei comestibile devine albăstruie, apoi negricioasă. Pata se întinde rapid, iar locul atacat nu mai este comestibil. Dezvoltarea ciupercii este favorizată de umiditatea ridicată din sol și temperaturile care oscilează între 20 și 27 ℃, vara fiind perioadă favorabilă pentru îmbolnăviri. 

Combatere 👉

  • Rotația culturilor la 3-4 ani
  • Arătură adâncă după recoltare
  • Administrarea rațională a îngrășămintelor minerale
  • Drenarea solului
  • Cultivarea soiurilor rezistente

Rizoctonioza cruciferelor

Atacă ridichile, dar se poate manifesta și la varză sau conopidă. La ridichi, atacul asupra răsadului determină pieirea plăntuței. Boala se observă cel mai adesea la recoltare, când apar leziuni adânci, închise la culoare. Dacă solul este umed, la baza tulpinii apare un mucegai, alb-cenușiu, care în aproximativ 10 zile se închide la culoare. Rizoctonioza se vede și pe rădăcinile comestibile sub forma unor pete brune neregulate. Atacurile puternice sunt favorizate de pH-ul solului în jur de 7, umiditate și temperaturi scăzute, între 10-18 ℃.

Combatere 👉

  • În sere se menține controlul umidității solului
  • Dezinfecția solului cu aburi sau cu Basamid granule 

Mana cruciferelor

Boala se manifestă destul de frecvent pe plăntuțele din răsaduri, prin apariția petelor de până la 10 mm în diametru, neregulate, delimitate de nervuri. La început petele sunt gălbui, dar se închid, ajungând brun-cenușii. Pe partea inferioară a petelor apare puful alb-cenușiu.  Plantele mature sunt mai rezistente la atac. Mana este favorizată de timpul ploios, când temperatura din timpul nopții oscilează între 8 – 17℃, iar ziua nu se ridică peste 24℃. 

Combatere 👉

  • Respectarea rotației culturilor odată la 3-4 ani
  • Se selectează răsadul și se folosește doar cel sănătos
  • Cultura se curăță mereu de buruieni
  • Folosirea semințelor sănătoase 
  • După ce răsar plăntuțele, temperatura și umiditatea din spațiul protejat 
  • La apariția simptomelor de mană la crucifere se folosesc Curzate Manox 0,25%, Ridomil Gold 68 WG, 0,25%, Bravo 500 SC 0,2%, Mycoguard 500 0,2%, Novozir MN 80 0,2%, Captadin 50 PU 0,25%. La fiecare se adaugă aracet 0,15% sau adjuvantul Silwet Top 
  • Stropirile cu fungicide sistemice se repetă la 10-14 zile
  • Stropirile cu fungicide de contact se repetă la 6-8 zile
  • Folosirea hibrizilor rezistenți la mana cruciferelor.

Făinarea cruciferelor

Este una din bolile care nu afectează foarte mult producția, dar este foarte răspândită și se întâlnește la toate cruciferele, mai ales la varză. Făinarea poate ataca toate organele externe ale verzei. Se manifestă prin prezența unei pâsle albicioase, care devine făinoasă. Frunzele atacate se pot îngălbeni și pot cădea.

Combatere 👉

  •  Frunzele bolnave trebuie eliminate mereu din cultura de varză
  • Arătura adâncă de toamnă
  • Rotația culturilor la 2-3 ani
  • Atacurile intense sunt tratate cu Karathane Gold 350 EC 0,5% sau Thiovit Jet 80 WG 0,3%

Dăunători

Viermele sârmă, puricii cruciferelor, sunt doar câțiva din dăunătorii care pot să distrugă cultura de ridichi. Avem pentru tine seria de tratamente pe care să le aplici pentru a elimina dăunătorii din cultura de crucifere, indiferent că este vorba de varză, conopidă sau de ridichi. Aceștia atacă în general toate legumele crucifere și pot fii stârpiți dacă se aplică tratamentele recomandate la timp. 

Bibliografie: Bolile plantelor legumicole (Eugen Docea, Stelică Cristea, Horia Iliescu)/ Bolile și dăunătorii plantelor  (Elisabeth Jullien, Jerome Jullien)/ Legume, pomi fructiferi și vița de vie – boli și dăunători (Florin Mateescu)/ Dăunători și agenți patogeni în grădină (dr. Vetek Gabor, dr. Nagy Geza).

buton Adrese magazine agroland